Švédsko je bašta anti-VAR futbalu. Aj na rozhodcu sa treba hnevať, pokojne nech sa pomýli

John Brooks.
John Brooks. (Autor: TASR/AP)
SITA|11. okt 2024 o 09:57

Stopnúť fungovanie systému VAR vo Švédsku sa podarilo vďaka tzv. pravidlu 50+1.

BRATISLAVA. Na bratislavskom Tehelnom poli budú v piatok súperom slovenských futbalistov v rámci 1. skupiny C-divízie Ligy národov 2024/2025 hráči Švédska.

A práve s touto severskou krajinou sa spája zaujímavosť. Najvyššia súťaž vo Švédsku je jediná spomedzi Top 25 v Európe, v ktorej nezaviedli systém videoasistenta rozhodcu (VAR).

Ako referuje web marca.com, rozhodli o tom samotné kluby prostredníctvom svojich fanúšikov. Proti systému VAR sa vyslovilo dovedna 22 z 32 klubov.

„Hnutie proti VAR sa začalo v roku 2019 alebo 2020. Bolo vidieť, že VAR akoby 'paralyzoval' tribúny. To bol hlavný argument.

Akoby ste už ani nemohli poriadne osláviť gól. Videli sme, čo sa bude diať, a včas sme to zastavili,“ vyhlásil prezident Švédskej asociácia futbalových fanúšikov Isak Eden.

„Ak to chcete pozerať doma, v poriadku, ale ak to sledujete na štadióne, VAR úplne ničí futbalové divadlo,“ tvrdí Pepe Salgado, fanúšik Norrköpingu.

Stopnúť fungovanie systému VAR vo Švédsku sa podarilo vďaka tzv. pravidlu 50+1, ktorý platí vo švédskej lige a mnohí futbaloví priaznivci sa s ním stretli napríklad aj v nemeckej I. bundeslige.

Podľa tohto pravidla sú fanúšikovia čiastočne vlastníkmi klubov, ktoré podporujú.

„Nie je to o spravodlivosti. Ide o to, aby bol futbal taký, aký bol vždy. A aby bol plynulý. To znamená, že nemusíte streliť gól a potom počkať päť minút, aby ste ho mohli osláviť.

Ak sa rozhodca pomýli, nech sa pomýli,“ dodáva Salgado, pričom poukázal na to,že v skutočnosti zavedenie VAR neznamenalo menej kontroverzných momentov vo futbale

„Futbal bol vytvorený pre ľudí a ľudia by ho mali rozhodovať. Mali by ho hrať ľudia. Áno, to je súčasť zážitku. A tiež sa treba niekedy hnevať na rozhodcov,“ dodal Eden a pripomenul, že v zriedkavých prípadoch Švédi stále koexistujú so systémom VAR, napríklad keď ich kluby hrajú európske súťaže alebo pri reprezentačných zápasoch.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Švédsko je bašta anti-VAR futbalu. Aj na rozhodcu sa treba hnevať, pokojne nech sa pomýli