Šialenstvo i krutá rana. Ako reagujú kluby z extraligy na rastúce ceny energií?

Zimný štadión Ondreja Nepelu, Bratislava.

Šialenstvo i krutá rana. Ako reagujú kluby z extraligy na rastúce ceny energií?

Zimný štadión Ondreja Nepelu, Bratislava. (Autor: TASR)
Zimný štadión Ondreja Nepelu, Bratislava.
Zimný štadión Ondreja Nepelu, Bratislava. (Autor: TASR)

Anketa klubov Tipos extraligy k energetickej kríze.

BRATISLAVA. Extraligové kluby dostávajú ďalšiu tvrdú ranu. Ledva prežili náročné dva roky počas pandémie, tentoraz čelia inej kríze. Energetickej.

Na chladenie ľadu je potrebné obrovské množstvo elektrickej energie. Jej cena v dôsledku vojny na Ukrajine stúpa do rekordných výšok.

Ako prvý na krízu zareagoval HC Košice. Zo Steel arény sa po extrémnom navýšení nájmu klub presťahoval do Crow arény. Zatiaľ iba v rámci tréningového režimu.

Ako vyzerá situácia v ostatných kluboch? O koľko sa im zvýšil nájom za haly? Budú schopní odohrať sezónu do konca? Aké riešenia a východiská z kritickej situácie navrhujú?

Na otázky Sportnetu odpovedali zástupcovia ôsmich klubov Tipos extraligy.

František Sucharda

prezident HC Nové Zámky

Ak sa nič výrazné neudeje, 1. januára skončíme. Štadión máme v prenájme od roku 2011. Prerobili sme ľadovú plochu, strojovňu, strechu, osvetlenie, šatne, mantinely. Celkovo sme preinvestovali takmer milión eur. Dôvodom bola úspora na energiách.

To, ako vyleteli ceny energií v súčasnosti, je neuveriteľné. Máme štyrikrát drahšiu elektrinu ako vlani. Teraz má narásť cena plynu 16 a pol násobne. Znamenalo by to navýšenie o 250-tisíc eur za sezónu. Nemáme to odkiaľ zobrať. Požiadali sme preto o pomoc mesto i štát. Ak nepríde, bude to znamenať koniec.

Zaujíma ma však jedna zásadná otázka. Kde končia peniaze za tieto premrštené ceny energií? Nikto nevie povedať, kam peniaze idú. Výroba v Mochovciach MWh stojí 17 eur, predávajú to za 50 a kde končí tých ďalších 950 eur, o ktoré sa ceny navýšili?

Samozrejme, snažíme sa pomôcť si aj sami. Chceme investovať do tepelných čerpadiel. Na streche máme fotovoltaiku a chceli by sme ju vybudovať aj na ploche pri štadióne. Narážame však na problémy so získaním stavebného povolenia.

Koncom januára nám dodávateľ elektriny oznámil, že krachuje. Nový dodávateľ nám vedel dať zmluvu najskôr od marca. Stratili sme na mesiac spotové ceny. Boli sme nútení nakupovať MWh za vyše 400 eur. My sme za elektrinu zaplatili za február viac, ako za celý predchádzajúci rok dokopy. To bola strašná pálka.

Viac nás však trápi kúrenie. Máme v pláne úplne prerobiť kúrenie na celom štadióne. Budú to nemalé investície, ale bez toho to nepôjde. Keď môže byť na školách 18 alebo 19 stupňov Celzia tak nemôžeme mať na štadióne 22.

Bohužiaľ, deti i ostatní si budú musieť nosiť výstroj sušiť domov. Hľadáme riešenia, ako znížiť náklady, ale bude to veľmi komplikované.

Šéf Nových Zámkov František Sucharda.
Šéf Nových Zámkov František Sucharda. (Autor: SME/Jozef Jakubčo)

Dušan Mráz

predseda predstavenstva HKM Zvolen

Klub má asi 20 rokov prenajatý štadión od mesta, ktorý prevádzkujeme. Mesto si od nás prenajíma ľad pre mládež a pre krasokorčuliarov. V roku 2021 sme kupovali MWh za 67 eur, v tomto roku máme podľa novej zmluvy do konca roka cenu vyše 260 eur za MWh. Je to teda navýšenie na našom podiele o 100-tisíc eur.

Ak by to malo ísť na cenu 700 eur za MWh, ako vyskočili ceny v súčasnosti, klub to nemá šancu zaplatiť. Pochybujem, že by to bolo schopné pokryť mesto, keďže nemajú peniaze na to, aby svietili v školách. Vláda sa v prvom rade zaoberá domácnosťami, čo je pochopiteľné, ale postihne to všetky odvetvia a je to potrebné čím skôr vyriešiť.

Väčšina štadiónov je mestských a tie to postihne rovnako. Je potrebné to urgentne riešiť na úrovni štátu. Je takmer isté, že si nebudeme môcť dovoliť prevádzkovať dve ľadové plochy ako doteraz. Doplatia na to predovšetkým deti a mládež. Je to pre nás krutá rana. Nemám na to slov.

Dušan Mráz.
Dušan Mráz. (Autor: TASR)

Milan Vajda

marketingový riaditeľ HC Slovan Bratislava

V tejto chvíli neviem, aké budú ceny. Z dvanástich extraligových klubov na Slovensku iba jeden platí za štadión mestu. Tým jediným klubom je Slovan Bratislava. Všetky ostatné mali haly zadarmo alebo za symbolické euro.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Šialenstvo i krutá rana. Ako reagujú kluby z extraligy na rastúce ceny energií?