9. deň na EURO: Česi zlomili negatívny rekord, Gruzínci zdravili Putina a Ronaldo nie je sebec

Gruzínski futbalisti sa zdravia s fanúšikmi po zápase Gruzínsko - Česko na EURO 2024.
Fotogaléria (24)
Gruzínski futbalisti sa zdravia s fanúšikmi po zápase Gruzínsko - Česko na EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
Boris Vanya|23. jún 2024 o 07:10

Gruzínsko je jediný nováčik na turnaji.

BRATISLAVA. V osemfinále EURO 2024 si zahrá aj Ronaldovo Portugalsko, hrdinom dňa bol gruzínsky brankár Giorgi Mamardašvili, Turci sa postarali o zatiaľ najkurióznejší gól turnaja a na titul smoliar dňa by bolo viacero adeptov.

Gruzíncov podržal brankár

Giorgi Mamardašvili má len 23 rokov, ale už stihol toho dosť. Futbalovo vyrástol v Diname Tbilisi, v zápase Európskej ligy proti Granade zaujal španielskych skautov a v lete 2021 sa objavil v kempe Valencie.

Pôvodne ho plánovali poslať do rezervy v piatej lige, ale v príprave natoľko zaujal trénera Josého Bordalása, že si ho nechal v prvom tíme.

V súčasnosti patrí k najlepším brankárom La Ligy a v sobotu ho vyhlásili za hráča zápasu Česko – Gruzínsko (1:1) na EURO 2024.

Česi mali miestami výraznú prevahu, vyslali na bránku dvanásť striel, no ujala sa len jediná – a vlastne to nebola ani strela.

Brankár Giorgi Mamardašvili v zápase Gruzínsko - Česko na EURO 2024.
Brankár Giorgi Mamardašvili v zápase Gruzínsko - Česko na EURO 2024. (Autor: TASR/AP)

V 59. minúte Ondřej Lingr, hlavou namieril do žrde, no odrazenú loptu poslal Patrik Schick hruďou do siete a vyrovnal na 1:1. Gruzínci viedli od 45. minúty gólom Mikautadzeho z penalty.

Česi mohli aj prehrať

Mamardašvili vytiahol v zápase viacero skvelých zákrokov a Česi zlomili negatívny rekord. Od roku 1980, keď spoločnosť Opta dodáva štatistiky majstrovstiev Európy, dvanásť striel na bránku zakaždým stačilo na víťazstvo. Ale Čechom nie.

A to mohli byť ešte radi, lebo v posledných sekundách sa rútili na osamoteného obrancu Hranáča traja Gruzínci, ale striedajúci Saba Lobžanidze v dobrej pozícii prestrelil bránku.

Na gruzínskej 23 bolo aj o chvíľu vidno, že to ťažko prežíva. Keď sa celý tím pobral k tribúne pozdraviť fanúšikov, Lobžanidze akoby si stále v hlave premietal, čo mal spraviť inak.

„Na konci zápasu sme boli trochu smutní, ale potom sme si uvedomili, že sme získali prvý bod na šampionáte. Šiel som za Sabom, pretože viem, čo cítil. Povzbudil som ho, pretože takéto veci sa stávajú,“ vravel novinárom tréner Gruzíncov Willy Sagnol.

Futbal zatienil politiku

Gruzínsko je jediný nováčik na turnaji, zo všetkých účastníkov je najnižšie v rankingu FIFA (na 74. mieste). Na EURO sa dostali Gruzínci vďaka konceptu Ligy národov. V kvalifikácii skončili v A-skupine až na štvrtom mieste, ale v C-vetve Ligy národov vyradili v play off Luxembursko a vo finále na penalty aj Grécko.

Zápasy futbalovej reprezentácie na šampionáte na chvíľu odsunuli v krajine do úzadia politiku. Začiatkom júna vstúpil do platnosti tzv. zákon o „zahraničných agentoch“, ktorý je podľa kritikov drakonický a inšpirovaný Ruskom a v minulých týždňoch vyvolal v Gruzínsku jedny z najväčších protestov od vyhlásenia nezávislosti v roku 1991.

Kým sú futbalisti na ihrisku, politické vášne utíchli. Na otváracom zápase boli na tribúne premiér Irakli Kobachidze aj prezidentka Salome Zurabišviliová, ktorí majú na politiku protichodné názory.

Do Nemecka pricestovali tisíce gruzínskych fanúšikov, mnohí z nich charterovými letmi, ktoré finančne podporila vláda – spiatočná letenka stojí 390 eur.

Už počas prvého zápasu zaujali bitkou s tureckými priaznivcami priamo na štadióne, ale aj skandovaním hanlivého pokriku na adresu ruského diktátora - „Putin je ch..j“.

Zápas vysielala naživo aj ruská televízia Match TV. V priamom prenose už nestihla zareagovať, v zázname zo zápasu nahradila hanlivý pokrik gruzínskych fanúšikov „všeobecným hučaním davu.“

Ruského prezidenta "pozdravili" gruzínski fanúšikovia rovnakým pokrikom aj v sobotu - keď tisíce z nich pochodovali ulicami Hamburgu.

Fotogaléria zo zápasu Gruzínsko - Česko na EURO 2024 (skupina F)

Lukaku dal ďalší gól - neplatil

V zápase Portugalsko – Turecko padol zatiaľ jeden z najkurióznejších gólov. Portugalci si síce nerozumeli s finálnou prihrávkou, ale turecký obranca Akaydin si zasa nevšimol, že brankár Bayındır vyšiel z bránky a svoju "malú domov" poslal vedľa neho do siete.

Zaujal aj Cristiano Ronaldo. V 56. minúte mohol zoči-voči tureckému brankárovi sám zakončiť, ale namiesto toho prihral Brunovi Fernandesovi, ktorý skóroval do odkrytej bránky. Portugalský kapitán zožal za asistenciu aplauz fanúšikov.

Smoliarom nielen večera, ale aj celého turnaja, je (zatiaľ) Romelu Lukaku. Belgický útočník strelil v zápase proti Rumunsku už tretí gól na šampionáte, ale rovnako ako dva zo súboja proti Slovensku, ani tento neplatil. Opäť zasiahol systém VAR a odhalil veľmi tesný ofsajd.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»9. deň na EURO: Česi zlomili negatívny rekord, Gruzínci zdravili Putina a Ronaldo nie je sebec