Jazdí ako veľký šampión. Bernal riskoval a vybojoval veľký triumf

Egan Bernal
Egan Bernal (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|24. máj 2021 o 17:05

Kráľovskú etapu organizátori pre dážď skrátili.

BRATISLAVA. Dvoje návlekov na nohy, dvoje rukavíc, čelenka, nepremokavá bunda a hrejúca emulzia. Do kráľovskej etapy na tohtoročnom Giro d'Italia sa vyzbrojili všetkými zbraňami.

„Emulziou som sa natrel úplne celý. Mám pocit, že v tom plávam,“ hovoril pred štartom maďarský cyklista Attila Valter.

„Pokúsim sa jazdiť aktívne, lebo ak budete chcieť takýto deň len prežiť, tak chlad cítite oveľa viac,“ dodal.

Dve stúpania škrtli

Cyklisti sa pripravovali na najhoršie. Etapa vyzerala hrozivo. Dĺžka 212, štyri kategorizované stúpania, z toho tri vo výške nad 2000 metrov. Celkové prevýšenie 5700 metrov.

Lenže do toho pribudla ingrediencia, ktorá by kráľovskú etapu premenila na boj o život – dážď a mimoriadne studené počasie. Na vrchole stúpaní bola teplota 0 až 2 stupne.

Pretekári už pred štartom požiadali organizátorov, aby etapu skrátili. Obavy boli nielen z chladného počasia, ale hrozilo, že dážď môže vo výške nad 2000 metrov mrznúť a poľadovica na ceste by v zjazdoch bola mimoriadne nebezpečná.

Organizátori pristali na zmenu a dve stúpania – Passo Fedaia (2057 m) a Passo Pordoi (2239 m) – z etapy vyškrtla. Trať sa skrátila na 153 km, ale posledné stúpanie – Passo Giau (2233 m) ostalo.

„Celú etapu nemôžeme zrušiť. Isté riziko je prirodzenou súčasťou cyklistiky. Takto bude riskantných len posledných 10 kilometrov etapy v zjazde z Passo Giau do Cortiny. Ostatné zjazdy sme zrušili a veríme, že sme tým prispeli k ochrane pretekárov,“ uviedol riaditeľ pretekov Mauro Vegni.

Bernal ako veľký šampión

Nepríjemný dážď síce neodradil veľkú skupinu, ktorá sa vydala do úniku, no skupina favoritov ich na poslednom stúpaní dostihla.

V daždi, pocitovej teplote blízkej bodu mrazu a medzi snehovými stenami popri ceste, sa do útoku vydal Egan Bernal. Kolumbíjčanovi stačilo, aby si postrážil súperov. Stačilo mu jazdiť na istotu. Neuspokojil sa s tým.

Na vrchole Giau získal najviac bodov do vrchárskej súťaže a v zjazde do Cortiny svoj náskok.

„Jazdí ako veľký šampión. Ako Eddy Merckx. Veľký rešpekt k jeho štýlu súťaženia,“ napísal na twitteri bývalý profesionál Jens Voigt.

Pred cieľom si za jazdy dal dole čiernu bundu, aby všetkým ukázal ružový dres pre lídra. Cieľom prešiel so zdvihnutými rukami.

"Chcel som predviesť šou... Toto je pretekanie, ktoré mám rád, keď je chladno, keď sú náročné podmienky a musíte sa zakusnúť. Toto mám rád. Chcel som dnes ukázať niečo výnimočné," vravel v prvom rozhovore pre Eurosport. 

Bernal týmto útokom riskoval. Ten sa mu však vyplatil.

Najbližší súperi prišli do cieľa so stratou 27 sekúnd. V celkovom hodnotení svoj náskok 24-ročný Kolumbíjčan výrazne zvýšil. Pred Damianom Carusom vedie o dve a pol minúty. O víťazstvo ho môže obrať len nešťastná náhoda. 

Pomenilo sa poradie v najlepšej desiatke. Na druhú priečku sa posunul Caruso, na tretiu Američan Hugh Carty. 

Naopak nedarilo sa Remcovi Evenepoelovi, ktorý stratil 24 minút. V celkovom poradí sa zo 8. miesta prepadol na 19. pozíciu.

Peter Sagan prišiel do cieľa s 32 minútovou stratou na 91. mieste.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Giro d'Italia»Jazdí ako veľký šampión. Bernal riskoval a vybojoval veľký triumf