Panthers nestresujú. Pred finále by sme to brali, hovorí hviezdny Tkachuk

Matthew Tkachuk oslavuje gól.
Matthew Tkachuk oslavuje gól. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|21. jún 2024 o 15:00

Connor McDavid chváli tím za kolektívnu prácu.

EDMONTON. Už minulý víkend mohol byť koniec. NHL je však vyrovnaná liga a spraviť posledný krok vraj býva najťažšie. 

Svoje o tom iste vedia hokejisti Floridy Panthers. Vo finálovej sérii viedli už 3:0, ale teraz sa musia strachovať. 

Edmonton Oilers totiž vyhrali posledné dva duely. Znížili stav a v šiestom zápase môžu vyrovnať. Navyše ho odohrajú pred domácimi fanúšikmi. 

Napriek tomu z Floridy znie: Žiaden stres ani panika.

Čakali drámu 

Naopak, Cats sú pozitívne nastavení. Sústredia sa na tri výhry, ktoré vybojovali v úvode série, nie na dve prehry za sebou. 

Vedia, že oproti súperovi majú výhodu. Potrebujú vyhrať už len raz, zatiaľ čo “olejári” dvakrát. 

“Keď sa začínalo finále, stav 3:2 by sme určite brali,” hovorí Matthew Tkachuk. 

“Samozrejme, keď sme viedli 3:0, nechceli sme, aby to došlo do tohto bodu, ale tak či tak potrebujeme ešte raz poriadne zabrať. Majú totiž neuveriteľný tím. Odohrali skvelú sezónu a pokračujú v tom aj v play-off. Buďme k sebe úprimní, vedeli sme, že sa táto séria neskončí v štyroch zápasoch.” 

No Panthers k tomu boli blízko. Vyhrali prvé tri finálové zápasy, ale vo štvrtom prehrali vysoko 1:8 a v piatom, keď mali možnosť ukončiť sériu na domácom ľade, opäť vyšli naprázdno. 

VIDEO: Zostrih z piateho finálového zápasu Edmonton - Florida

Tlak už aj na Edmontone 

Vyhrať ten jeden posledný zápas je vždy náročné. Práve veľký tlak bol podľa trénera Floridy Paula Mauricea jedným z dôvodov dvoch porážok v rade. 

“Teraz sa však situácia zmenila, už sú obidva tímy pod tým tlakom, pod akým sme boli doteraz my. Už aj oni sú blízko cieľa,” vyjadril sa. 

Jeho zverenci však veria, že sa už s takýmto náporom naučili pracovať a zvládnu aj kanadské publikum. 

“Cítime sa komfortne. V podobnej pozícii sme boli v sérii proti Bostonu. Podobné to bolo v New Yorku, kde sme cestovali na piaty zápas. Zajtra sa bude hrať v úžasnom prostredí a dúfam, že odohráme posledný duel v sezóne,” nádeja sa Tkachuk. 

Kľúč je jednoduchý. Stačí, aby so spoluhráčmi vybojovali víťazstvo a ročník 2023/24 spozná svojho víťaza.

Pritlačení k múru 

Oilers potrebujú ešte dve víťazstvá. Momentálne sú na koni a v lepšom rozpoložení ako ich súper. 

Po troch nezvládnutých dueloch totiž vyhrali posledné dva a nadýchli sa k zázraku. Ak by pozdvihli Stanley Cup, stali by sa len druhým tímom v dejinách, ktorý otočil finále zo stavu 0:3. 

“Pritlačili nás k múru, sme v náročnej situácii. Musíme byť nastavení ako v zápasoch číslo 4 a 5,” vyzýva veterán Corey Perry, pre ktorého ide už o piate finále v kariére. 

“Musíme sa do nich od úvodu pustiť a neobzerať sa. Nevieme, čo prinesie zápas, ale tešíme sa naň, lebo si znova zahráme pred našimi fanúšikmi, pred ktorými sa cítime dobre.” 

Nie je to po prvý raz, čo musia Oilers odčiniť nevydarené výkony. Zakaždým im však otočky išli. V základnej časti viackrát prehrali trikrát po sebe a potom vždy nasledovala ich séria víťazstiev.

Hokejisti Edmontonu Oilers.
Hokejisti Edmontonu Oilers. (Autor: TASR/AP)

Odhodlanie je veľké 

Možno práve v tom je čaro ich trénera Krisa Knoblaucha. Prebral tím, keď na začiatku sezóny patril k najhorším v NHL a od jeho príchodu sa z Edmontonu stal jeden z najlepších mančaftov v celej súťaži. 

“Užili sme si proces, ktorým sme prešli. V jeden moment sme boli 32. v NHL, v play-off sa zase musíme popasovať so zápasmi o všetko. Sme šťastní, že môžeme byť stále spolu, že môžeme ďalej hrať,” uviedol.

Sezóna by už zrejme bola na konci nebyť Connora McDavida. Ten vo dvoch zápasoch, v ktorých Oilers museli zvíťaziť, pozbieral osem bodov. Prebudil tím ako správny kapitán. 

Chválu na svoju osobu však radšej presmeruje na tím: “Keď chcete vyhrávať vo finále, potrebujete každého jedného hráča. Máme chalanov, ktorí hrajú skvelo na ľade a ďalších, ktorí sú poctiví mimo neho a čakajú, ak by sme potrebovali za niekoho záskok. Toto celé je výsledkom úžasného úsilia celého mužstva.” 

Jedno je isté - že v noci na sobotu sa odohrá posledný zápas v edmontonskom Rogers Place v tejto sezóne. Cieľom domácich bude, aby z neho fanúšikovia neodchádzali zarmútení. 

“Viem, že mám tím plný hokejistov, ktorí sú odhodlaní postarať sa o to, aby pred sebou mali ešte dva, nie len jeden zápas,” uisťuje tréner Knoblauch. 

Či toto odhodlanie bude dostatočné, ukáže noc, ktorá finále buď posunie k historickej otočke, alebo Floride prisúdi prvý Stanley Cup v dejinách.

Pavúk play-off NHL

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Panthers nestresujú. Pred finále by sme to brali, hovorí hviezdny Tkachuk