Patrím k najšťastnejším na svete. Pavelski sa rozlúčil dojímavým listom

Joe Pavelski oslavuje gól.
Joe Pavelski oslavuje gól. (Autor: SITA/AP)
Oh my Hockey|23. júl 2024 o 07:07

Zaradil sa medzi najvýraznejších Američanov v dejinách NHL.

DALLAS. Joe Pavelski sa ako čerstvý štyridsiatnik rozhodol ukončiť aktívnu kariéru. Jeho rozhodnutie je definitívne už zhruba týždeň.

Pre spoluhráčov, trénerov i fanúšikov si pri tejto príležitosti pripravil dojímavý odkaz. Jeho obsah zverejnil Dallas Stars na oficiálnych stránkach. Prinášame jeho zostručnený preklad.

"Posledných 18 rokov som cítil, že patrím k najšťastnejším ľuďom. Splnil som si detský sen tým, že som hral v NHL za dve úžasné organizácie - najprv za San Jose a potom za Dallas - v spoločnosti najlepších ľudí v hokejovom svete. Čas, ktorý som v týchto mestách strávil, mi umožnil vybudovať si hlboký vzťah s fanúšikmi a toto puto mi dodávalo silu splniť očakávania, ktoré som sám na seba mal.

Vždy si budem pamätať na láskavosť a vášeň, ktorú mi preukázali fanúšikovia a spoluhráči, najmä vtedy, keď som pre zranenie nemohol hrať v play-off a musel pracovať na návrate. A nič ako play-off pre mňa nebolo podstatnejšie. Vážil som si každú jednu šancu bojovať o pohár, každodenná práca bola preto vzrušujúca a extrémne motivujúca. Láska a podpora od vás ma dostala cez náročné časy a pomohla mi uskutočniť veľké momenty, na ktoré dnes s hrdosťou spomíname a zdieľame," píše Pavelski.

"Mojim spoluhráčom, trénerom a ďalším ľuďom zo sveta hokeja, ktorí mi pomohli počas kariéry - nemám dosť slov vďačnosti za všetko, čo ste urobili pre mňa a moju rodinu. Posúvali ste ma a naše spoločné spomienky ma budú sprevádzať celý život. Vzrušenie z hry opadne a priateľstvá budú najcennejšou vecou, ktorú mi hokej dal.

Nič by som nedokázal bez neochvejnej podpory mojej rodiny. Ak by som mal spomenúť jednu vec, ktorá mi pomohla najviac, bola to drina. Rodičia, bratia a sestra, práve od vás som sa už ako malý učil, čo to znamená obetovať sa tvrdej práci. Naučili ste ma byť najlepší, nič nebrať ako samozrejmosť a byť vďačný za každú malú príležitosť, ktorú nám život dá. Neviem dostatočne vyjadriť vďaku za lásku a podporu, ktorú ste mi dali.

Mojej manželke Sarah a synovi Nathanovi. Boli ste tu celý čas a cítil som od vás len a len podporu. Každý deň som sa snažil, aby ste boli na mňa hrdí a obaja by ste mali vedieť, aký hrdý som na vás ja. Zdieľali sme spolu mnoho momentov, dobrých aj zlých, ale neexistujú ľudia, s ktorými by som ich prežíval radšej. Vždy ste v mojom srdci a radosť z hokeja by nebola taká krásna, ak by som ju nemohol zažívať spolu s vami.

Ako vidíte, moja kariéra nebola o osobných úspechoch, ale o ľuďoch, s ktorými som ju prežil. Niektorým sa poďakujem osobne, ale toto je jediná cesta, ako sa poďakujem tým ostatným. Takže ďakujem za každého, kto bol na tejto ceste po mojom boku," vyhlásil legendárny forvard.

Tridsaťdeväťročný útočník sa zapíše do dejín ako šiesty najproduktívnejší Američan (1068 bodov) v histórii NHL, a zároveň siedmy v počte odohraných duelov (1332).

Ešte výraznejší bol v play-off. Jeho 201 zápasov vo vyraďovačke tromfla len dvojica jeho rodákov a viac bodov ako on (143) nazbierali len traja.

Hoci patril k najkonzistentnejším hráčom vo svojej generácii, veľké úspechy mu chýbajú. Dvakrát prehral vo finále Stanley Cupu, päťkrát sa mu sezóna skončila v konferenčnom finále.

Je tretím najproduktívnejším hráčom a druhým najlepším strelcom v histórii San Jose Sharks. Posledných päť sezón strávil v Dallase, kde bol stále veľmi platný. Svoje sezónne maximum v počte bodov si vytvoril až ako 37-ročný.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Patrím k najšťastnejším na svete. Pavelski sa rozlúčil dojímavým listom