Ukrajinci odohrali svoj prvý zápas od začiatku vojny. Zdolali účastníka Bundesligy

Charitatívne stretnutie medzi Borussiou Mönchengladbach a Ukrajinou.
Charitatívne stretnutie medzi Borussiou Mönchengladbach a Ukrajinou. (Autor: FB Borussia Mönchengladbach)
SITA|12. máj 2022 o 10:57

Okrem reprezentácie boli na jar v hre aj Šachtar Doneck a Dynamo Kyjev. Obe mužstvá nastupovali v rámci charitatívnych stretnutí.

MÖNCHENGLADBACH. Prvýkrát od vypuknutia ruskej invázie sa na futbalovom ihrisku predstavilo ukrajinské národné mužstvo.

V charitatívnom stretnutí, ktorého cieľom bolo vyzbierať finančné prostriedky pre obyvateľov vojnou postihnutej krajiny, zvíťazili Ukrajinci nad nemeckým tímom Borussia Mönchengladbach 2:1.

"Ďakujeme vám všetkým za veľkú pomoc," uviedol vo videoodkaze nemeckému klubu a fanúšikom bývalý boxerský majster sveta v ťažkej váhe Vladimir Kličko, ktorého brat Vitalij je starosta ukrajinskej metropoly Kyjev.

"Pripadalo mi, ako keby oba tímy hrali za nás," dodal.

V drese Ukrajiny pred približne 20-tisíc divákmi nastúpili hráči z klubov domácej súťaže, ktorú okamžite po vpáde ruských vojsk prerušili a o niekoľko týždňov i predčasne ukončili bez udelenia majstrovskej trofeje.

Niektorí z týchto hráčov už predtým absolvovali naprieč Európou niekoľko benefičných duelov vo farbách Šachtaru Doneck a Dynama Kyjev.

Tréner Oleksandr Petrakov povedal, že keď sa pred zápasom spievala ukrajinská hymna, mal slzy v očiach.

"Ďakujem Ukrajincom, ktorí prišli a podporili nás. A ďakujem aj Nemcom," poznamenal 64-ročný kouč, ktorý ostatnú dekádu strávil pri ukrajinských mládežníckych výberoch a viacerých súčasných reprezentantov tak pozná ešte od tínedžerského veku.

Petrakov prezradil, že prvé dni vojny strávil vo svojom kyjevskom byte.

"Sedíte v byte a neviete, kam dopadne projektil. Neprajem nikomu, aby také niečo zažil," skonštatoval.

Tento zápas zároveň poskytol Ukrajincom možnosť otestovať si formu pred júnovým play-off o postup na tohtoročné majstrovstvá sveta v Katare.

V semifinále baráže nastúpia 1. júna v Glasgowe proti domácim Škótom. Úspešnejší z tejto dvojice zabojuje o štyri dni neskôr v Cardiffe proti Walesanom o poslednú európsku miestenku na šampionáte.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Ukrajinci odohrali svoj prvý zápas od začiatku vojny. Zdolali účastníka Bundesligy