Turecko
Turecko
EURO 2024
18.06.2024, Skupina F
3 - 1
1:1
Gruzínsko
Gruzínsko

Gruzínsko zažije na EURO veľký debut, spoliehať sa bude aj na tváre Slovana

Oslavy Gruzínska po historickom postupe na EURO 2024
Oslavy Gruzínska po historickom postupe na EURO 2024 (Autor: TASR/AP)
TASR|18. jún 2024 o 00:00

Gruzínsko nastúpi proti Turecku v Dortmunde.

DORTMUND. Turecko bude historicky prvý súper gruzínskych futbalistov na kontinentálnom šampionáte v ére samostatnosti krajiny. EURO 2024

Tímy si na ME v Nemecku zmerajú sily v utorkovom zápase F-skupiny (18.00 h v Dortmunde), pričom "papierovým" favoritom je krajina polmesiaca.

Medzi debutantami z Gruzínska sa predstavia aj známe súčasné či bývalé tváre zo Slovana Bratislava - Guram Kašia a Giorgi Čakvetadze.

Turecko - Gruzínsko

Utorok 18. júna, 18.00 h

Skupina F, 1. kolo

Rozhodca: Facundo Tello (Arg.)

Signal Iduna Park, Dortmund

Vzájomné štatistiky sa prikláňajú na stranu Turecka, ktoré zvíťazilo v troch z piatich stretnutí, no mužstvá sa naposledy stretli pred 12 rokmi.

Odvtedy sa veľa zmenilo a Gruzínsko sa pod vedením trénera Willyho Sagnola prebojovalo na svoj prvý veľký šampionát, keď zdolalo vo finále play off C-vetvy Grécko v jedenástkovom rozstrele 4:2.

Blízko k postupu na záverečný turnaj malo už pred štyrmi rokmi pod vedením slovenského trénera Vladimíra Weissa st., vtedy však v rozhodujúcom súboji prehralo so Severným Macedónskom.

Ťahúňom Sagnolovho tímu bude krídelník SSC Neapol Chviča Kvaracchelija, skúsenosti prinesie 36-ročný stopér Kašia, ktorý má za sebou najviac štartov v gruzínskom drese (113). Do nominácie sa nedostal jeho spoluhráč zo Slovana Jaba Kankava.

Predpokladá sa aj štart ofenzívneho stredopoliara Čakvetadzeho, ktorý hral za "belasých" v sezóne 2022/2023.

Francúzsky kouč si je vedomý pozície svojho tímu, no verí, že jeho zverenci dokážu prekvapiť: "Turecko je veľký tím s výnimočnými hráčmi, ktorí väčšinou hrajú za veľké kluby. Bude to pre nás veľmi ťažké, ale poviem len toľko, že to bude ťažké aj pre Turecko."

Futbalisti Slovana Bratislava Giorgi Čakvetadze (vpravo) a Guram Kašia.
Futbalisti Slovana Bratislava Giorgi Čakvetadze (vpravo) a Guram Kašia. (Autor: TASR)

Turci vstúpia do turnaja v nie ideálnej forme, z uplynulých piatich stretnutí prehrali tri a v dvoch remizovali. Ich cieľ v šiestom vystúpení na ME je postup zo skupiny, v ktorej figurujú ešte Portugalsko a Česko. Veľkou vzpruhou pre nich môže byť podpora z radov tureckých fanúšikov žijúcich v Nemecku.

"Chceme hrať vášnivo a odvážne, aby na nás boli naši fanúšikovia hrdí. Na našich posledných dvoch turnajoch sme neprešli cez skupinovú fázu, takže naozaj musíme začať zbierať body a vyhrávať zápasy už od začiatku," vyhlásil tréner Vincenzo Montella.

Turecko sa na šampionáte predstaví s mladou zostavou pod vedením 30-ročného kapitána Hakana Calhanoglua z Interu Miláno.

Taliansky kouč sa bude v ofenzíve spoliehať na mladých hráčov ako sú Baris Alper Yilmaz (Galatasaray), Arda Güler (Real Madrid) a Kenan Yildiz (Juventus).

"Pre zranenia máme niekoľko veľkých absencií, ale musíme sa sústrediť a veriť hráčom, ktorých máme k dispozícii. Máme dobrú zmes mladých, talentovaných hráčov a chalanov ako Calhanoglu, ktorí sú skúsenými vzormi. Takže máme šancu," veril svojim zverencom Montella.

Predpokladané zostavy

Turecko: Günok - Ayhan, Demiral, Bardakci, Kadioglu - Özcan, Calhanoglu - Güler, Yildiz, Aktürkoglu - Yilmaz

Gruzínsko: Mamardašvili - Kverkvelia, Kašia, Dvali - Kakabadze, Kiteišvili, Kochorašvili, Šengelia, Čakvetadze - Kvaracchelia, Mikautadze

Tabuľka skupiny A na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Gruzínsko zažije na EURO veľký debut, spoliehať sa bude aj na tváre Slovana