Zápas o všetko. Fanúšikovia na Spiši si zaslúžia finále, ale favorit sú Košice, tvrdí Valach

Brett Pollock strieľa druhý gól brankárovi Marcelovi Melicherčíkovi v šiestom zápase semifinále play-off Tipos extraligy HC Košice - HK Spišská Nová Ves.
Fotogaléria (5)
Brett Pollock strieľa druhý gól brankárovi Marcelovi Melicherčíkovi v šiestom zápase semifinále play-off Tipos extraligy HC Košice - HK Spišská Nová Ves. (Zdroj: TASR, Autor: TASR)
Svjatoslav Dohovič|15. apr 2024 o 08:25

Skvelá semifinálová bitka o východ sa rozhodne v siedmom zápase.

KOŠICE. Začiatok šiesteho semifinálového zápasu pokračoval tam, kde sa skončil ten piaty.

Spišiaci vleteli na košický ľad s cieľom využiť semifinálový mečbal, v prvých minútach si vypracovali niekoľko šancí, netrafili prázdnu bránku, ale dôležitý úvodný gól zápasu napokon strelili Košičania, keď Marcela Melicherčíka strelou od modrej zaskočil v šieste minúte Alex Breton.

Juraj Valach síce dokázal po niečo vyše minúte odpovedať vyrovnávajúcim gólom, ale rovnakou mincou odpovedali po ďalšej polminútke Košice, keď Brett Pollock využil svoj únik a domáci opäť viedli.

A keď Marek Bartánus využil v 16. minúte presilovku a vyhnal z bránky súpera Marcela Melicherčíka, po prvej tretine Košičania opäť viedli 3:1.  

VIDEO: Zostrih zápasu HC Košice - HK Spišská Nová Ves (6. zápas)

Deja vú nepripustili

Tentokrát si už toto vedenie nenechali vziať a vyhrali 4:1, hoci Marek Bartánus po zápase priznal, že akési deja vú v hlavách prežívali.

„Nejaké deja vú tam bolo, ale ostali sme aktívni aj tretej tretine, hrali sme dopredu, hnali nás výborní diváci a určite budeme niečo podobné chcieť zopakovať aj v utorok,“ povedal po zápase skúsený útočník.

Podľa neho o víťazstve Košičanov a vyrovnaní série rozhodol najmä výborný kolektívny výkon.

„Chceli sme potvrdiť domáce prostredie a vyrovnať sériu na 3:3 a vďaka jednému perfektnému kolektívnemu výkonu sa to podarilo. Bolo to vidieť na ľade, spravili sme všetko, čo sme mali, hoci Spišská má silnú ofenzívu a dokázali nás niekedy zatlačiť, ale neurobili sme žiadne veľké chyby v systéme, čo nás teší. Určite budeme podobne chcieť zvládnuť aj zápas sedem.“ 

Fotogaléria zo zápasu Košice - Spišská Nová Ves (6. semifinále, Tipos extraliga)

Riečického skvelý návrat do bránky

Aj košický tréner Dan Ceman v pozápasovom hodnotení priznal, že v prvých minútach boli jeho zverenci na ľade trochu nervózni a podržal ich výborný Dominik Riečický, ktorého tréneri nasadili do bránky po štyroch zápasoch odchytaných Jaroslavom Janusom.

„Spišská si v úvode vytvorila šance, ale nás zachránil skvelý výkon Ričiho v bránke. Potom sme strelili šťastný gól a získali sebavedomie a pridali ďalšie dva góly aj po ich vyrovnaní. Druhá tretina bola z našej strany jedna z najlepších za posledné obdobie a tak sme aj do tretej tretiny šli s potrebným sebavedomím, dobre sme bránili, držali puk. Splnili sem svoj domáci cieľ a teraz je to už všetko na zápase číslo sedem v Spišskej,“ dodal Ceman. 

