Napísal históriu, je najväčšou brankárskou nádejou. Koľko zázrakov ešte Gajan urobí?

Adam Gajan po tom, ako si ho v drafte NHL 2023 vybral klub Chicago Blackhawks.
Adam Gajan po tom, ako si ho v drafte NHL 2023 vybral klub Chicago Blackhawks. (Autor: Twitter NHL Public Relations)
Šimon Čop|11. sep 2023 o 12:00

Gajan figuruje v dlhodobých plánoch Chicaga a raz by sa mohol stať jednotkou tímu Connora Bedarda.

CHICAGO. Pred sezónou 2022/23 vedel, že ak to s hokejom myslí vážne, potrebuje zmenu. Jeho cieľom bola Amerika, kde však nemal isté miesto. Musel bojovať.

Ešte pred rokom by o ňom nikto nebol pomýšľal ako o možnej jednotke na MS do 20 rokov. On sa však vyšvihol raketovým tempom aj na tento post a napriek zlému zdravotnému stavu privádzal do šialenstva svetové talenty. Aj tam musel bojovať.

V duchu motta „ak o tom vieš snívať, dokážeš to aj uskutočniť“ sa mu podarilo takmer nemožné. Za rok sa z neznámeho brankára chytajúceho v Skalici stal najvyššie draftovaný brankár v roku 2023.

Adam Gajan napísal príbeh, ktorý plnil titulky športových novín nielen na Slovensku, ale aj v Chicagu.

Pomýlili si ho s Čechom

„Chceli sme zvoliť najlepšieho dostupného voľného hráča a on bol na našom zozname najvyššie,“ spomína na voľbu číslo 35 generálny manažér Blackhawks Kyle Davidson pre klubový web.

Aj Gajan tušil, že by mohol ísť práve do tejto organizácie. V kútiku duše si to aj prial pre dobré vzťahy s ich skautom aj blízkosť do Chippewy, kde našiel v minulom ročníku nový domov.

Že bol Gajan najvyššie zvoleným brankárom prekvapilo aj analytikov televízie Sportsnet. Jeden z nich rozprával hodnú chvíľu o Čechovi Michaelovi Hrabalovi, kým si všimol, že sa pomýlil.

VIDEO: Draft Adama Gajana

„Celý rok sa nám Adam páčil, hlavne pre jeho atletickosť a schopnosť hrať s pukom. Dokáže sa vyhecovať v najťažších zápasoch, čo dokázal na MS do 20 rokov,“ pokračuje Davidson.

Draft bol však len vrcholom ľadovca. Gajan zažil rok, ktorý pokojne môžeme nazvať „sezóna snov“. Zavŕšil ho ako najvyššie draftovaný slovenský brankár v dejinách.

O druhom kole ani nesníval

Sám pred časom priznal, že na draft pred rokom vôbec nepomýšľal. Veril však, že aj preňho existuje spôsob, ako sa dopracovať až do NHL, „veď je veľa príkladov brankárov, ktorí ani neboli draftovaní a prerazili, napríklad Sergej Bobrovskij“.

Gajan mal dostatočný vek na draft už pred rokom. Kluby však nemali dôvod nad ním premýšľať. Súdiac z jeho slov, sám nečakal, že sa vyšvihne takto rýchlo.

Jeho sezóna sa začala v NAHL, keďže si vybojoval angažmán v klube Chippewa Steel. Už po pár zápasoch dostal pozvánku do vyššej USHL, kde za Green Bay odchytal 6 stretnutí.

Krátko pred juniorským svetovým šampionátom ho zavolali do reprezentácie. Nechytal v príprave, podstatne neskôr prišiel k už zohratému tímu. Po prvom nevydarenom zápase proti Fínsku mu tréneri dali dôveru proti Američanom. Vychytal výhru a do bránkoviska už nikoho nepustil.

Chytal aj v pamätnom štvrťfinále, ktoré rozhodol až v predĺžení Connor Bedard. Jeho vystúpenia to síce nenaznačovali, ale nebol v poriadku. Chytal chorý s teplotou.

Ani po úžasných majstrovstvách sveta, na ktorých získal cenu pre najlepšieho brankára, nepoľavil. V NAHL sa zaradil medzi absolútnu elitu, málokedy pustil viac než dva góly a upevnil si pozíciu pred draftom, ktorý nemohol dopadnúť oveľa lepšie.

„Je to skvelý pocit, pretože som dúfal, že sa mi to jedného dňa podarí,“ povedal o drafte. „Samozrejme, ani som nesníval, žeby sa za rok stalo, že sa z brankára, ktorý nikdy nechytal v národnom tíme, vypracujem na výber Blackhawks v druhom kole.“

Lojálny

Spomínať na tak úžasnú sezónu je krásne, ale dnes je potrebné sa na ňu dívať ako na minulosť. Gajan síce má dobrú východiskovú pozíciu, ale musí dokázať, že ročník 2022/23 nebol náhoda.

Chcel ho dochytať v NAHL, aby ukázal lojálnosť k Chippewe. Do USHL sa prisľúbil až na nasledujúcu sezónu.

Bude pôsobiť v klube Green Bay Gamblers. Vybral si zaujímavú cestu – trpezlivú. Vidinou NHL sa nezbláznil.

 „Brankári vždy potrebujú viac času, aby dozreli, takže si myslím, že je pre mňa lepšie hrať veľa v USHL ako ísť hneď na vysokú školu,“ povedal, prečo zatiaľ vyčkáva s angažmánom v NCAA, kde by mal chytať za Minnesotu od jesene 2024.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Napísal históriu, je najväčšou brankárskou nádejou. Koľko zázrakov ešte Gajan urobí?