Banská Bystrica trénuje v provizórnych podmienkach

Hráči HC '05 iClinic Banská Bystrica.
Hráči HC '05 iClinic Banská Bystrica. (Autor: SITA/Jakub Julény)
Sportnet|12. aug 2019 o 16:02

Banskobystričanom komplikuje tréningy viacero faktorov.

BRATISLAVA. Slovenský hokejový šampión z ostatných troch sezón HC '05 iClinic Banská Bystrica sa pripravuje nový súťažný ročník v provizórnych podmienkach.

Na zimnom štadióne pod Urpínom prebiehajú rekonštrukčné práce a tím trénuje na malom klzisku v hale B, ktoré rozmermi nezodpovedá európskym štandardom.

Príprava na Ligu majstrov

Banskobystričania pritom odštartujú novú sezónu už koncom augusta v Lige majstrov proti švédskemu Färjestadu a na domácom ľade sa prvýkrát predstavia 5. septembra proti nemeckému Mníchovu.

"Už naša hlavná plocha patrí medzi tie menšie v rámci Tipsport Ligy, nehovoriac o tréningovej hale, v ktorej prakticky neexistuje stredné pásmo. Dôsledkom toho je takmer nemožné natrénovať niektoré prvky v systéme hry. Musíme upravovať cvičenia a prispôsobovať ich veľkosti klziska. To nás nemôže adekvátne pripraviť na náročné boje v hokejovej Lige Majstrov, kde štartujeme proti Färjestadu, čo je v podstate jeden z najkvalitnejších tímov ich tamojšej súťaže. Trénovať v hale B môže byť fajn tak raz v mesiaci, kedy si môžeme vyskúšať, ako rýchlejšie reagovať v určitých situáciách. Takto je to však pre nás obrovský hendikep." cituje oficiálna webová stránka slovenského majstra hlavného trénera Dana Cemana.

Kanadského kouča netrápi len veľkosť ľadovej plochy, na ktorej sa jeho zverenci pripravujú. Tréningové jednotky hráčom komplikujú aj ďalšie faktory.

"Obrovským problémom je hmla, ktorá sa nám v hale tvorí počas tréningu už po dvadsiatich minútach. V tom momente musíme prerušiť tréning a počkať, kým sa hmla rozplynie. Naši brankári doslova nemajú šancu vidieť ani na bližšiu modrú čiaru. Nemáme profesionálne podmienky. Počas tréningu nám zo strechy padajú kvapky na naše hlavy," uviedol Ceman.

"Ako trojnásobný šampión ligy, ktorý ide za nemalé peniaze bojovať proti top tímom Európy, nemôžeme adekvátne pripraviť hráčov na ťažké zápasy skupinovej fázy. Častokrát sa stane, že ani my tréneri poriadne nevidíme na to, čo sa deje na ľade. Hráči sa s touto situáciou pasujú statočne, sú to skutoční profesionáli. Je to však frustrujúce. V určitej fáze musíme prerušiť tréning, aby nám rolba vyčistila ľad," pokračoval 46-ročný rodák z ontárijského Windsoru.

Nedodržané termíny

Problémy v Banskej Bystrici vznikli v dôsledku rekonštrukcie drevenej nosnej konštrukcie haly A. Ešte v máji riaditeľ klubu žiadal akciovú spoločnosť MBB, ktorej akcionárom je mesto, aby bola hala k dispozícii k 24. júlu.

Hráči Banskej Bystrice však museli začať spoločnú prípravu na ľade v hale B a ďalšiu komplikáciu im spôsobilo to, že došlo k reklamácii statického posudku.

Vzhľadom na posun termínu realizácie diela mali byť práce dokončené 11. augusta a chladenie haly A spustené o štyri dni neskôr. Ani tento sľub však nebude dodržaný.

