Halák ničil strelcov Kings. Ďakujeme mu za bod, znie z Vancouveru

Viktor Arvidsson z tímu LA Kings stroskotáva na Jaroslavovi Halákovi.
Viktor Arvidsson z tímu LA Kings stroskotáva na Jaroslavovi Halákovi. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|31. dec 2021 o 08:09

Jaroslav Halák kryl 34 striel.

LOS ANGELES. Súboj veteránov v bráne. Diskutujúci na sociálnych sieťach sa pýtali, či sa vrátil rok 2011.

V bráne Los Angeles Kings stál Jonathan Quick, proti nemu nastúpil v drese Vancouveru Canucks Jaroslav Halák.

Ten mal na lane nielen svoje druhé víťazstvo v rade, ale aj ôsme, čo sa týka celého tímu. Napokon sa to nepodarilo, no vydoloval aspoň bod. Spoluhráči mu dnes veľmi nepomohli.

Práve výkony veteránov-brankárov definovali dnešný zápas. Obaja chytali vynikajúco, hoci Slovák mal omnoho viac práce.

Vychytané trestné strieľanie

Jaroslav Halák bol jasne najlepším hráčom "kosatiek". Kings boli počas celého zápasu lepším celkom, no narazili na brankára, ktorý z 35 striel vychytal až 34.

Kryl aj trestné strieľanie Brendana Lemieuxa, ktorý strelil jediný gól "kráľov" z hry.

Uznanie Halákovi vyjadrili Canucks na oficiálnych sociálnych sieťach.

Po stretnutí si však nevyslúžil pozíciu ani jednej z hviezd zápasu - všetky tri obsadili hráči Kings, Jonathan Quick, strelec Brendan Lemieux a Viktor Arvidsson, ktorý premenil rozhodujúci nájazd.

Canucks podľahli Los Angeles 1:2, rovnakým skóre skončili aj samostatné nájazdy.

Chvála od kapitána, trénera i analytikov

Výkon Haláka neostal nepovšimnutý ani na pozápasovej tlačovej konferencii.

"Dnes bol neuveriteľný. Zápas by bol bez neho oveľa horší. Snáď sa zlepšíme aj my a pomôžeme mu viac," povedal kapitán tímu Bo Horvat.

"Nehrali sme dobre. Boli hladní po výhre, kým nás musel zachraňovať brankár, a vďaka nemu máme bod," uviedol kouč Bruce Boudreau.

"Keď chytal, málokedy dostal dostatočnú podporu od spoluhráčov, ale vždy chytal výborne. Keď som ho postavil po prvý raz proti Winnipegu, inkasoval tri góly v prvej tretine, ale potom zavrel bránu a dovolil nám vyhrať.

Dnes? Keby nebolo jeho, nie je šanca, že by sme po druhej tretine prehrávali len 0:1. Dal nám šancu vyhrať a my sme z nej vyťažili bod."

Podľa analytických štatistík predviedol jeden z najlepších výkonov sezóny 2021/22 vôbec. Chytil 3,57 gólov nad očakávanie v jedinom zápase.

Táto pokročilá štatistika sa vypočíta rozdielom očakávaných inkasovaných gólov a reálnych inkasovaných gólov. Očakávané góly ukazujú, aká je šanca, že z danej strely na bránu bude gól na základe viacerých dát a faktorov, medzi ktoré patria napr. vzdialenosť strelca od brány či typ strely.

V ročníku 2021/22 nastúpil Halák do ôsmich duelov, vyhral len jeden, a to napriek 91,5-percentnej úspešnosti zásahov a priemeru 2,59 inkasovaných gólov na zápas.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Halák ničil strelcov Kings. Ďakujeme mu za bod, znie z Vancouveru