Neomylný Bobrovskij tvoril rekordy. Florida zvládla vstup do finále

Sergej Bobrovskij v prvom zápase finále Stanley Cupu.
Sergej Bobrovskij v prvom zápase finále Stanley Cupu. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|9. jún 2024 o 05:17 (aktualizované 9. jún 2024 o 08:58)

Hokejisti Floridy vyhrali otvárací zápas finále Stanley Cupu.

NHL - finále play-off - 1. zápas

Florida Panthers - Edmonton Oilers 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Góly: 4. Verhaeghe (Barkov, Reinhart), 23. Rodrigues (Bennett, Montour), 60. Luostarinen (Barkov)

Brankári: Bobrovskij 32/32 - Skinner 15/17

Rozhodovali: O'Rourke, Kozari - MacPherson, Murray, vylúčení: 5:4 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0

Florida: Bobrovskij - Ekblad, Forsling, Mikkola, Montour, Kulikov, Ekman-Larsson - Reinhart, Barkov, Verhaeghe - Rodrigues, Bennett, Tkachuk - Tarasenko, Lundell, Luostarinen - Okposo, Stenlund, Lorentz. Tréner: P. Maurice.

Edmonton: Skinner - Bouchard, Ekholm, Ceci, Nurse, Kulak, Broberg - Hyman, McDavid, Nugent-Hopkins - Kane, Draisaitl, Holloway - Perry, McLeod, Foegele - Brown, Henrique, Janmark. Tréner: K. Knoblauch.

/stav série 1:0/

SUNRISE. Hokejový klub NHL Florida Panthers vstúpil do finálovej série Stanley Cupu víťazstvom 3:0 nad Edmontonom Oilers. V každej tretine skóroval raz a prvý bod získal aj napriek streleckej prevahe súpera.

"Olejári" na strely zvíťazili 32:18, ale Florida bola efektívnejšia a ani raz neinkasovala.

V zápase hranom v rýchlom tempe skóre otváral po necelých štyroch minútach Carter Verhaeghe po rýchlom protiútoku a prihrávke od kapitána Barkova.

VIDEO: Otvárací a zároveň víťazný gól Verhaegheho v prvom zápase finále

Dynamický duel pokračoval a napriek tomu, že hostia si tvorili viac šancí, presadila sa opäť Florida. V tretej minúte druhej tretiny z pred bránkového priestoru skóroval Evan Rodrigues.

Panthers neraz podržal brankár Sergej Bobrovskij, ktorý bol hlavným dôvodom, že domáci stále viedli. V stretnutí si pripísal 32 zákrokov a rovnako ako v sérii s New Yorkom Rangers, aj túto začal čistým kontom. Vtedy takisto vyhrali pomerom 3:0.

“Je zábavné hrať proti takým hráčom, sú to elitní útočníci. Majú skvelý ofenzívny tím a bola to poriadna výzva,” povedal Bobrovskij pre espn.com.

Výkon svojho brankára vyzdvihol aj Matthew Tkachuk. “Bol neskutočný, je úžasné sledovať ako sa pripravuje na zápasy. Každý by chcel mať takú oporu za chrbtom. Bol tam dnes pre nás,” chválil svojho brankára asistent kapitána Floridy.

Pre Rusa to bolo trináste vychytané víťazstvo v tohtoročnej vyraďovacej časti, čím vytvoril nový klubový rekord. Zároveň zaznamenal prvé finálové čisté konto v histórii Panthers.

V tretej tretine sa Floride darilo defenzívne mariť hru Edmontonu a v záverečných sekundách uzavrel stav stretnutia gólom do prázdnej brány Luostarinen.

Edmonton v dueli ubránil dve oslabenia súpera a v početnej nevýhode tak neinkasoval už 30-krát za sebou. Celkovo má tak v play-off úspešnosť 94,1 percent (48 z 51) ubránených oslabení.

Oilers vyhrali na strely z nebezpečných pozícií 18:6, ale prvýkrát v tohtoročnej vyraďovacej časti nestrelili v zápase gól.

“Možno nám to hokejoví bohovia vrátili za šiesty zápas proti Dallasu, v ktorom sme si nezaslúžili vyhrať,” povedal kapitán hostí McDavid, ktorý s 31 bodmi (5+26) vedie produktivitu play off, nebodoval po štyroch dueloch.

McDavid narážal na zápas, v ktorom si Oilers vybojovali postup do finále, keď vyhrali 2:1, ale Dallas ich prestrieľal v pomere 34:10. “Dnes sme si jeden, alebo dva góly zaslúžili, ale nenašli sme cestu,” dodal McDavid.

Tréner Edmontonu Kris Knoblauch bol čiastočne s výkonom svojho tímu spokojný, ale vie, že jeho zverenci musia úroveň hry ešte zdvihnúť.

“Keď chceme uspieť, tak musíme byť ešte lepší. Sme si vedomí aj toho, že to nebol najlepší zápas Floridy a očakávame, že sa zlepšia.

Možno boli zaskočení aj tým, že každý hovoril a písal akí sú dobrí a že my nemáme vo finále žiadnu šancu,” povedal Knoblauch.

Druhý súboj finálovej série o Stanleyho pohár je na programe v noci na utorok opäť na ľade Floridy (2.00 SELČ).

Tímy, ktoré vyhrali vo finálovej sérii prvý zápas, získali napokon pohár v 76% prípadoch. Aj posledné tri finálové série vyhral tím, ktorý uspel v prvom stretnutí.

“Každé víťazstvo je veľká vec, ale táto séria môže byť ešte dlhá. Treba sa nastaviť a sústrediť na ďalší boj,” uzavrel Bobrovskij.

VIDEO: Zostrih zápasu Edmonton - Florida

Pavúk play-off NHL

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Neomylný Bobrovskij tvoril rekordy. Florida zvládla vstup do finále