Našli ho v siedmom kole draftu. Calgary má brankársky poklad, bude superhviezdou NHL?

Dustin Wolf v drese USA na Hlinka Gretzky Cupe.
Dustin Wolf v drese USA na Hlinka Gretzky Cupe. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|4. jan 2022 o 13:28

O budúcnosť v bránkovisku Calgary je, zdá sa, postarané.

CALGARY. Henrik Lundqvist bol vybratý v siedmom kole draftu, Pekka Rinne v ôsmom, Tim Thomas či Jaroslav Halák v deviatom.

V zámorí označujú hokejistov, ktorých skauti prehliadali, no stali sa stálicami v NHL, pojmom „steal“ – krádež.

Jednej takej sa v roku 2019 dopustili Calgary Flames. Zatiaľ síce v NHL nič nedokázal, no i bez toho udivuje hokejový svet.

Keď prišla na rad ich voľba číslo 214, väčšina fanúšikov už odišla od svojich prijímačov. Blížil sa koniec siedmeho kola, a teda celého draftu, v ktorom bolo vybratých celkom 217 hráčov.

O Jackovi Hughesovi, Kaapovi Kakkovi či Kirbym Dachovi už vtedy hokejová verejnosť dobre vedela. Avšak „plamene“ našli aj ďalší poklad, ktorý má potenciál stať sa superhviezdou.

Ukázali na brankára Dustina Wolfa.

Si ako oni

Nejeden expert bol prekvapený, že Wolfovo meno nezaznelo skôr. O jeho potenciále sa vedelo.

V sezóne 2019/20 sa Wolf stal najlepším študentom hrajúcim v CHL (súhrnné označenie troch najväčších zámorských juniorských líg – WHL, QMJHL, OHL). Vo Western Hockey League absolútne dominoval. Ovládol brankárske štatistiky 93,6-percentnou úspešnosťou zásahov a priemerom 1,69 inkasovaných gólov na zápas.

Čo ho zradilo? Môžeme iba polemizovať. Faktorom iste bola i Wolfova výška – meria 183 centimetrov a oficiálne má len 71 kilogramov. A to sa v ére dvojmetrových brankárov nenosí.

Mladíka si teda vybrali omnoho neskôr, než podľa talentu mali. A Wolf toto tvrdenie do bodky dennodenne potvrdzuje.

Keď zaznelo jeho meno, zrejme už strácal aj posledné iskierky nádeje.

„Dosť ho to vzalo. Videl som, že mal slzy v očiach,“ povedal po drafte generálny manažér Flames Brad Treliving.

„Povedal som mu: Sú hráči, ktorí sú vybratí skôr, i takí, čo neskôr. Všetci však ste draftovaní. Si ako oni. Uži si deň. Máš veľký príbeh a my sme šťastní a hrdí, že ťa máme.“

Dustin Wolf v reakcii po drafte akoby predpovedal, čo ho čaká. Neskorý draft vzal ako motiváciu.

„Asi nikto nechce prejsť draftom tak neskoro, ako ja, ale už len byť draftovaný je veľká česť. Nemôžem sa dočkať. Bude to jazda.“

Dominuje, kde príde

Dustin Wolf okamžite po drafte všetkým dokázal, ako kruto sa mýlili. V tíme ho mohol mať každý jeden klub, ak by sa rozhodol nehľadieť na jeho fyzické proporcie, ale na obrovský talent.

Americký mladík zopakoval vynikajúce výkony zo sezóny 2018/19 aj o rok neskôr. Opäť bol štatisticky najlepším brankárom WHL a dočkal sa aj zaslúženej Del Wilson Trophy, ceny pre najlepšieho brankára súťaže.

V ročníku 2020/21 už v drese Everettu Silvertips úplne dominoval. Z 22 zápasov, v ktorých chytal, vyhral až 18. Percentuálnu úspešnosť zásahov ešte vylepšil na 94 %. Juniorka mu bola jednoznačne primalá.

V sezóne 2021/22 sa dostal do mužského hokeja. A hádajte, čo. Opäť hviezdi.

Za Stockton odchytal sedemnásť stretnutí a ani raz neodišiel bez bodu. Vyhral pätnásťkrát, dvakrát padol až po predĺžení.

Chytáva s priemerom 1,79 inkasovaných gólov na zápas a 94,2-percentnou úspešnosťou zákrokov.

Získal ocenenie „najlepší brankár mesiaca december v AHL“. Pripomíname, že je nováčik a čakalo sa, že svoj prvý profesionálny rok začne ako dvojka.

Povolaný hore

Wolf sa dočkal ďalšej pocty.

V júni 2019 bol draftovaný zo siedmeho kola. Tridsiateho decembra 2021 už bol povolaný do NHL.

Zatiaľ len na záskok. Daniel Vladař nenastúpil do duelu proti Seattlu. Wolf ho presedel na striedačke, ale po prvý raz dostal možnosť pocítiť atmosféru NHL.

Dvadsaťročný brankár doslova dominuje všade, kde príde. Prehry preňho akoby ani neexistovali.

Ak by si čísla, ktorými aktuálne disponuje, udržal do konca sezóny, dokázal by viac než Andrej Vasilevskij, John Gibson či Juuse Saros.

Od sezóny 2011/12 nastúpilo vo farmárskej AHL dvadsať dvadsaťročných brankárov. Lepšiu percentuálnu úspešnosť než má momentálne Wolf z nich nemal nikto.

Sezóna

Brankár

Zápasy

SV%

GAA

Výhry

2021/22

Dustin Wolf

17

94,2 %

1,79

15

2014/15

Matt Murray

40

94,1 %

1,58

25

2018/19

Michail Berdin

23

92,7 %

2,34

12

2015/16

Juuse Saros

38

92 %

2,24

29

2013/14

Malcolm Subban

33

92 %

2,31

15

2013/14

John Gibson

45

91,9 %

2,34

21

2014/15

Andrej Vasilevskij

25

91,8 %

2,45

14

Wolf odchytal pri súčte s minulou sezónou v profesionálnom hokeji dokopy dvadsať zápasov. Prehral jediný raz – pri debute v ročníku 2020/21.

Šancu dostal aj na MS juniorov v roku 2021, hoci jednotkou Američanov bol Spencer Knight. Odchytal jeden zápas, gól nedostal. Radoval sa z titulu majstra sveta.

Calgary Flames rastie podceňovaná hviezda. Wolfovým vzorom môže byť Juuse Saros, s Jaroslavom Halákom aktuálne najnižší brankár NHL. V nedávnom hodnotení piatich najlepších brankárov roka 2021 podľa redaktorov blogu Oh my Hockey obsadil skvelé tretie miesto.

Wolfov recept na zaistenie si budúcnosti v profilige je jasný.

„Sústredím sa na to, čo robím, aby som dal svojmu tímu každý večer šancu vyhrať,“ povedal pre Calgary Sun. „Keď budem úspešným brankárom a dobrým spoluhráčom, dostanem svoju šancu.“

Svoj cieľ zatiaľ plní - a to takmer doslova - bez najmenšieho zaváhania.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Našli ho v siedmom kole draftu. Calgary má brankársky poklad, bude superhviezdou NHL?