Bol najlepším brankárom NHL. Dres legendy zvesili z arény kvôli rasistickej urážke

John Vanbiesbrouck.
John Vanbiesbrouck. (Autor: X/Florida Panthers)
Oh my Hockey|30. jan 2024 o 21:00

Incident sa udial v roku 2003.

SAULT STE. MARIE. Klub z kanadskej juniorskej hokejovej OHL Soo Greyhounds zvesil vyradený dres Johna Vanbiesbroucka spod stropu haly GFL Memorial Gardens.

Legendárny brankár sa tejto pocty v klube dočkal za hráčske i trénerské zásluhy. Za Greyhounds chytal v rokoch 1980-1982 a ako tréner a majiteľ ich viedol v sezóne 2002/03.

Jeho angažmán v organizácii však poznačil rasistický prehrešok. A práve pre ten už jeho meno na čestnom mieste nenájdete.

V roku 2003 rasisticky vynadal jednému zo svojich zverencov Trevorovi Daleymu. Priznal to a odstúpil z funkcie.

Napriek tomu viselo jeho číslo pod stropom arény Greyhounds dlhý čas. Až na začiatku roka 2024 vysvitlo, že z miesta zmizlo, o čom informoval sám dotknutý Daley.

"Ten veľmi temný a rasistický moment mojej kariéry som musel prežiť odznova zakaždým, keď som sa tam vrátil a pozrel som sa pod strop.

Keď do Gardens zájdem nabudúce, už nebudem musieť znovu zažiť jeden z najhorších momentov môjho života, ktorý bol dôvodom hnevu a frustrácie mňa i mojej rodiny.

To nám dovolí sústrediť sa na všetky tie skvelé momenty, ktoré pre mňa pôsobenie v Greyhounds a v meste Sault Ste. Marie znamenalo ako pre hokejistu i človeka," vyhlásil Daley.

Vanbiesbrouck patrí k najlepším hokejovým brankárom v histórii USA. V NHL odchytal 882 zápasov a jeho najväčším úspechom je zisk Vezinovej trofeje pre najlepšieho brankára ligy v roku 1986.

Daley odohral v NHL 16 sezón a dokopy 1058 zápasov. V rokoch 2016 a 2017 vyhral Stanley Cup s klubom Pittsburgh Penguins, pre ktorý dnes pracuje ako asistent generálneho manažéra.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»OHL»Bol najlepším brankárom NHL. Dres legendy zvesili z arény kvôli rasistickej urážke