"Od mája sa vie, že nastúpime v Lige majstrov, no napriek tomu sa práce na štadióne nestíhajú dokončiť. Ťažko veriť tomu, že v hokejovej krajine, akou Slovensko bezpochyby je, nestíhajú dokončiť práce včas," dodal Ceman.

Mesto malo problémy s dodávateľom

Snahou mesta Banská Bystrica a mestskej spoločnosti MBB je zabezpečiť pre banskobystrický hokej a širokú verejnosť dôstojné, ale najmä bezpečné podmienky.

Uvádza sa to v stanovisku MBB, vlastníka zimného štadióna, ktoré poskytla Dominika Mojžišová, hovorkyňa banskobystrického primátora v súvislosti s medializovanými informáciami týkajúcimi sa rekonštrukčných prác na štadióne a s tým súvisiacimi problémami s prípravou.

"V súvislosti s prípravou rekonštrukcie západnej tribúny štadióna MBB oslovila odborníkov z drevárskej fakulty vo Zvolene za účelom posúdenia skutkového stavu jeho drevenej konštrukcie. Na základe odborného posúdenia bol statikom vypracovaný posudok so zoznamom nevyhnutných opatrení, ktoré bolo potrebné z hľadiska bezpečnosti vykonať. Bola vypracovaná projektová dokumentácia na statické zabezpečenie zimného štadióna a tiež spustené verejné obstarávanie na dodávateľa stavby," vysvetlila mestská akciová spoločnosť MBB.

Nové verejné obstarávanie by termín posunulo

V úvode realizácie stavby však na strane vysúťaženého dodávateľa nastali problémy so subdodávateľmi, a preto navrhol predĺženie pôvodného termínu dokončenia stavby.

Vzhľadom na prioritu prevádzkovateľa štadióna, ktorou je bezpečnosť hráčov a návštevníkov, sa vedenie i napriek časovému sklzu rozhodlo pokračovať v rekonštrukcii s týmto dodávateľom a zmluvu nezrušiť.

"Zrušenie zmluvy a nové verejné obstarávanie by posunulo vykonanie nevyhnutných statických opatrení až do obdobia po ukončení ďalšej hokejovej sezóny, čo bolo z hľadiska bezpečnosti neprípustné. Mrzí nás, že táto situácia skomplikovala prípravu hokejistom HC"05, no veríme, že si všetci uvedomujú, že nič nie je dôležitejšie ako bezpečnosť," konštatovala v stanovisku spoločnosť MBB.

Práce na statickom zabezpečení sa vykonávajú nepretržite vrátane víkendov s cieľom odovzdať halu A do užívania hokejového klubu čo najskôr.

"Nemôžeme súhlasiť s vyjadreniami niektorých zamestnancov HC"05 o neposkytovaní informácií o rekonštrukčných prácach, nakoľko poverený člen predstavenstva spoločnosti MBB každodenne intenzívne komunikuje o postupe prác s prezidentom alebo riaditeľom hokejového klubu HC"05," zdôraznilo vedenie MBB.

Zároveň vyzvalo ľudí okolo HC"05 a hokejovú verejnosť, aby nevyvíjali tlak na samotných montážnikov, nakoľko práce realizujú vo výške 16 metrov nad zemou na pohyblivých plošinách pri teplote okolo 50 stupňov Celzia.

"Súbežne s prácami na náročnom statickom zabezpečení strešnej konštrukcie finalizujú práce na dokončení šiestich nových mládežníckych šatní, kancelárií trénerov, spŕch a toaliet, kde boli zapracované všetky odporúčania a požiadavky zástupcov HC"05. Súčasťou prác je i úplne nová výkonná vzduchotechnika a nábytkové vybavenie obstarané na mieru podľa vekových kategórií jednotlivých družstiev vo farbách a s logami klubu, ktoré budú čoskoro odovzdané," uviedla v stanovisku mestská spoločnosť MBB.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Banská Bystrica trénuje v provizórnych podmienkach