Nemecko prišlo o legendu futbalu. Vo veku 78 rokov zomrel Franz Beckenbauer

Franz Beckenbauer.
Franz Beckenbauer. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál, TASR|8. jan 2024 o 17:30

O úmrtí informovala jeho rodina.

BERLÍN. Futbal v jeho poňatí vyzeral ako veľmi ľahká záležitosť. Hlavne tvrdým súbojom predchádzal inteligenciou a predvídavosťou. 

"Vďaka neprekonateľnej technike mohol hrať futbal aj so šálkou kávy v ruke," povedal o ňom slávny argentínsky tréner Cesar Luis Menotti.

Vo veku 78 rokov zomrel v nedeľu bývalý futbalista a tréner Franz Beckenbauer. Najväčšia legenda v dejinách nemeckého futbalu.

O úmrtí kapitána majstrov sveta z roku 1974 a majstrov Európy z ME 1972 informovala v pondelok jeho rodina.

"S hlbokým zármutkom oznamujeme, že v nedeľu zomrel náš manžel a otec Franz Beckenbauer. Prosíme, aby ste smútili v tichosti a zdržali sa kladenia akýchkoľvek otázok," citovala agentúra DPA z oficiálneho vyhlásenie rodiny.

Ako hráč priviedol Beckenbauer tím do finále kontinentálneho šampionátu v Belgicku. Západné Nemecko zdolalo Sovietsky zväz 3:0 a získalo svoj prvý európsky titul.

O dva roky neskôr triumfovalo na domácom svetovom šampionáte, v boji o titul si poradilo s Holanďanmi 2:1.

Úspešný aj ako tréner

Krajinu priviedol k svetovému titulu aj na MS 1990 v Taliansku, to už v pozícii šéftrénera. V repríze finále z MS 1986 proti Argentíne s legendárnym Diegom Maradonom vyhral jeho tím 1:0.

Franz Beckenbauer s trofejou po víťazstve vo finále MS 1974
Franz Beckenbauer s trofejou po víťazstve vo finále MS 1974 (Autor: TASR/AP)

Na klubovej úrovni zaknihoval ako hráč Bayernu Mníchov tri tituly v Európskom pohári majstrov, teda v súťaži predchádzajúcej Lige majstrov.

Ďalšie štyri tituly získal v Bundeslige a trikrát vyhral aj Nemecký pohár. Ligový titul vybojoval taktiež s Hamburgerom SV. Časť kariéry strávil v americkom New York Cosmos, kde bol jeho spoluhráč aj legendárny Brazílčan Pelé.

Ako tréner mal okrem majstrovského titulu i nemecký s Bayernom a francúzsky s Olympique Marseille.

Vplyv v kabíne

"S hlbokým zármutkom oznamujeme, že v nedeľu zomrel náš manžel a otec Franz Beckenbauer. Prosíme, aby ste smútili v tichosti a zdržali sa kladenia akýchkoľvek otázok," citovala agentúra DPA z oficiálneho vyhlásenie rodiny.

Veľa napovie už jeho notoricky známa prezývka "Cisár". Keď niekto v starších časoch vyriešil zložitú situáciu s prehľadom a ľahkosťou, mohol začuť pochvalu: Ako Beckenbauer!" Všetko, čo nemecký hráč urobil, bolo nielen estetické, ale aj vysoko účelné.

Niekedy to od Beckenbauera vyzeralo až ako maniere. Ako by si futbalista za každú cenu strážil štýl.

V 1970 zavelil gólom na obrat s Anglickom a semifinále hral hodinu s vykĺbením ramenom.

Okrem herných schopností mal Beckenbauer nesmierny vplyv v kabíne. Aj vďaka tomu doviedol Nemecko k titulu majstrov sveta 1974. A o 16 rokov neskôr to zopakoval ako tréner.

Nanovo definoval rolu stopéra či libera. Bránil, ale tiež podnikal výlety až k súperovej šestnástke, pomocou krátkych narážačiek so spoluhráčmi a zásluhou šikovnosti i skvelého predvídania.

Preto nastrieľal za Bayern 74 gólov. Bezchybne vnímal rytmus hry, výnimočný líder.

Drahý Franz, vďaka za všetko

"Futbalový svet smúti za stratou legendárneho 'Cisára'. Jeho bezkonkurenčná všestrannosť, elegantné prechody medzi obranou a stredom poľa a jeho dokonalé ovládanie lopty, zmenili spôsob, akým sa futbal počas jeho éry hral.

Jeho vodcovské skúsenosti vstúpili do popredia, keď viedol národný tím aj Bayern Mníchov v ich najúspešnejších časoch. Žiaril aj vo svojej trénerskej kariére. Odkaz jedného z velikánov futbalu je nesporný. Lúčime sa so skutočnou legendou," uviedol prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksander Čeferin.

Pridal sa aj prezident Medzinárodne futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino: "Bol skvelý človek, priateľ futbalu a skutočná legenda. Nikdy na teba nezabudneme, drahý Franz, vďaka za všetko."

Hold mu vzdal aj ofenzívny univerzál Bavorov Thomas Müller: "Opustil nás jeden z najväčších hráčov v histórii svetového futbalu a Bayernu. Odpočívaj v pokoji, 'Cisár' Franz. Nikdy nezabudneme, čo si urobil pre futbal v Nemecku."

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Nemecko prišlo o legendu futbalu. Vo veku 78 rokov zomrel Franz Beckenbauer