Kokosy na ľade. Blackhawks povolali do NHL Jamajčana

Jamajský hokejový národný tím.
Jamajský hokejový národný tím. (Autor: X / Team Jamaica)
Šimon Čop|9. dec 2023 o 18:35

Je prvým jamajským reprezentantom v histórii NHL.

CHICAGO. Klub Chicago Blackhawks povolal z farmy v AHL do prvého tímu Isaaka Phillipsa. Už na prvý pohľad exoticky vyzerajúci mladík je naozaj výnimočný zjav.

Ide totiž o jamajského občana. Krajinu dokonca v minulosti reprezentoval.

V NHL už odohral 29 duelov, z toho 9 v prebiehajúcej sezóne. Momentálne sa snaží udržať sa v súťaži, keďže stále hráva prevažnú väčšinu sezón v AHL za Rockford.

Je náhradou za Kevina Korchinského. Najmladší bek súčasnej NHL bol umiestnený mimo zostavy z rodinných dôvodov.

Reprezentoval pred 5 rokmi

Phillips je 22-ročný obranca, ktorý sa narodil v Kanade, no má korene v Karibiku. Občianstvom je Kanaďan i Jamajčan.

Jeho mama je Fínka, otec pochádza z ostrova Sv. Vincent. Napriek tomu ho ľudia vnímajú predovšetkým ako jamajský talent, a to z jednoduchého dôvodu - krajinu už reprezentoval.

Stalo sa tak v roku 2018. Jamajčania sa zúčastnili na turnaji Team Elite Prospect Hockey Showcase v Toronte a vyhrali.

"Bola to skvelá skúsenosť, zahrať si hokej v tíme, v ktorom aj ostatní vyzerali ako ja. Bol to zábavný letný turnaj a dúfam, že zvýrazní Jamajku na hokejovej mape," citovali ho vtedy Chicago Sun Times.

Isaak Phillips.
Isaak Phillips. (Autor: SITA/AP)

Na oficiálne podujatia IIHF však Phillips zatiaľ chodiť nemôže. Jamajčanom totiž chýba štadión, čo je jedna z podmienok, aby sa mohli kvalifikovať na medzinárodné turnaje. Istý kanadský investor sa chopil myšlienky a chce v ostrovnej krajine vybudovať viacúčelovú krytú halu.

Jamajskú tradíciu začal Townshend

Phillips nie je prvým Jamajčanom v NHL. V súťaži kedysi nastupoval Graeme Townshend, ktorý sa dokonca narodil v hlavnom meste Kingstone.

Keď mal štyri roky, jeho rodina sa presťahovala do Toronta. Vyrastal teda v Kanade.

Krídelník je jediným rodákom z ostrova, ktorý si zahral v najlepšej hokejovej súťaži sveta. Za Boston, New York Islanders a Ottawu odohral dovedna 45 stretnutí a neskôr pôsobil ako kouč v San Jose a Toronte.

Rodnú krajinu však dnes 58-ročný útočník nikdy nemal možnosť reprezentovať. Súčasťou IIHF sa oficiálne stala až v roku 2012, pričom Townshend hrával profesionálne len do roku 1999.

Napriek tomu má na súčasnú reprezentáciu väzby. V roku 2011 totiž prijal pozvanie, aby sa stal prvým jamajským hokejovým trénerom a prijal ju. Neskrýval vtedy sen dostať sa na olympijské hry podľa vzoru legendárnych bobistov z roku 1988.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Kokosy na ľade. Blackhawks povolali do NHL Jamajčana