Panarin zorganizoval exhibíciu v Rusku. Kedysi bol hlasným kritikom Putina

Artemij Panarin.
Artemij Panarin. (Autor: SITA/AP)
Šimon Čop|24. júl 2024 o 12:45

Exhibícia mala charitatívny účel, avšak konala sa na ľade oligarchu blízkeho ruskému prezidentovi.

MOSKVA. Písalo sa leto 2019, keď sa Artemij Panarin zapísal do pamätí mnohých hokejových fanúšikov ako najhlasnejší Putinov kritik z radov hokejistov.

Na vtedajšiu situáciu v Rusku reagoval ako prívrženec prenasledovanej opozície. Žiadal napríklad prepustenie väzňa Alexandra Navaľného.

„V minulosti som ho (Putina) zvykol podporovať, pretože som sa nezaujímal o dianie v politike. Bol som sústredený iba na moju hokejovú kariéru. Pred dvoma rokmi som však zmenil názor a podľa mňa Rusko potrebuje zmenu vlády,“ povedal vtedy Panarin, ktorý vyrastal v chudobe.

„Myslím si, že Putin už nevie, čo je správne a nesprávne. Z psychologického hľadiska nie je jednoduché sa rozhodovať triezvo, ak vás ovplyvňujú ďalší ľudia. Keď vám budú dvadsať rokov opakovať, aký ste chlapík a ako skvele všetko robíte, vari môžete vidieť vlastné chyby?“ doplnil.

Ruskí hokejisti sa v očiach verejnosti v ten moment rozdelili na dva tábory. Väčšina z nich sa síce k politike nevyjadruje, no nájdu sa výnimky.

Otázkou je, či ňou je stále aj Panarin. Od začiatku vojny na Ukrajine, zlomového bodu v histórii Ruska a Európy, nedal najavo svoj postoj ani raz.

Teraz je v Rusku, pričom sa verejne angažuje.

Spojil sa s Ovečkinom

Patril k organizátorom a iniciátorom exhibičného zápasu medzi ruskými hráčmi z Národnej hokejovej ligy a Kontinentálnej hokejovej ligy. Konal sa 20. júla v moskovskej CSKA Aréne pred vypredaným hľadiskom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Panarin zorganizoval exhibíciu v Rusku. Kedysi bol hlasným kritikom Putina