Nový tréner hádzanárov oceňuje bojovnosť Slovákov. Hráči prijali jeho systém

Fernando Gurich.
Fernando Gurich. (Autor: TASR)
SITA|19. okt 2022 o 20:20

Fernando Gurich zaviedol v slovenskej reprezentácii hádzanárov systém otvorenej obrany.

BRATISLAVA. Španielsky tréner Fernando Gurich má za sebou prvé dva súťažné zápasy na lavičke slovenskej reprezentácie hádzanárov v rámci 2. fázy kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy v roku 2024, jeho zverenci v nich podľahli papierovým favoritom z Nórska (26:38) aj Srbska (21:27).

Španiel sa snaží vštepiť hráčom nový štýl obrannej hry, čo si podľa neho vyžiada viac času. S prístupom Slovákom v kvalifikačných dueloch je však spokojný.

"Vedeli sme o náročnosti oboch duelov. V stretnutí proti Nórom sme mohli začať pracovať s ideami, ktoré chceme uplatňovať v našej hre. Posledných 5 až 7 minút bolo pre nás krutých vinou vlastných chýb, ktoré prispeli ku konečnému výsledku.

V opačnom prípade by bol rozdiel menší. Musíme sa však z toho poučiť. V druhom zápase sme pokračovali v zdokonaľovaní nášho herného systému. Toto je pre nás zásadné, výsledky teraz nie sú až také dôležité.

Proti Srbsku nám lepšie fungovala obrana, ale zahodili sme veľa čistých šancí. Na druhej strane, pomohol nám výkon brankára Konečného, takže výsledok považujem za spravodlivý.

Videl som v našej hre dobré veci, urobili sme správne kroky vpred, ale máme pred sebou ešte veľa práce," uviedol Gurich pre oficiálny web Slovenského zväzu hádzanej (SZH).

Skúsený kouč zaviedol systém otvorenej obrany, na ktorý si hráči musia zvyknúť. "Podľa mňa hráči tento spôsob defenzívy prijali a chopili sa ho, ale ako tréner nie ste nikdy spokojný a vždy chcete viac.

Dúfam, že od zápasu k zápasu budeme napredovať," pokračoval Gurich, podľa ktorého nový štýl bránenia má svoje výhody: "Tento systém nám ponúka veľa možností na získanie lôpt a rýchlu hru. A to je to, čo chceme.

Chceme, aby súperi boli v strese v každom útoku a to nám vyšlo v oboch zápasoch. Pravdepodobne v našich vystúpeniach padne viac gólov, ale to je dôsledok modernej hádzanej."

Gurichovi sa páči, že jeho zverenci prejavili v kvalifikačných dueloch snahu: "O prístupe tímu niet pochýb, bojovalo sa o každú loptu. Čelili každému útoku a do každého súboja išli tak ako by to bol ten posledný.

Srbský tím sme v posledných minútach prinútili zobrať si oddychový čas, pretože hráči sa necítili komfortne a nenachádzali riešenia proti našej obrane. Bojovnosť je prvý signál, ktorý chceme dať fanúšikom.

Hráči bojovali až do konca o každú loptu. Chcem, aby naši priaznivci boli hrdí na svoj tím nielen pri víťazstvách, ale aj pri prehrách."

Slováci sú v 2. kvalifikačnej skupine na 3. mieste bez bodového zisku, no stále majú šancu postúpiť. Tretí duel proti zatiaľ posledným Fínom odohrajú 8. marca 2023. "Chcem bojovať o body, ale tie budú dôsledkom toho, že hráme dobre.

A teraz musíme investovať do toho, aby sme hrali dobre, do vývoja systému a nastavenia základov pre budúcnosť. To neznamená, že nebudeme bojovať o body, ale chceme, aby si sme ich zaslúžili vďaka našej dobrej práci. Tvrdou robotou a dobrou hrou k nim budeme bližšie," dodal Fernando Gurich.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Nový tréner hádzanárov oceňuje bojovnosť Slovákov. Hráči prijali jeho systém