Slováci finišujú s prípravou na domáce ME: Dobré výkony nám už nestačia

Slovenskí hádzanári sa pripravujú na dvojzápas so Srbskom.
Slovenskí hádzanári sa pripravujú na dvojzápas so Srbskom. (Autor: TASR)
Patrik Fotta|5. nov 2021 o 06:00

Jediný tlak na seba vytvárame sami, vraví Urban.

BRATISLAVA. „Niečo také človek zažije možno raz za život. Pre mnohých to bude vrchol kariéry,“ vravel pre Sportnet slovenský reprezentant Tomáš Urban.

V januári sa na Slovensku a v Maďarsku uskutočnia majstrovstvá Európy hádzanárov.

Slováci si v košickej Steel Aréne v boji o postup zo skupiny zmerajú sily s Nórskom, Litvou a Ruskom.

„Dali sme si jednoznačný cieľ, ktorým je postup. Vieme, že nás nečaká nič jednoduché. Musíme sa na to veľmi dobre pripraviť,“ uviedol Urban.

V piatok a v sobotu čaká zverencov trénera Petra Kukučku prípravný dvojzápas so Srbskom. Po ňom absolvujú už iba januárovú generálku s Rakúšanmi.

Bublina? Na hoteli nie sme sami

Slováci sa aktuálne koncentrujú výhradne na taktickú prípravu, ktorú smerujú už k samotným ME.

„Na Srbov sa príliš nepozeráme. Je to v istom smere aj výhoda, že nemusíme riešiť do detailov hru súpera. Sústredíme sa len na to, čo chceme hrať my aby sme zlepšili veci, ktoré potrebujeme ešte doladiť pred šampionátom,“ ozrejmil najlepší hádzanár Slovenska za rok 2016.

Na tréningovom sústredení v Topoľčanoch sa zišla kompletná zostava, ktorú povolal lodivod národného tímu.

Nejde však o klasickú uzavretú „bublinu,“ ktorú poznajú reprezentanti z minulých zrazov.

„Na hotely sú okrem nás aj bežní hostia. Všetci ale dodržiavajú aktuálne platné opatrenia v súvislosti s pandémiou. Verím, že zväz zabezpečil všetko pre to, aby sme mohli bez obáv trénovať,“ skonštatoval Urban.

Šampionát si chcú hlavne užiť

Podľa košického rodáka budú zápasy so Srbskom kvalitnou previerkou. Slováci sa potrebujú zdokonaliť vo viacerých herných činnostiach. Majú však aj iné priority.

„Chceme sa tiež naladiť víťazne. Aj preto sa sústredíme na to, aby sme duely so Srbmi vyhrali, ak to bude možné. Už nám nestačí len predvádzať dobrý výkon.

Musíme už byť nastavení tak, že potrebujeme vyhrávať a zbierať body,“ povedal Urban, ktorý už pomaly dáva dokopy zoznam najbližších so záujmom o lístky na veľký hádzanársky sviatok.

„Dopyt po lístkoch je obrovský. Zatiaľ ešte nebolo uzavreté, s akým počtom budeme môcť my hráči počítať. Rodina, kamaráti aj najbližší známi sa však jednoznačne na toto veľké podujatie chystajú. Veľmi sa už teším na domácu kulisu. Je to niečo jedinečné.“

Urban je presvedčený o tom, že už v januári nepôjde v prvom rade o predvedenú hru a systém ale o to, koľko bodov sa Slovákom podarí v skupine nazbierať.

„Jediný tlak je ten, ktorý si na seba vytvoríme my sami. Samozrejme, hrať pred domácim publikom na európskom šampionáte je veľká ťarcha. Treba si to však aj čo najviac užiť,“ dodal trojnásobný majster Slovenska.

Strieľa góly no jeho tímu sa nedarí

Organizátori už skôr informovali, že na podujatie budú môcť prísť do hál len zaočkovaní diváci.

Dôvodom je predovšetkým ambícia aby si zápasy mohlo pozrieť čo najviac ľudí priamo na štadiónoch.

„Verím, že haly sa podarí zaplniť a budeme si môcť užiť skvelú atmosféru. Na druhej strane si uvedomujeme v akej situácii sa z hľadiska pandémie nachádzame. Do januára sa však môže ešte veľa zmeniť,“ povedal Urban.

Na klubovej úrovni sa 32-ročnému krídelníkovi mimoriadne darí. V nemeckej Bundeslige oblieka dres Mindenu. Dvakrát bol dokonca zaradený do zostavy kola.

S 38 gólmi je najlepším strelcom tímu, ktorý sa však nachádza na úplnom konci tabuľky.

„V klube som veľmi spokojný. Z hľadiska podmienok je to jeden z najlepších tímov, v ktorých som v mojej kariére zatiaľ pôsobil. Jediný problém je v tom, že sme zatiaľ nevyhrali. Verím, že sa to čoskoro otočí a pôjdeme v tabuľke nahor.“

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Slováci finišujú s prípravou na domáce ME: Dobré výkony nám už nestačia