VIDEO: Prvá strela nevyšla, z dorážky už uspel. Blackman naštartoval Panamu k veľkej výhre

Cesar Blackman oslavuje gól.
Cesar Blackman oslavuje gól. (Autor: TASR/AP)
REUTERS|28. jún 2024 o 07:37

Oba tímy získali po červenej karte.

ATLANTA. Panama vo štvrtok na Copa America vo vyhrotenom stretnutí skupiny C šokujúco zvíťazila nad Spojenými štátmi 2:1 po tom, ako sa domáci po červenej karte Tima Weaha v 18. minúte ocitli v oslabení o 10 mužov.

Víťazný gól Panamy strelil v 83. minúte Jose Fajardo, o päť minút neskôr bol vylúčený Adalberto Carrasquilla za hrubý zákrok na Christiana Pulisica.

USA sú v skupine na druhom mieste, majú rovnako ako Panama tri body, ale lepší gólový rozdiel. Hostitelia musia v poslednom zápase skupiny dosiahnuť aspoň rovnaký výsledok ako Panama, aby postúpili do vyraďovacích bojov.

VIDEO: Cesar Blackman a jeho gól na Copa América

USA hrajú s Uruguajom, zatiaľ čo Panama sa v pondelok stretne s Bolíviou.

Emocionálna horská dráha

"Emocionálna horská dráha, ale taký je napokon futbal," povedal stredopoliar USA Tyler Adams.

Copa América 2024 - skupina C

Panama - USA 2:1 (1:1)

Góly: 26. Blackman, 83. Fajardo - 22. Balogun

ČK: 88. Carrasquilla - 18. Weah

Uruguaj - Bolívia 5:0 (2:0)

Góly: 8. Pellistri, 21. Nunez, 77. Araujo, 81. Valverde, 89. Bentancur

"Vieme, na čo sme sa upísali, a keď sme hrali na Copa America, vedeli sme, že to bude boj. Paname patrí uznanie. Odviedli svoju prácu. Dosiahli výsledok."

Tréner Panamy Thomas Christiansen povedal, že jeho tím dokonale splnil herný plán.

"Som veľmi spokojný, najmä čo sa týka taktiky a psychiky tímu," dodal.

"Snažím sa robiť najlepšie rozhodnutia tým, že som pokojný, vyrovnaný. A samozrejme, každý, kto nastúpil, prispel k tomu, čo sme od neho očakávali, a teraz máme také víťazstvo, ako je toto."

Pre domácich to bol po všetkých stránkach náročný večer, brankár Matt Turner bol v polčase vystriedaný so zranením nohy po zrážke s panamským obrancom Cesarom Blackmanom v 12. minúte.

Weah bol vylúčený po tom, čo videopreskúmanie ukázalo, že Rodericka Millera strčil do zadnej časti hlavy mimo lopty uprostred napätého a divokého začiatku zápasu.

Blackman vyrovnal

Po Weahovom vylúčení Folarin Balogun potešil divákov nádherným zásahom zo 17 metrov a v 22. minúte dostal domácich do vedenia. Radosť však trvala krátko, keďže hráč Slovana Bratislava Blackman o štyri minúty neskôr vyrovnal z hranice šestnástky.

"Pred červenou kartou boli veci, ktoré išli proti nám," povedal Balogun. "Samozrejme, pravdepodobne sme mohli mať niekoľko rozhodnutí, ale taká je povaha hry."

Cesar Blackman a jeho gólová strela do siete USA.
Cesar Blackman a jeho gólová strela do siete USA. (Autor: TASR/AP)

Ethan Horvath nahradil zraneného Turnera v bránke USA v prestávke a v 64. minúte takmer čelil penalte, ale rozhodnutie proti americkému obrancovi Cameronovi Carterovi-Vickersovi bolo zrušené na základe preskúmania videa.

Najväčšia príležitosť USA v druhom polčase prišla v 81. minúte, keď hlavičku Ricarda Pepiho zachránil brankár Panamy Orlando Mosquera.

Panama potom prevzala iniciatívu a strelila víťazný gól, keď striedajúci Fajardo prekonal Abdiela Ayarzu.

"Do budúcnosti musíme v určitých situáciách kontrolovať naše emócie," povedal Adams. "Myslím si, že mužstvo bojovalo o všetko po tom, čo sme dostali červenú kartu. Určite sa nedá vyčítať snaha.

Tým, že sme vyhrali prvý zápas, sme sa stále dostali do pozície, že v poslednom zápase môžeme mať všetko, o čo môžeme hrať." Dodal, že Weah sa po zápase tímu ospravedlnil.

"Len rešpekt zvyšku tímu, pretože bojovali o každú jednu loptu, každý jeden súboj, každú jednu minútu a my sme si aj po tom, čo sme išli v desiatich mužoch, vytvorili šance, takže to ukazuje našu kvalitu."

Gólostroj Uruguaju

Uruguaj vo štvrtkovom stretnutí v New Jersey rozdrvil Bolíviu 5:0 a takmer si zabezpečil účasť vo štvrťfinále Copa America.

Facundo Pellistri v 8. minúte otvoril skóre a Darwin Nunez tesne po 20. minúte zdvojnásobil vedenie Uruguaja, keď ľavačkou prekonal brankára Bolívie Guillerma Vizcarru a skóroval vo svojom siedmom medzinárodnom zápase po sebe.

Maximiliano Araujo v 77. minúte z bezprostrednej blízkosti vyrovnal a o štyri minúty neskôr Federico Valverde zvýšil na 4:0.

Uruguaj oslavuje gól.
Uruguaj oslavuje gól. (Autor: TASR/AP)

Náhradník Rodrigo Bentancur v 89. minúte prvým dotykom s loptou zavŕšil piaty gól.

Uruguaj postúpi ako víťaz skupiny, ak sa vyhne porážke od Spojených štátov v ich poslednom zápase skupiny v pondelok, pričom aj prehra v tomto zápase by pravdepodobne znamenala, že postúpia vďaka lepšiemu gólovému rozdielu.

Bolívia, ktorá prehrala oba doterajšie zápasy, má len malú matematickú šancu vyhnúť sa štvrtému vypadnutiu zo skupinovej fázy v rade.

V noci, keď Nunez strelil svoj 13. medzinárodný gól, bol najlepší uruguajský strelec Luis Suarez nasadený ako neskorý náhradník a okamžite dostal kapitánsku pásku.

Nunez už predtým nevyužil jednu kvalitnú šancu, kým Pellistri v ôsmej minúte z dobre vypracovanej akcie našiel sieť.

Nunez zdvojnásobil náskok Uruguaja, keď inštinktívne zakončil ponad pravé rameno nabiehajúceho Viscarru a k bližšej žrdi.

Na začiatku druhého polčasu Uruguaj na veľkú nevôľu manažéra Marcela Bielsu poľavil, ale ukázalo sa, že to bol pokoj pred búrkou.

Maximiliano Araujo pridal tretí gól po tom, ako sa dostal k lopte Nicolasa de la Cruza, a potom Uruguaj v záverečnej fáze skóroval ešte dvakrát.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»VIDEO: Prvá strela nevyšla, z dorážky už uspel. Blackman naštartoval Panamu k veľkej výhre