McDavid či Matthews. Poznáme prvých víťazov individuálnych ocenení v NHL

Auston Matthews.
Auston Matthews. (Autor: SITA/AP)
Oh my Hockey, TASR|2. máj 2022 o 08:00

Sú známi víťazi troch individuálnych a jedného tímového ocenenia.

NEW YORK. Kanadský hokejista Connor McDavid obhájil Art Ross Trophy pre víťaza produktivity základnej časti NHL.

Útočník Edmontonu nazbieral v 80 zápasoch 123 bodov (44+79) a je aj v hre o Hartovu trofej najužitočnejšieho hráča v základnej časti. Pre McDavida je to štvrtý zisk Trofeje Arta Rossa (predtým 2017, 2018, 2021).

"Je taký dynamický hokejista," povedal o kapitánovi Oilers spoluhráč Zach Hyman. "Zrejme je najlepší hráč na svete. Som rád, že hrá v našom tíme," dodal pre nhl.com.

Za McDavidom zaostali o osem bodov Jonathan Huberdeau z Floridy (30+85) a Johnny Gaudreau z Calgary (40+75).

Center Edmontonu zaznamenal minimálne 30 gólov a 97 bodov v každej z uplynulých šiestich sezón, pričom vo všetkých skončil v bodovaní na prvom či druhom mieste.

Dvadsaťpäťročný McDavid sa stal devätnástym hráčom v profiligovej histórii, ktorý dosiahol päť stobodových sezón a iba šiestym, ktorý ich mal päť pred dovŕšením veku 26 rokov.

"Connor šoféruje náš autobus. Každý vie, čo dokáže s pukom. Aj keď neboduje, je pre nás mimoriadne dôležitý hráč," vyjadril sa na adresu McDavida brankár "olejárov" Mike Smith.

Connor McDavid pózuje s trofejami Arta Rossa (vľavo), Hartovou trofejou (v strede) a trofejou Teda Lindsaya.
Connor McDavid pózuje s trofejami Arta Rossa (vľavo), Hartovou trofejou (v strede) a trofejou Teda Lindsaya. (Autor: TASR/AP)

Šesťdesiatgólový víťaz

Američan Auston Matthews z Toronta vybojoval po roku opäť cenu pre najlepšieho strelca súťaže.

Americký kanonier len ako tretí hráč v tomto storočí dosiahol métu 60 gólov a obhájil Maurice Rocket Richard Trophy. Pred ním ju pokorili Alexander Ovečkin z Washingtonu (65 gólov v ročníku 2007/08) a Steven Stamkos z Tampy Bay (60 v 2011/2012). Na 60 zásahov mu stačilo 73 zápasov, v ktorých nazbieral 106 bodov (60+46).

"Matthews hrá skutočne výnimočne. To, čo robí, sa veľmi podobá na Ovečkina, keď bol ešte v mladom veku. Obaja sú úžasní strelci, v tomto sú si veľmi podobní," povedal legendárny Wayne Gretzky.

Center Maple Leafs nastrieľal o päť gólov viac ako druhý strelec v poradí Leon Draisatl z Edmontonu (55 gólov v 80 zápasoch).

Hurricanes si našli správne duo

William M. Jennings Trophy, ktorú v NHL udeľujú dvojici brankárov chytajúcich za tím s najnižším počtom inkasovaných gólov, získali už v piatok Dán Frederik Andersen a Fín Antti Raanta z Caroliny. Hurricanes dostali 202 gólov v 82 stretnutiach.

Andersen aj Raanta odchytali svoju prvú sezónu v Caroline, ktorú posilnili 28. júla 2021 ako voľní hráči. Postarali sa o prvú Jenningsovu trofej v histórii organizácie Hurricanes/Hartford Whalers. Stali sa aj prvým duom, ktoré získalo ocenenie hneď v premiérovej sezóne za nový klub.

Tridsaťdvaročný Andersen odchytal 52 stretnutí s 92,2-percentnou úspešnosťou zákrokov a priemerom 2,17 inkasovaných gólov na zápas. Jeho rovesník Raanta si v 28 dueloch udržal 91,2-percentnú úspešnosť zásahov pri priemere 2,45 inkasovaných gólov na zápas.

Najväčším kandidátom na prestížnu brankársku Vezinovu trofej je však Igor Šesťorkin, ktorý sa do veľkej miery podieľal na postupe New York Rangers do play off.

Štatistiky ovládol s priemerom 2,07 inkasovaného gólu na zápas a 93,5-percentnou úspešnosťou zákrokov. Dvadsaťšesťročný Rus si v 53 zápasoch základnej časti udržal aj šesťkrát čisté konto.

Florida víťazom základnej časti

Prezidentovu trofej pre víťaza základnej časti si odniesli hráči Floridy Panthers. V 82 dueloch zaznamenali 122 bodov, o tri viac ako Colorado Avalanche.

Po prvýkrát v histórii sa stalo, že liga spoznala za šesť rokov šesť rôznych víťazov trofeje. V sezóne 2016/17 ju vyhral Washington, potom nasledovali Nashville, Tampa Bay, Boston a v predošlom ročníku Colorado.

Cats v priebehu základnej časti nastrieľali 340 gólov, čo je najviac od výlukovej sezóny, teda od roku 2005.

Zo slovenských hokejistov je v hre o individuálnu trofej Zdeno Chára. Štyridsaťštyriročného obrancu New Yorku Islanders nominovala Asociácia profesionálnych hokejových novinárov (PHWA) na Bill Masterton Memorial Trophy.

Toto ocenenie každoročne získava hráč, ktorý predstavuje kombináciu vytrvalosti, športového ducha a oddanosti hokeju. Do výberu sa dostali napríklad aj brankár Montrealu Carey Price či útočník Anaheimu Ryan Getzlaf.

Užšie nominácie na ceny podliehajúce hlasovaniam bude NHL oznamovať v priebehu mája, galavečer NHL Awards sa uskutoční v júni po skončení finálovej série Stanleyho pohára.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»McDavid či Matthews. Poznáme prvých víťazov individuálnych ocenení v NHL