Riaditeľ Steel arény: Hokejisti Košíc musia zabudnúť, že odohrajú sezónu inde

Steel aréna.

Riaditeľ Steel arény: Hokejisti Košíc musia zabudnúť, že odohrajú sezónu inde

Steel aréna. (Autor: TASR)
Steel aréna.
Steel aréna. (Autor: TASR)
Patrik Fotta|14. sep 2022 o 17:00

Rozhovor s krízovým manažérom a riaditeľom Steel arény Martinom Schwarcom.

Návrat HC Košice do Steel arény je podľa krízového manažéra, ktorý je poverený riadením košickej haly, len otázkou času. MARTIN SCHWARC v rozhovore pre Sportnet priblížil, v akom stave sa aktuálne Steel aréna nachádza, kto znáša financovanie jej nákladov a akým problémom musel od nástupu do funkcie čeliť.

Široká verejnosť vníma Steel arénu predovšetkým ako domovský stánok hokejistov HC Košice. Klub si však halu iba prenajíma, nepatrí mu. Ako vyzerá vlastnícka štruktúra?

HC Košice sú športový hokejový klub, ktorý nemá žiadne väzby a vzťah k samotnej vlastníckej štruktúre Zimného štadióna Ladislava Trojáka, širokej verejnosti známemu ako Steel aréna.

Tú spravuje občianske združenie Košická aréna, ktorej členmi s hlasovacími právami sú Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) – 42,16 %, mesto Košice – 33,33 % a zvyšok hlasovacích práv pripadá na troch zostávajúcich členov – fyzické osoby.

Čo sa v rozhovore dozviete

  • Aký bol priebeh udalostí, ktorý vyústil až v odchod hokejistov HC Košice z haly?
  • Kto stojí za financovaním nákladov haly?
  • V akom stave halu prebral a čo bola pre neho najväčšia výzva?
  • Ako sa vyvíjali ceny energií od kedy sa ujal vedenia až po začiatok energetickej krízy?

Treba zároveň vysvetliť, že občianske združenie Košická aréna nie je klasická súkromná ani komerčná spoločnosť, podnikajúca a prosperujúca z prevádzky viacúčelovej haly. Máme vo vlastníctve halu, ktorá slúži širokej verejnosti a plníme všeobecne prospešné úlohy pre mládežnícky šport a kultúrno-spoločenské vyžitie.

Z tohto dôvodu sme považovaní za objekt národného záujmu. Nejedná sa teda v žiadnom prípade o nejakú skupinu podnikateľov, ktorá zarába alebo profituje na hale a ktorá by chcela zrušiť prevádzku v situácii, keď im neprináša primeraný zisk.

Košickí hokejisti sa nedávno presťahovali do Crow arény aj so všetkými mládežníckymi tímami. Čo to pre vás znamená?

Steel arénu stále považujeme za domovský stánok HC Košice. Nevieme si predstaviť naše fungovanie bez toho, aby tu hrali naši, teda košickí hokejisti. Na najbližší možný termín sme zvolali mimoriadne zasadnutie Správnej rady. Spoločne hľadáme riešenia, kombinujeme rôzne varianty a možnosti zachovania prevádzky, oslovujeme všetky zúčastnené strany s prosbou o pomoc a participáciu.

Treba si však reálne uvedomiť, že v prvom rade potrebujeme mať jasný signál od predstaviteľov nášho štátu, akým spôsobom a v akom rozsahu sú pripravení, alebo sa plánujú podieľať na riešení tejto celoplošnej krízovej situácie, ktorú bez jednoznačného zastropovania cien elektrickej energie považujeme za neriešiteľnú.

Vítame zároveň aj všetky doterajšie aktivity zo strany SZĽH (Slovenský zväz ľadového hokeja), ktorému pravidelne predkladáme komplexné informácie o vývoji cien energií a nákladov na prevádzku.

Akú iniciatívu vyvíja samotný zväz?

Ich pozíciu pri vyjednávaní o cenách považujeme za veľmi slabú. Aj keby sa zväzu podarila snaha kolektívne vyjednávať s dodávateľmi energie o cenách elektriny za všetky kluby a dospel k úľavám alebo refundáciám zo strany štátu na, vraj uvažovanej, úrovni 50 percent, bez samotného zastropovania cien zo strany samotného štátu môžu (a predpokladám že aj budú) všetky tieto aktivity nedostatočné.

Riaditeľ Steel arény Martin Schwarc.
Riaditeľ Steel arény Martin Schwarc. (Autor: Sportnet)

Len ceny samotnej elektriny skáču v súčasnosti v intervale od 660 po 1050 eur za MWh a ja si dovolím považovať aktuálne všetky ceny nad 200 eur za MWh za neúnosné.

Uvedomme si, že ani priemerné platy našich občanov, ani kúpna sila obyvateľstva našej republiky, vo všeobecnosti nedosahuje priemer Európskej únie.

Tak ako by sme teda mohli, lepšie, či horšie, vôbec znášať takýto nápor na naše výrobné náklady a naše peňaženky bez priamej pomoci štátu alebo EÚ?

Štadióny väčšiny hokejových klubov v extralige patria mestu a to pokrýva aj náklady na energie. Ako je to v prípade Steel arény?

Ak by malo výdavky na energie na prevádzku Steel arény znášať v plnej miere mesto Košice, bolo by to pre mesto a aj pre samotných občanov mesta likvidačné. Mesto má iné, dôležitejšie úlohy a funkcie, a ak by si zástupcovia mesta mali vybrať medzi chladením ľadovej plochy a medzi verejným osvetlením a hromadnou dopravou, je jasné, čomu by dali prednosť.

Mesto sa aj priamo, určitou sumou, podieľa na pokrývaní časti nákladov za energie. Momentálne hľadajú zástupcovia mesta všetky možné rezervy na navýšenie podielu finančnej pomoci v tejto kritickej situácii, požiadali aj dodávateľa elektrickej energie o prehodnotenie kapacít a o presun fakturácie za dodávky z Košickej arény na mesto v maximálne možnej miere.

Dôvodom je, že mesto Košice má do konca roka podpísané dodávky za prijateľnejšiu cenu. Samotné fungovanie Steel arény bez adekvátnej pomoci a ústretovosti mesta by bolo nereálne.

Košičania deklarovali, že ich káder aj s trénermi nie je vyskladaný na malý štadión. Dá sa na základe tohto tvrdenia predpokladať, že ich návrat do Steel arény je len otázkou času?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Riaditeľ Steel arény: Hokejisti Košíc musia zabudnúť, že odohrajú sezónu inde