Šampionát v hádzanej na Slovensku? Organizácia je ľahšia ako pri hokeji

Miloslav Klíma.
Miloslav Klíma. (Autor: TASR)
TASR|7. okt 2021 o 18:26

Do hľadiska pôjdu iba zaočkovaní diváci.

KOŠICE. Zástupkyňa Európskej hádzanárskej federácie (EHF) Alenka Cudermanová a aj predstavitelia nórskej výpravy sú spokojní s dejiskom základnej F-skupiny ME mužov (13.- 30. januára 2022).

Podľa šéfa organizačného výboru pre Košice Miloslava Klímu sú prípravy na hádzanárske ME výrazne jednoduchšie než absolvoval pri organizácii hokejových šampionátov.

"Tým, že košická Steel aréna už absolvovala okrem iného aj dva veľké hokejové šampionáty, je dobre pripravená," poznamenal Klíma.

Zápasy ME v košickej F-skupine:

  • štvrtok, 13. januára: Rusko - Litva, Nórsko - Slovensko
  • sobota, 15. januára: Slovensko - Litva, Nórsko - Rusko
  • pondelok, 17. januára: Slovensko - Rusko, Litva - Nórsko

Štvorčlenné základné skupiny ME budú rozdelené do maďarských miest Segedín (A-skupina), Budapešť (B) a Debrecín (C), zápasy skupín D a E sa budú hrať v Bratislave a Košice privítajú F-skupinu, v ktorej bude aj slovenský tím.

Okrem neho sa v Steel aréne predstavia aj hráči Litvy, Ruska a Nórska.

Jednoduchšie ako MS v hokeji

Nórska výprava už absolvovala inšpekčnú cestu do Košíc a rovnako ako zástupkyňa EHF nehlásila žiadne výhrady.

"Zástupkyňa EHF Alenka Cudermanová si prvýkrát pozrela Steel arénu, tréningovú halu, hotel a mesto. Boli tu aj zástupcovia nórskej hádzanárskej federácie, ktorí si tiež pozreli tieto priestory a rozdelili si šatne.

Všetko sa im páčilo, pozitívne hodnotili aj malé vzdialenosti," prezradil Klíma.

Organizátori budú intenzitu príprav postupne zvyšovať s blížiacim sa úvodom šampionátu: "Približne 10 dní pred ME budú prebiehať záverečné, no veľmi intenzívne prípravné procesy ako príprava šatní a podobne.

V porovnaní s MS v hokeji je to jednoduchá záležitosť," uviedol Klíma.

Diváci musia byť očkovaní

Výpravy budú ubytované v dvoch hoteloch, z ktorých jeden z nich priamo susedí so Steel arénou. V nej sa uskutoční celkovo šesť zápasov, vstupenky na ne sú už v predaji.

Diváci však musia počítať s prísnymi podmienkami vstupu: "Je rozhodnuté, že ME budú v režime, v rámci ktorého budú môcť prísť iba kompletne zaočkovaní diváci.

Zástupcovia z Nórska očakávajú príchod minimálne tisícky svojich fanúšikov, no so zaočkovaním nemajú problém, pretože veľká väčšina je už kompletne zaočkovaná.

Uvidíme, aké to bude s Rusmi a Litvou. Na Slovákov sa v tomto smere spoliehame. Košice majú hádzanársku tradíciu, takisto aj neďaleké mestá Prešov a Košice, no verím, že domáci tím prídu povzbudiť fanúšikovia z celého Slovenska," povedal Klíma.

Ten je zároveň aj výkonný riaditeľ hokejového klubu HC Košice, ktorý hrá v Steel aréne domáce zápasy. V čase hádzanárskeho šampionátu bude prebiehať základná časť hokejovej extraligy, no chod klubu to nenaruší.

"ME sú začiatkom januára, krátko predtým OV preberie halu. V Košiciach budú v podstate iba tri hracie dni - 13., 15. a 17. januára. Chod nášho klubu to príliš neovplyvní. HC Košice bude hrať v tom období všetky zápasy vonku. Kalendár pre extraligovú sezónu s tým počítal a prispôsobil sa. Rovnaké to má aj Slovan Bratislava," uviedol šéf OV pre Košice.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»HádzanỊampionát v hádzanej na Slovensku? Organizácia je ľahšia ako pri hokeji