Let Gambie na Africký pohár národov poznačili komplikácie, hráči sa takmer otrávili

Futbalisti Gambie.
Futbalisti Gambie. (Autor: TASR/AP)
SITA|11. jan 2024 o 15:39

Viacerí hráči tvrdo zaspali už po niekoľkých minútach od nástupu do lietadla.

BRATISLAVA. Futbaloví reprezentanti Gambie zažili počas leteckého presunu do dejiska Afrického pohára národov život ohrozujúce komplikácie.

Let z gambijského hlavného mesta Banjul do Abidjanu v Pobreží Slonoviny poznačila porucha prívodu kyslíka priamo na palube.

Web periodika Daily Mail informuje, že viacerí pasažieri tvrdo zaspali už po niekoľkých minútach od nástupu do lietadla. Pilot napokon po deviatich minútach od vzletu núdzovo pristál na letisku v Banjule.

"Skoro sme sa otrávili oxidom uhoľnatým. Ešte pol hodiny letu a boli by sme všetci mŕtvi,“ napísal na instagrame hráč Gambie Saidy Janko a pridal kritické slová na adresu vedenia Gambijského futbalového zväzu: "Je to niečo neprijateľné. Prípravný kemp sme mali v Saudskej Arábii, odkiaľ sme cez medzipristátia v Casablance a Istanbule cestovali späť do Gambie dlhých 32 hodín. Dnes sme mali cestovať do Pobrežia Slonoviny.“

"Hneď po nástupe do prenajatého lietadla sme všetci zacítili veľké teplo a tiekol z nás pot. Posádka nás uistila, že klimatizácia bude hneď po odlete fungovať, to sa však nestalo.

Neľudské teplo a nedostatok kyslíka spôsobili viacerým bolesti hlavy a extrémne závraty.

Okrem toho viacerí z nás začali rýchlo zaspávať a neprebudili sa ani po pristátí,“ dodal Janko, hráč švajčiarskeho klubu Young Boys Bern.

Tréner reprezentácie Gambie Tom Saintfiet pre belgický web nieuwsblad.be priznal, že sám pociťoval zdravotné problémy.

„Všetci sme mohli zomrieť. Veľmi rýchlo som zaspal a mal som krátke sny o tom, ako vyzeral môj život,“ emotívne reagoval 50-ročný belgický kouč.

„Teraz sme v Gambii a týmto lietadlom už letieť odmietame. Musíme sa však presunúť ešte dnes, aby sme stihli všetko potrebné pred začiatkom turnaja v Pobreží Slonoviny.

Toto bolo asi to najmenšie lietadlo pre 50 ľudí, ktoré pre nás mohli vybaviť. Som ochotný zomrieť na futbalovom ihrisku, nie však mimo neho,“ doplnil tréner výberu Gambie.

Reprezentácia Gambie na Africkom pohári národov vstúpi do diania 15. januára súbojom proti výberu Senegalu. V C-skupine si zmeria sily aj tímami Kamerunu a Guiney.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Let Gambie na Africký pohár národov poznačili komplikácie, hráči sa takmer otrávili