Argentínska cesta za obhajobou je na najlepšej ceste. Po dvoch zápasoch má istý postup

Radosť futbalistov Argentíny.
Radosť futbalistov Argentíny. (Autor: TASR/AP)
REUTERS|26. jún 2024 o 07:43

V nočnom stretnutí zdolala Čile a na turnaji ešte neinkasovala.

KANSAS CITY. Argentína sa stala prvou krajinou, ktorá si zabezpečila postup do štvrťfinále Copa America po tom, čo jej Lautaro Martinez v utorok neskorým zásahom zabezpečil víťazstvo 1:0 v skupine A nad Čile.

Obhajcovia titulu museli na víťazstvo čakať až do 88. minúty. Strelu Giovaniho Lo Celsa po rohovom kope Lionela Messiho zachránil čilský brankár Claudio Bravo, ale Martinez bol pri strele, ktorá sa odrazila od žrde. Gól platil po dlhom skúmaní VAR pre ofsajd.

Argentína je po dvoch zápasoch na čele skupiny so šiestimi bodmi, Kanada je po utorňajšom víťazstve 1:0 nad Peru druhá s tromi bodmi. Čile a Peru majú po jednom bode.

Copa America - A-skupina

Peru - Kanada 0:1 (0:0)

Gól: 74. David, ČK: 59. Araujo (Peru)

Čile - Argentína 0:1 (0:0)

Gól: 88. La. Martinez

Čierna séria Čile

"Tieto zápasy sú vždy také, musíme pokračovať rovnakým spôsobom, pristupovať k zápasom týmto spôsobom, pretože všetky budú komplikované," povedal Martinez pre TyC Sports.

"Všetko bolo tesné, občas postavili päť línií... ale sme radi, že sme nakoniec brali tri body, s ktorými sme chceli začať."

Lautaro Martinez oslavuje gól.
Lautaro Martinez oslavuje gól. (Autor: TASR/AP)

Prehra predĺžila sériu Čile bez víťazstva nad Argentínou na Copa America na 30 zápasov.

Čile vyhralo Copu dvakrát, ale nikdy na turnaji neporazilo Argentínu v riadnom hracom čase, pričom vo finále edícií 2015 a 2016 ju zdolalo na penalty.

V opatrnom úvode zápasu na štadióne MetLife ich delilo len málo, ale keď sa Argentína rozbehla, rýchlo sa to zmenilo na jednostranný súboj.

Julian Alvarez a Nicolas Gonzalez otestovali brankára Brava s krotkými snahami, zatiaľ čo Rodrigo de Paul rozbil švihom pravou nohou úsilie tesne nad brvno.

Kapitán Messi, ktorý sa podieľal na oboch góloch Argentíny pri jej úvodnom víťazstve nad Kanadou, bol opäť v najlepšom svetle a v 36. minúte takmer otvoril skóre nízkou strelou, ktorá trafila žrď.

Argentína pokračovala v tlaku aj v druhom polčase a Alexis Mac Allister nedokázal zakončiť presný voľný kop Messiho, čím zmaril vyloženú príležitosť.

Martinez vyše hodiny bez práce

Rodrigo Echeverria zaznamenal prvú strelu Čile v zápase v 72. minúte, silný úder z diaľky, ktorý Emiliano Martinez zneškodnil.

Argentínsky brankár, ktorý viac ako hodinu nemal takmer nič na práci, sa v nasledujúcich minútach ocitol v akcii ešte dvakrát, keď zneškodnil pokusy Echeverria a Marcelina Nuneza.

Keď sa už zdalo, že 15-násobní víťazi Copa America budú musieť pykať za svoje nevyužité šance, gól náhradníka Martineza zabezpečil víťazstvo a prvé miesto v skupine.

Obhajcovia titulu mali šancu ukončiť zápas v nadstavenom čase pri brejku dvoch na jedného, ale Martinez zblízka vystrelil priamo do Brava.

Radosť futbalistov Argentíny po góle.
Radosť futbalistov Argentíny po góle. (Autor: TASR/AP)

"Máme ťažkú skupinu, veľmi vyrovnanú, mali sme šance na skórovanie," povedal Bravo. "Ďalší súper bude ťažký ako títo dvaja, ktorých sme mali."

V záverečných zápasoch skupiny sa v sobotu Argentína stretne v Miami s Peru, zatiaľ čo Čile nastúpi v Orlande proti Kanade.

Kanada s dôležitou výhrou

Útočník Jonathan David v druhom polčase pomohol Kanade zvíťaziť nad 10-členným Peru 1:0, čím posilnil jej nádej na umiestnenie v prvej dvojke a postup do vyraďovacej fázy.

Davidov gól zo 74. minúty bol prvým gólom Kanady pod vedením nového manažéra Jesseho Marscha.

Pred utorkovým víťazstvom Kanaďania neskórovali v dvoch medzinárodných priateľských zápasoch a v úvodnom zápase Copa America proti Argentíne.

"Budeme si užívať túto chvíľu, ale vieme, že práca ešte nie je hotová," povedal kapitán Alphonso Davies pre kanadskú televíznu stanicu TSN.

Víťazstvo posunulo Kanadu na druhé miesto v skupine s tromi bodmi, pred tretie Čile a Peru, obe krajiny majú po jednom bode. Čile sa v utorok stretne s Argentínou.

Futbalisti Kanady sa tešia z gólu.
Futbalisti Kanady sa tešia z gólu. (Autor: TASR/AP)

Zápas sa hral v horúcich a vlhkých podmienkach, pričom asistent rozhodcu Humberto Panjoj na konci prvého polčasu skolaboval na ihrisku a musel byť ošetrený, než ho vystriedali.

V prvom polčase boli naivní

Hoci v prvom polčase mala väčšinu lopty v moci Kanada, Peru malo väčšie šance, pričom kanadský brankár Maxime Crepeau vytiahol ostrý zákrok, ktorým odmietol gól Piera Quispeho a Gianluca Lapadula bol vylúčený pre ofsajd.

Po prestávke sa karta obrátila v prospech Kanady, keď bol v 59. minúte po kontrole VAR vylúčený obranca Peru Miguel Araujo za tvrdý zákrok na Jacoba Shaffelburga.

Víťazný gól Davida z prvej strely Kanady na bránku prišiel 15 minút po vylúčení Arauja, keď Peru bolo zaskočené rýchlym protiútokom po vhadzovaní v hĺbke kanadskej polovice.

Cyle Larin začal brejk z vlastnej polovice a potom uvoľnil Shaffelburga, ktorý presne prihral Davidovi a ten prekonal vybiehajúceho brankára Pedra Galleseho.

"V prvom polčase sme boli príliš naivní, ale v druhom polčase sme hrali priamočiarejšie," povedal pre TSN Stephen Eustaquio z Kanady.

Crepeau sa podieľal na udržaní kanadského náskoku, keď v druhom polčase urobil dva dôležité zákroky.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Argentínska cesta za obhajobou je na najlepšej ceste. Po dvoch zápasoch má istý postup