Tréner vyriekol silné slová a Edmonton valcoval. Vyhrá Florida alebo príde historický obrat?

Momentka z finále medzi Edmontonom Oilers a Floridou Panthers.
Momentka z finále medzi Edmontonom Oilers a Floridou Panthers. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|18. jún 2024 o 12:00

Hráči Floridy sa utešujú tým, že aj prehra 1:8 znamená len jeden bod v sérii.

Zabúdanie. Nie príliš ovplyvniteľná činnosť, ktorá sa raz hodí, no inokedy by bol človek radšej, ak by neexistovala. 

Momentálne vo svete športu azda nenájdete dva tímy, ktoré by na zabúdanie hľadeli odlišnejšie. Pred piatym finálovým zápasom NHL je síce prognóza jasná v prospech Floridy, ale posledný zápas môže byť významným faktorom. 

V noci na stredu zavíta Stanley Cup do floridskej Amerant Bank Areny. V prípade výhry Panthers totiž spoznáme meno šampióna. 

Proti budú hokejisti Edmontonu Oilers. Prvý mečbal už odvrátili, zvládnu to znovu?

Od Stanley Cupu stále ďaleko

Taký debakel vo štvrtom dueli nečakal asi nikto. Dovtedy takmer stopercentnú Floridu útok okolo Connora McDavida doslova prevalcoval. 

Oilers vyhrali 8:1. Dva góly strelil Holloway, po jednom pridali Janmark, Henrique, McDavid, Nurse, Nugent-Hopkins a McLeod. 

Sergej Bobrovskij stratil svoje čaro. Vystriedali ho po piatom góle zo 16. strely, jeho náhradník Stolarz následne chytil 16 z 19 pukov. 

V Alberte to bola hokejová párty. Fanúšikovia sa bavili hokejom, toľko decibelov tam v prebiehajúcej sezóne ešte zrejme nenamerali. 

Napriek tomu však v Edmontone cítia poriadnu neistotu. Či vyhráte o gól alebo o osem, v sérii sa to stále počíta ako jedno víťazstvo. A v tejto najdôležitejšej štatistike “olejári” stále prehrávajú 1:3. Sú jedinú prehru od nešťastného konca sezóny a ak chcú pohár, musia vyhrať aj ďalšie tri zápasy. 

VIDEO: Zostrih zo štvrtého finálového zápasu Edmonton - Florida

Tri prehry a potom víťazstvá

V celých dejinách NHL sa len štyrikrát stalo, aby tím vedúci 3:0 na zápasy prehral sériu. Naposledy predviedli comeback Los Angeles Kings v roku 2014, keď odvrátili katastrofu v prvom kole play-off proti San Jose a došli až za Stanley Cupom. 

Vo finále Stanleyho pohára ale takáto situácia nastala len raz, aj to pred 82 rokmi, keď ešte nebol na svete ani momentálne najstarší generálny manažér v NHL Lou Lamoriello. V roku 1942 Toronto Maple Leafs otočili sériu s Detroitom Red Wings, hoci ešte v polovici štvrtého duelu prehrávali 0:2. 

Otočka vo finále je teda veľkou raritou. Bola by historická.

Hlavný kouč “olejárov” Kris Knoblauch však vie mužstvo v takýchto momentoch povzbudiť. Edmontonu sa v základnej časti trikrát stalo, že prehral tri zápasy za sebou. Po prvej takejto sérii nasledovalo ich osem výhier, po druhej dokonca šestnásť a po tretej päť. 

Pred štvrtým finálovým duelom sa tréner postavil pred hráčov a povedal im, že chce, aby si užili posledných desať dní tejto sezóny. Jasne tým vyhlásil, že verí v sedemzápasovú sériu. 

“Lebo viera bola vždy súčasťou našej partie,” vysvetlil pred novinármi. 

Poučná facka

Tú však majú aj Panthers. Chcú zabudnúť na výprask, od ktorého sa budú chcieť odraziť ich súperi. 

“Je to na nás, ako sa popasujeme s prehrou. Počíta sa to len ako jedna výhra. Nezáleží, či prehráte 1:2 alebo 1:8, takže sa proste len musíme skoncentrovať na ďalší duel,” myslí si kapitán Aleksander Barkov. 

Facka nesmie jeho tím zložiť, ale poučiť. 

“Dostali sme osem gólov a ani za jeden nemohli brankári. Máme sa teda ešte čo učiť,” vyjadril sa hviezdny Matthew Tkachuk.

Oilers v poslednom zápase vyšlo, na čo siahli. Panthers ich v prvých troch stretnutiach pustili len k štyrom presným zásahom, v tom poslednom toľko dostali za 21 minút a 13 sekúnd. 

Dôvod? Oilers viac chceli. A to potrebujú Panthers zmeniť, aby ľad v Sunrise opäť zasypali potkany a užili si víťazstvo pred vlastnými fanúšikmi. 

“Boli silní a diktovali tempo zápasu, ktorý sme my nezvládli, ako by sme mali. Boli dobrí, boli rýchli a potrebujeme predviesť lepší výkon,” hecuje svojich zverencov Paul Maurice. 

McDavid nehrá pre rekordy

“Budú omnoho pripravenejší ako pred štvrtým zápasom. Doma budú chcieť odpovedať na porážku. Budú lepší,” súhlasí s týmto tvrdením náprotivok Knoblauch. 

Neprekvapuje, že najproduktívnejším hráčom Edmontonu sa pri vysokej výhre stal Connor McDavid. K výhre pomohol štyrmi bodmi. 

Oilers budú jeho prínos potrebovať aj v piatom dueli. Panthers ho doposiaľ zvládali skvelo ubrániť. Utrhne sa z reťaze potom, čo prekonal historický rekord Waynea Gretzkého v počte asistencií v jednom play-off?

Connor McDavid oslavuje so Stuartom Skinnerom.
Connor McDavid oslavuje so Stuartom Skinnerom. (Autor: TASR/AP)

Jeho nastavenie kormidelníka určite poteší. Svoje výkony podriaďuje mužstvu, nie prvenstvám. 

“Viem, čo Wayne spravil pre hokej a vážim si, že som prekonal jeho zápis, ale nechcem sa tým teraz veľmi zaoberať, pretože sa sústredím na ďalší zápas,” povedal pre nhl.com. 

McDavid je lídrom kanadského bodovania play-off s 38 bodmi (6+32). To je šiesty najlepší zápis v histórii, viac bodov vo vyraďovačke mali len Wayne Gretzky a Mario Lemieux.

Lenže vo finále vyhrávajú výkony celého tímu. A v tejto kategórii boli zatiaľ trikrát lepší Panthers. 

Stačí im to raz zopakovať a už v noci na stredu môžu po prvý raz v dejinách zodvihnúť Stanleyho pohár.

Pavúk play-off NHL

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Tréner vyriekol silné slová a Edmonton valcoval. Vyhrá Florida alebo príde historický obrat?