Skvelá správa! Slafkovský začne sezónu v NHL, ostal v prvom tíme Montrealu

Juraj Slafkovský.
Juraj Slafkovský. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|10. okt 2022 o 17:28 (aktualizované 10. okt 2022 o 20:14)

Montreal pred začiatkom sezóny vyradil z tímu piatich hráčov, slovenský talent ostal.

MONTREAL. Slovenský hokejista Juraj Slafkovský začne sezónu v NHL. Udržal sa v prvom tíme Montrealu Canadiens aj po tom, ako klub poslal do AHL pre začiatkom ročníka posledných piatich hráčov.

Montreal sezónu odštartuje proti Torontu v noci zo stredy na štvrtok.

Na farmu smerujú Justin Barron, Rafaël Harvey-Pinard Otto Leskinen, Cayden Primeau, Arber Xhekaj a Jesse Ylönen.

V tíme si miesto okrem Slafkovského vybojovali aj mladí obrancovia Kaiden Guhle a Jordan Harris, ktorí budú mať šancu zažiť premiéru v NHL.

Všetkých štyroch si vedenie Montrealu pozvalo na stretnutie, kde im radostnú správu oznámili.

Zároveň im naznačili, že v tíme je mnoho kvalitných hráčov, ktorí im môžu ich pozíciu skomplikovať a situácia sa môže rýchlo zmeniť.

Zámorskí novinári sa Slafkovského pýtali na jeho prvé dojmy po tom, ako sa dozvedel, že ostáva v prvom tíme Canadiens.

"Vždy som veril, že sa dostanem do prvého tímu Montrealu. Dozvedel som sa to spolu s ostatnými mladými chalanmi pred dnešným tréningom. Je to len začiatok sezóny a musíme bojovať, aby sme si udržali miesto v tíme.

Budem sa snažiť stále na sebe pracovať. Od začiatku pobytu v kempe som sa usiloval zlepšiť v korčuľovaní, vedení puku a robiť na ľade tie správne veci. Telefonoval som s mojimi rodičmi, aby prišli. Dúfam, že to stihnú a uvidia môj prvý zápas v drese Montrealu v NHL," povedal Slafkovský pre twitterové konto klubu.

Juraj Slafkovský odohral v príprave šesť zápasov, v ktorých si pripísal dve asistencie, dva mínusové body a štyri trestné minúty. Canadiens prehrali všetkých osem prípravných stretnutí.

Na pondelkovom tréningu nastupoval v druhom útoku spolu s Christianom Dvorakom a Brendanom Gallagherom.

Slafkovského účasť v A-tíme nebola jasná. V príprave mu nevyšli všetky zápasy, aj keď postupne sa zlepšoval. Stále si musí zvykať na menší ľad a väčšiu rýchlosť.

Je možné, že v NHL odohrá deväť zápasov a následne ho pošlú do AHL.

Ak totiž 18-ročný hráč so vstupnou zmluvou odohrá menej ako desať zápasov v prvej sezóne NHL, platnosť jeho trojročnej zmluvy sa posunie o rok.

Košický rodák by sa mohol stať najmladším Slovákom, ktorý nastúpil v zápase NHL.

Doterajší rekord drží Marián Gáborík. Ten mal pri svojom debute v zámorskej profilige 18 rokov, 235 dní. Slafkovský bude mať v stredu 12. októbra 18 rokov a 196 dní.

Stále sa môže stať, že klub ho pošle do AHL ešte pred sezónou. Stať by sa to mohlo v prípade výmeny alebo v prípade, že by klub stiahol nejakého hráča z waiver listiny.

Je to ale veľmi nepravdepodobné. Jurajovi Slafkovskému sa otvorila príležitosť na prvý tím aj vďaka zraneniam útočníkov Joela Armiu a Paula Byrona.

Expert na mladíkov Steven Ellis z portálu DailyFaceoff si myslí, že deväť zápasov by bolo pre jednotku draftu excelentnou skúškou.

V poslednom čase sa útočníci, ktorí boli draftovaní z prvého miesta, dostávajú do NHL pravidelne. Priamo do NHL sa naposledy nedostal Eric Lindros v roku 1991.

Minuloročná draftová jednotka, obranca Owen Power, taktiež nevstúpil rovno do NHL, ale sezónu 2021/22 odohral na univerzite.

Juraj Slafkovský sa v lete stal najvyššie draftovaným Slovákom v histórii, keď si ho Canadiens vybrali z prvého miesta. Prekonal dovtedajší rekord Mariána Gáboríka, ktorého si Minnesota zvolila z tretieho miesta v roku 2000.

Uzatvárať súpisky budú aj zvyšné tímy NHL. Všetky kluby tak musia urobiť do 23:00 stredoeurópskeho času.

Na rozhodnutie tímov čakajú aj Šimon Nemec, Pavol Regenda aj Adam Ružička.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Skvelá správa! Slafkovský začne sezónu v NHL, ostal v prvom tíme Montrealu