Gebrselassie asi na OH v Pekingu maratón nepobeží

SITA|10. mar 2008 o 14:27

PARÍŽ 10. marca (SITA) - Svetový rekordér v maratóne Haile Gebrselassie s veľkou pravdepodobnosťou nebude štartovať v tejto disciplíne na augustových olympijských hrách v Pekingu a pobeží zrejme len 10 ...

PARÍŽ 10. marca (SITA) - Svetový rekordér v maratóne Haile Gebrselassie s veľkou pravdepodobnosťou nebude štartovať v tejto disciplíne na augustových olympijských hrách v Pekingu a pobeží zrejme len 10 000 m. Etiópčan sa totiž obáva, že znečistené ovzdušie a smog by mohli trvale poškodiť jeho krehké zdravie, keďže je alergik. "Znečistenie ovzdušia v Číne je veľkou hrozbou pre moje zdravie. Bolo by pre mňa veľmi náročné odbehnúť 42 kilometrov v takýchto podmienkach," skonštatoval 35-ročný vytrvalec.

"Haile maratón v Pekingu zrejme nepobeží. Ešte to nie je stopercentné, ale vyzerá to tak na 99 percent," potvrdil Etiópčanov holandský manažér a tréner Jos Hermens. "Nechce riskovať predčasné ukončenie kariéry, lebo stále má v úmysle bežať maratón aj na olympijských hrách v roku 2012 v Londýne a chce sa stať prvým mužom na svete, ktorí pokorí hranicu 2:03 h. Pre neho sú tieto dva ciele dôležitejšie ako zisk zlata v Pekingu." Hermens pripustil, že jeho zverenec sa v Pekingu možno postaví na štart desaťtisícky. Najprv sa však musí kvalifikovať do etiópskeho tímu. Pekinskú zostavu v tejto disciplíne určia 24. mája po mítingu v holandskom Hengele. "Neviem, čo urobí, ak sa na 10 000 metrov nekvalifikuje," poznamenal Hermens

Obavy Haileho Gebrselassieho o jeho zdravie v súvislosti s maratónom na OH 2008 sú opodstatnené. Problémy so znečistením ovzdušia boli totiž vlani v decembri také veľké, že čínske úrady odporučili ľuďom zostať doma a vychádzať na ulicu len v prípade nutnosti.

Ľudia z Hermensovej manažérskej skupiny už preskúmali maratóny, ktoré sa bežali za posledných 20 rokov v podobných podmienkach, a prišli k záveru, že viacerí špičkoví vytrvalci sa z následkov nepriaznivej klímy už nikdy nezotavili. "A to je práve to, čoho sa Haile obáva," pripomenul Jos Hermens. "Gebrselassie mi povedal: fajn, bude skvelé, ak v Pekingu vyhrám, ale bude to zároveň znamenať koniec mojej kariéry. Ale ja ešte nemienim skončiť..."



ds;mj;bg

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Gebrselassie asi na OH v Pekingu maratón nepobeží