Trpí nevyliečiteľnou chorobou, no rozhodol sa pomáhať. Si pre mňa hrdina, odkázal mu Gretzky

zľava dole Wayne Gretzky, Mark Kirton a Brendan Shanahan
zľava dole Wayne Gretzky, Mark Kirton a Brendan Shanahan (Autor: NHL Alumni)
SITA|27. sep 2024 o 10:34

Mark Kirton odohral v NHL 266 zápasov.

BRATISLAVA. Mark Kirton kedysi naháňal puk šesť sezón v troch tímoch NHL. Dnes sedí na invalidnom vozíku a dýchať mu pomáha kyslíková trubica. Niekdajší skvelý center s 266 zápasmi a 113 bodmi v profilige trpí nevyliečiteľnou chorobou ALS a je odkázaný na pomoc iných.

Jedným z tých, ktorý mu pomáha, je aj Wayne Gretzky, jeho niekdajší spoluhráč z Ontario Hockey League a dlhoročný kamarát. A nie je v tom sám.

Kirton dal pred vyše rokom prvý podnet na vytvorenie nadácie ALS Action Canada, ktorá združila sedem veľkých kanadských miest účinkujúcich v NHL, aby pomohli bývalým hokejistom trpiacim ALS, čiže Amyotrofickou laterálnou sklerózou.

Ich zástupcovia sa nedávno stretli vo Wellington Building na Parliament Hill v hlavnom meste Kanady Ottawe, aby zverejnili silné vyhlásenie. Prítomným ho prečítal bývalý kapitán Toronta a člen Siene slávy zámorského hokeja Darryl Sittler.

"Vďaka neochvejnej podpore siedmich kanadských tímov National Hockey League, niektorým zanieteným jednotlivcom a nespočetným komunitám dosiahol ALS Super Fund neuveriteľný míľnik vo výške 1 milióna dolárov,“ vyhlásil za búrlivého potlesku Sittler, informoval o tom web NHL.

"Mark sa mohol ľutovať, keď mu prvýkrát diagnostikovali ALS, To by bolo pochopiteľné, ale on to nevzdal a chcel pomáhať. Snaží sa získať prostriedky na nájdenie lieku pre ľudí, ktorí trpia rovnako ako on," dodal 74-ročný držiteľ 1121 bodov v NHL.

Sedem mesiacov Kirtonovi a jeho spolupracovníkom trvalo, kým oslovil zástupcov všetkých siedmich tímov NHL, ktoré sídla v Kanade.

Toronto Maple Leafs, Montreal Canadiens, Ottawa Senators, Winnipeg Jets, Edmonton Oilers, Calgary Flames a Vancouver Canucks sa napokon zjednotili v podpore ALS Super Fundu na boj proti zákernej chorobe, ktorá postihuje nervové bunky v mozgu a mieche a nakoniec spôsobuje stratu kontroly svalov v tele, pohyblivosti aj zánik základných životných funkcií.

Dohoda o spolupráci sa zrodila vlani v decembri a o deväť mesiacov neskôr Kirton mohol skonštatovať, že sa stal malý zázrak. Obnos nazbieraných peňazí presiahol 1 milión amerických dolárov.

"Si pre mňa hrdina. Ja som bojoval niekoľko rokov na ľade, ale ty v tom boji pokračuješ a všetci stojíme za tebou," prihovoril sa Kirtonovi Wayne Gretzky. Ten na to odpovedal: "Podarila sa veľká vec, ale teraz nemôžeme prestať."

Len za posledné dva roky ALS stiahla do hokejového neba tri významné osobnosti. Podľahol jej švédsky člen Siene slávy Maple Leafs Borje Salming, ktorý bol kedysi spoluhráč Kirtona aj Sittlera v Toronte. Chorobe podľahol aj asistent generálneho manažéra Calgary Flames Chris Snow a tiež bývalý asistent trénera Ottawy Bob Jones.

Bol to Kirton, kto pomohol poskytnúť poradenstvo Salmingovi a jeho rodine, keď legendárnemu obrancovi diagnostikovali chorobu.

On a Sittler prispeli k tomu, že Salminga v novembri 2022 priviedli do Toronta, aby ho Maple Leafs verejne ocenili len dva týždne pred jeho odchodom na večný odpočinok. Tento emotívny víkend mal vplyv na to, že kanadské tímy NHL sa neskôr zapojili do nadačného fondu boja proti ALS.

"Mark Kirton presadzoval podporu výskumu ALS už dávno predtým, než my ostatní. Vďaka nemu ľudia reálne videli, čo táto zákerná choroba porobila s velikánom, akým bol Salming. Bol to silný a pôsobivý obraz a na základe toho sa ľudia rozhodli pomáhať," povedal Brendan Shanahan, niekdajší skvelý hráč NHL a súčasný prezident Toronto Maple Leafs.

Kirton už niekoľko rokov bojuje s ALS a každý deň cíti, ako jeho telo odchádza do nečinnosti. "Je to nočná mora, šialená tortúra. Výzvy prekonávam nie na dennej, ale hodinovej báze. Budem však bojovať, kým sa dá, aj za ostatných," skonštatoval veľký muž na vozíčku.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Trpí nevyliečiteľnou chorobou, no rozhodol sa pomáhať. Si pre mňa hrdina, odkázal mu Gretzky