Guerin ukončil po 18 sezónach v NHL kariéru

TASR|6. dec 2010 o 18:11

Americký hokejový útočník Bill Guerin v pondelok oznámil, že končí svoju bohatú kariéru.

NEW YORK. Už štyridsaťročný veterán pôsobil v zámorskej NHL dlhých 18 sezón a dvakrát sa tešil zo zisku Stanleyho pohára s tímami New Jersey Devils a Pittsburgh Penguins.

Svoje rozhodnutie skončiť oznámil v Pittsburghu, kde odohral dve uplynulé sezóny. "Sme tu iba krátko, no moja rodina a ja sme si vytvorili hlboký vzťah k tomuto mestu, tímu i fanúšikom. Bol to veľmi pozitívny zážitok. Všetci sa zhodneme, že skončiť ako hráč Pittsburghu Penguins, je tá správna vec," uviedol Guerin.

Guerin odohral v základnej časti profiligy celkovo 1263 duelov s bilanciou 429 gólov a 427 asistencií. Pôsobil v dresoch ôsmich klubov, okrem Pittsburghu a New Jersey hral aj za Edmonton, Boston, Dallas, St. Louis, San Jose a NY Islanders. Zo zisku Stanleyho pohára s "diablami" sa tešil v sezóne 1994/1995 a o 14 rokov neskôr zopakoval tento úspech aj s Penguins.

Guerin sa dostal do NHL po tom, ako ho v roku 1989 draftovali z celkovo 5. pozície v 1. kole New Jersey Devils. V drese "diablov" debutoval v NHL v sezóne 1991/92. V ôsmich ročníkoch dokázal nastrieľať aspoň 25 gólov, jeho maximum bolo 41 zásahov v sezóne 2001/02, kedy v bostonských farbách nazbieral 66 bodov. Rekordných 69 bodov (34+35) si pripísal o dva roky neskôr už ako hráč Dallasu.

Poslednú sezónu a pol strávil v Pittsburghu. Práve jeho príchod z New York Islanders v marci 2009 znamenal pre Miroslava Šatana nútený odchod na farmu. V júni sa však obaja tešili zo Stanleyho pohára. Po uplynulej sezóne "tučniaci" neponúkli Guerinovi ďalší kontrakt, ani skúšobnú zmluvu do tréningového predsezónneho kempu.

"Je to v poriadku, že je už koniec. Moje srdce zostalo tu v Pittsburghu. Nebol žiadny dôvod skúšať to ďalej," skonštatoval Guerin, ktorý by mal v tíme Penguins dostať pozíciu v administratíve alebo skautingu, a pokračoval: "Riešil som, čo chcem ďalej robiť. Chcem zostať pri tejto hre."

Svoju poslednú sezónu zakončil s bilanciou 45 bodov (21+24) v 79 zápasoch, keď najčastejšie hrával v elitnej formácii so Sidneym Crosbym. "Kariéru som zakončil dobrým ročníkom. Tak, ako som si to prial. Cítim sa, ako keby som odchádzal po splnení zmluvy," dodal Bill Guerin.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Guerin ukončil po 18 sezónach v NHL kariéru