Gáborík načal gólostroj veľkolepo

Marián Gáborík pri oslave so spoluhráčmi.
Marián Gáborík pri oslave so spoluhráčmi. (Autor: TASR/AP)
TASR|5. okt 2009 o 12:52

Slovenský hokejový krídelník Marián Gáborík začal svoju sezónu v drese newyorských "jazdcov" vo veľkom štýle.

NEW YORK. Slovenský hokejový krídelník Marián Gáborík začal svoju sezónu v drese newyorských "jazdcov" vo veľkom štýle a jeho tréner mu naďalej poskytne nadpriemerný priestor na sebarealizáciu.

V oboch doterajších stretnutiach úvodu nového ročníka napol siete súperov a v novom pôsobisku zatiaľ naplňuje očakávania, ktoré doňho vkladalo vedenie pri letnom podpise 5-ročnej zmluvy spolu za 37,5 milióna dolárov.

Tak ako v otváracom zápase proti Pittsburghu, rovnako aj proti Ottawe bol Gáborík najsvetlejším zjavom v tíme Rangers. Prvý duel tím z Mannhattanu prehral, v druhom už uspel, Gáborík mal po góle v oboch dueloch a proti "senátorom" pridal aj asistenciu. Podľa vlastných vyjadrení však nemá prvoradý cieľ v tom, aby na konci sezóny viedol internú streleckú tabuľku.

Gáborík bojuje pre tím

"Ak pritiahnete pozornosť na seba, tí ďalší dvaja majú viac priestoru. Nie je to len o práci s pukom, musím otvárať cestu pre ostatných. Keď si pomôžeme na ľade, nahráme si, môžeme pretaviť naše úsilie do veľa gólov," neskrýval zmysel pre tímový duch 27-ročný kanonier.

Gáboríkova "lajna" s Brandonom Dubinským na centri a Václavom Prospalom na druhom krídle dosiahla 5 z 8 gólov Rangers a je naozajstným "prvým" útokom tímu. "Kľúčoví hráči potrebujú dostať čas na ľade, aby rozhodli zápas. Je to síce dvojsečné, môžu prispieť k výhre, ale aj stratiť body, ale čas im musíte dať," predstavil svoj náhľad na úlohu lídrov v tíme tréner Rangers John Tortorella. V dvoch dueloch bol Gáborík na ľade 24:26 resp. 22:11 min, čo je oveľa viac ako jeho 19:59 počas uplynulej skrátenej sezóny v Minnesote. "Dobre si rozumieme. Je to otázka dobrej komunikácie a dobrého odhadu, kde sa nachádzajú ostatní. Keď sa zlepšíme v obrane, môžeme si vytvoriť veľa situácií 2 na 1, alebo 3 na 2 smerom dopredu," charakterizoval spoluprácu Gáborík.

Kormidelníka neprekvapila ani tak Gáboríkova práca smerom dopredu, skôr nečakal od Slováka toľkú všestrannosť. Pravda, v Minnesote dostal defenzívne lekcie od najlepšieho odborníka, "obranársky" tréner Jacques Lemaire poučoval svojho zverenca zo zodpovednosti smerom dozadu počas 8 sezón. "Aj keď bez puku spravil niekoľko chýb, to, čo na ňom obdivujem, je jeho práca aj v ostatných častiach klziska, než len pred bránkou. Mal som na starosti niekoľko hráčov, ktorých puk poslúcha. Gáborík je takým, puk ho nasleduje sám. To sú ofenzívne inštinkty, niečo, čo sa nedá naučiť," zakončil pre oficiálny portál profiligy Tortorella.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Gáborík načal gólostroj veľkolepo