Súboj brankárov pokračoval celú druhú tretinu. Filip Surák držal šance Spišskej Novej Vsi pokúsiť sa opäť o obrat, proti bol Riečický, hoci mal podstatne menej práce, ale predviedol viacero famóznych zákrokov.

A keď v štvrtej minúte tretej tretiny Chase Berger po individuálnej akcii Alexa Bretona v presilovke zvýšil na konečných 4:1, bolo rozhodnuté.  

„Ťažko sa mi hľadajú slová. Z našej strany to dnes nebolo ideálne. Prišli sme sem s trochu inou predstavou. Oni dnes chceli trochu viac ten zápas a tak to aj dopadlo. Prvá tretina nebola zlá, mali sme tam veľa streleckých pokusov, ale oni boli efektívni. Tam sa ten zápas rozhodol. My sme už potom neboli schopní sa doňho vrátiť,“ priznal strelec jediného gólu Spišiakov Juraj Valach. 

Nevedeli dostať Košice pod tlak

„Keby sme to vedeli, tak to zmeníme. Možno je to tým, že je tu väčší ľad, že Košičania to tu dokonale poznajú a ženie ich skvelé publikum,“ reagoval po zápase tréner Spišiakov Vlastimil Wojnar na otázku, prečo nedokážu jeho zverenci preniesť dominanciu z domáceho ľadu aj na ľad v Steel Aréne.  

Podľa Juraja Valacha Problém bol najmä v tom, že neboli schopní sa udržať na puku v útočnom pásme.

„Síce sme sa doňho dostali, ale o tri sekundy sme boli zase vonku. Takýto hore dole hokej nie je nič pre nás. My potrebujeme byť silní s pukom v útočnom pásme, ísť do striel a dostať Košice pod tlak.“  

Mikúš chce prvé finále, Valach nič nesľubuje

Košičania počas celej série viackrát hovorili o tom, že sa pripravovali na sedem zápasov. Ich predpovede sa naplnili a o tom, na koho ľad pocestuje Nitra na prvý finálový zápas sa rozhodne v utorok v Spišskej Novej Vsi.

Ak chcú Košičania obhájiť titul, budú musieť prvýkrát v semifinále v Spišskej Novej Vsi zvíťaziť.   

„Bude to veľmi ťažké. Už sme tam dvakrát dokázali vyhrávať 3:1 a tie zápasy sme napokon prehrali. Musíme sa z toho poučiť, dať zo seba všetko a podať podobne kolektívny výkon ako dnes. Ideme tam s pokorou a budeme drať ľad, aby sme to zvládli,“ sľubuje Bartánus.  

Jeho spoluhráč Tomáš Mikúš ešte finálovú sériu nehral. „Pre mňa by to znamenalo veľa a veľmi by som chcel dosiahnuť taký veľký tímový úspech,“ želá si útočník, ktorý prišiel do Košíc v druhej polovici sezóny.

Siedmy zápas vidí takto: „Doteraz síce vyhrávali domáce tímy, ale na druhej strane je to siedmy zápas a tam je to iné. Stále je to 50 na 50. Bude sa bojovať o každý kúsok ľadu. Musíme tam podať minimálne taký bojovný kolektívny výkon ako dnes a dúfam, že to urveme na svoju stranu. Máme skúsené mužstvo a skúsený realizačný tím na to, aby sme sa dali dokopy, niečo vymysleli a zvládli to. Pre oba tímy je to zápas o všetko.“ 

Valach napriek doterajšiemu priebehu série považuje aj v siedmom zápase za favoritov súperov z Košíc.

„Naši fanúšikovia by si určite zaslúžili finále. Za celú sezónu, za to, ako nám vždy verili a povzbudzovali nás. Ale stále je to šport, je tam množstvo faktorov a určite sa nedá sľúbiť, že vyhráme. Ale môžem sľúbiť, že pre to urobíme všetko,“ dodal spišskonovoveský obranca.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Zápas o všetko. Fanúšikovia na Spiši si zaslúžia finále, ale favorit sú Košice, tvrdí Valach