Černáka šokoval odchod kapitána Stamkosa, s letnou prípravou v Košiciach je spokojný

Radosť Erika Černáka.
Radosť Erika Černáka. (Autor: TASR/AP)
SITA|8. aug 2024 o 14:12

Černáka si cenia v Tampe Bay natoľko, že s ním počnúc sezónou 2023/2024 podpísali osemročný kontrakt.

BRATISLAVA. Slovenský obranca Erik Černák sa počas šiestich sezón stal neoddeliteľnou súčasťou Tampa Bay Lightning a všetkých úspechov, ktoré v tomto časovom období dosiahol tento floridský tím v NHL.

Dvakrát zisk Stanleyho pohára a okrem toho ešte jedno neúspešné finále play-off radia 27-ročného rodáka z Košíc na samý vrchol súčasného rebríčka najlepších slovenských hokejistov.

Jeho prítomnosť na tréningu HC Košice bol dôvod na rozhovor, Černák sa najprv vrátil k uplynulej sezóne.

"Dostali sme sa do play-off, v ňom sme, bohužiaľ, vypadli s Floridou. Bola silná a po tom, ako vlani prehrala vo finále, mala jasný cieľ. Bolo to teda náročné a taký je hokej – raz vyhráte, inokedy sa teší súper.

Mňa osobne mrzí desať zápasov vynechaných pre zranenie, ale to k môjmu fyzickému štýlu hokeja bohužiaľ patrí," povedal Erik Černák pre oficiálny web Slovenského zväzu ľadového hokeja.

Počas svojej šesťročnej kariéry v NHL sa vypracoval na elitného obrancu s povesťou spoľahlivého a nekompromisného hráča, ktorý sa dokáže obetovať v prospech tímu aj za cenu zranení.

Černáka si cenia v Tampe Bay natoľko, že s ním počnúc sezónou 2023/2024 podpísali osemročný kontrakt s priemerným ročným platom 5,2 milióna dolárov.

Vysoký výkonnostný štandard potvrdil košický odchovanec aj v uplynulej sezóne. V 69 zápasoch základnej časti mal bilanciu 2 góly a 11 asistencií, v play-off pridal v neúspešnej sérii proti Floride ďalšiu prihrávku.

O body však v jeho prípade nejde, lebo sa stará najmä o kvalitnú defenzívu a zametanie priestoru pred brankárom Andrejom Vasilevským.

Spoľahlivý bek sa vyjadril aj k aktuálnej situácii v tíme "bleskov" a najmä nečakanej rozlúčke s dlhoročným kapitánom Stevenom Stamkosom, ktorý je najproduktívnejší hráč aj najlepší strelec klubovej histórie floridského tímu.

Od novej sezóny však už bude strieľať góly a prihrávať na ne v drese Nashville Predators.

"Doplatili sme na platový strop a mužstvo sa muselo obmeniť. Jednoducho nezostal priestor na podpisy s Killornom, Palátom a teraz sme stratili aj kapitána Stamkosa. Pre mňa osobne to bol veľký šok.

„Stammer“ je výborný kamarát a v klube bol od môjho príchodu. Bol dušou celej organizácie Tampy. Taká je však NHL. Je to biznis a musíme pokračovať aj bez neho. Pohromade zostala kostra tímu, ktorú tvoria Vasilevskij, Point, Kučerov či ja.

Naďalej tak môžeme hrať výborný hokej. V klube je víťazná mentalita a stále máme vysoké ciele, to sa nemení. Potrebujeme urobiť dobrý tréningový kemp a potom odohrať kvalitnú sezónu,“ vyjadril sa Erik Černák pre hockeyslovakia.sk.

Na margo svojho hokejového leta ešte poznamenal: "Zatiaľ je to výborné. Pripravujem sa v Košiciach s kondičným trénerom Danom Kičurom. Na ľad som chodil individuálne s Jurajom Slafkovským a inými chalanmi.

Cením si možnosť pripojiť sa k tímu HC Košice, pretože pred sezónou je dobré trénovať aj v rámci kolektívu. Individuálne tréningy zlepšujú individuálne zručnosti.

S blížiacim sa spoločným kempom je však dobré prispôsobiť sa aj tempu prihrávok a hry. Takto by som mal byť ideálne pripravený na predsezónny kemp Tampy."

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Černáka šokoval odchod kapitána Stamkosa, s letnou prípravou v Košiciach je spokojný