Najgeniálnejší Slovák nečakane skončil, v Pittsburghu nechal ležať milióny eur

Hokejisti Slovenska na ZOH 1994 očarili svet.

Najgeniálnejší Slovák nečakane skončil, v Pittsburghu nechal ležať milióny eur

Hokejisti Slovenska na ZOH 1994 očarili svet. (Autor: ŠTARTFOTO)
Hokejisti Slovenska na ZOH 1994 očarili svet.
Hokejisti Slovenska na ZOH 1994 očarili svet. (Autor: ŠTARTFOTO)
Pavol Spál|15. feb 2024 o 15:00

Čomu sa venujú hokejisti, ktorí reprezentovali pred 30 rokmi na ZOH v Lillehammeri?

BRATISLAVA. Je to tridsať rokov. V Lillehammeri 1994 nastúpilo Slovensko prvýkrát pod olympijskými kruhmi, vlajku niesol legendárny Peter Šťastný. 

Hokejisti odštartovali doma eufóriu. Bez prehry vyhrali základnú skupinu a postúpili do štvrťfinále. Medailový sen tímu trénera Júliusa Šuplera však náhle uťal gól Rusa Vinogradova v deviatej minúte predĺženia.

Slováci skončili celkovo na šiestom mieste.

Očarili však ofenzívnym hokejom. Prvýkrát zažiaril vtedy iba devätnásťročný Miroslav Šatan. Najproduktívnejším hráčom turnaja bol Žigmund Pálffy. 

Podľa mnohých boli hry v Nórsku najvydarenejšie v histórii. Väčšina z bývalých hráčov už dávno prekročila päťdesiatku. Čo robia hlavní aktéri dnes? Ako sa vyvíjala ich kariéra?

Aj toto sa dozviete v článku

  • Čo robia hlavní aktéri dnes? Ako sa vyvíjala ich kariéra?
  • Kto je majiteľom klubu?
  • Ktorý pracoval ako bagrista?
  • Ktorý nechal v USA milióny eur?
  • Kto dnes robí maliara?
  • Ktorý je prezident študentskej súťaže? 
  • Ktorý z nich viedol Turecko?

Mnohí z nich mali famóznu kariéru, sú medzi nim majstri sveta. Jeden si urobil strojnícke skúšky a pracoval ako robotník aj v noci. Druhý nečakane ukončil kariéru a nechal v USA milióny eur. Tretí si dal do zmluvy podmienku, že milión dolárov pôjde na mládež. Iný dnes robí maliara. Ďalší je prezident študentskej súťaže. 

Sportnet ponúka 1. diel príbehu.

Druhú časť nájdete tu

Brankári: 

Eduard Hartmann (58)

Bol brankárskou jednotkou. V tom istom roku pomohol k triumfu na majstrovstvách sveta C-kategórie. O rok neskôr chýbal na MS B-kategórie pre zranenie kolena. V roku 1996 bol pri premiére Slovenska v elitnej kategórii na MS vo Viedni. V drese Dukly Trenčín získal dva majstrovské tituly. Následne si vyskúšal angažmán v Berlíne. Kariéru ukončil v Spišskej Novej Vsi v roku 1998. 

V reprezentácii SR ochytal 41 zápasov. Po ukončení hráčskej kariéry pôsobil v rôznych funkciách v Dukle Trenčín (tréner juniorského tímu, manažér mládeže). Bol predsedom predstavenstva a generálnym manažérom klubu. Ako tréner viedol reprezentáciu Turecka, mužov aj žien. Dnes je manažér pre legislatívu a organizáciu zápasov v Trenčíne. 

Jaromír Dragan (60)

V zápase proti Taliansku vychytal vôbec prvé víťazstvo Slovenska na ZOH (10:4).

O rok neskôr bol jednotkou pri postupe z B-kategórie MS. Predstavil sa na Svetovom pohári 1996, kde zaujal vykopnutím puku v zápase proti Rusom, ktorí však z protiútoku strelili gól.

Členom kádra bol aj na MS 1996 a 1997. V reprezentácii odchytal 56 zápasov. V Košiciach pôsobil jedenásť sezón, je dvojnásobným majstrom Slovenska. 

Po skončení kariéry pôsobil ako tréner mládeže. Neskôr pracoval deväť rokov v košických železiarňach, robil aj nočné zmeny.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Najgeniálnejší Slovák nečakane skončil, v Pittsburghu nechal ležať milióny eur