Srbsko
Srbsko
EURO 2024
16.06.2024, Skupina C
0 - 1
0:1
Anglicko
Anglicko

Nebojácni Srbi si veria na rozpačitý Albion. Rola favorita v zápase je však jasná

Futbalisti Anglicka.
Futbalisti Anglicka. (Autor: TASR/AP)
TASR|16. jún 2024 o 00:00

Anglicko patrí k najväčším favoritom na celkové víťazstvo.

GELSENKIRCHEN. Veľká časť stávkových spoločností a futbalových odborníkov vníma reprezentáciu Anglicka ako hlavného favorita na celkový triumf na EURO 2024 v Nemecku.

Finalista uplynulého šampionátu vstúpi do turnaja v nedeľu o 21.00 h v Gelsenkirchene proti Srbsku v skupine C, ktoré si však na favorizovaného súpera verí a chystá sa ho prekvapiť.

"Bude to pre oba tímy veľký zápas. Náš cieľ je jasný - v každom súboji na šampionáte chceme zvíťaziť. Nebojíme sa nikoho. Našou najväčšou devízou je kolektív. Sme jednotní a pripravení bojovať za našu krajinu," uviedol pre srbské médiá stredopoliar Nemanja Gudelj.

Srbsko postúpilo na ME z druhého miesta kvalifikačnej G-skupiny, ktorú vyhralo Maďarsko. V generálke zaujalo jeho hladké víťazstvo 3:0 nad domácim Švédskom.

Srbsko - Anglicko

Nedeľa 16. júna, 21.00

C-skupina, 1. kolo

/Arena AufSchalke, Gelsenkirchen/

Lídrami mužstva sú dvaja legionári zo saudskoarabského Al Hilalu - stredopoliar Sergej Milinkovič-Savič a kanonier Aleksandar Mitrovič.

Druhý menovaný má v 91 medzištátnych zápasoch bilanciu 58 gólov a na šampionát prichádza v pozoruhodnej forme, keď v deviatich predošlých dueloch zaznamenal osem presných zásahov.

Duel Srbska s Anglickom bude veľkou skúškou aj pre nemeckú políciu a bezpečnostné zložky. Podľa informácie DPA by malo byť v dejisku zápasu až päť stoviek chuligánov z Balkánu a tak je zvýšené riziko možných potýčiek s priaznivcami z Britských ostrovov.

Angličania prešli kvalifikáciou bez prehry v ôsmich zápasoch. V C-skupine dostali za seba Taliansko aj Ukrajinu, no aktuálne ich trápi pokles formy. Z piatich predošlých duelov vyhrali jediný, v generálke na ME šokujúco nestačili vo Wembley na Island (0:1).

Gareth Southgate je však presvedčený, že na šampionáte sa jeho tím ukáže v lepšom svetle.

"Musíme hrať lepšie. Bol to nesúrodý výkon, z ktorého som sklamaný. Neukázali sme dostatočný charakter, no myslím si, že je to pre nás dobrá lekcia pred turnajom. Som si istý, že na ME budeme lepší," uviedol kouč Albiónu.

Jeho tím disponuje ohromnou silou najmä v ofenzíve, v ktorej hrajú prím Bukayo Saka, Jude Bellingham, Phil Foden a Harry Kane.

Dobrou správou je návrat obrancu Johna Stonesa do tréningového procesu po zranení, ktoré utrpel proti Islandu. Zadák Manchestru City by mal vytvoriť stopérsku dvojičku s Marcom Guehim.

"Na každom turnaji je prvý zápas nesmierne dôležitý. Vyhrať prvý osobný súboj, dať presnú prihrávku, vytvoriť na súpera tlak. To sú veci, ktoré zvyšujú každému hráčovi sebadôveru.

Zápas s Islandom sme už hodili za hlavu, ale je pre nás varovaním. Bol to pre nás budíček v správny čas.

Musíme sa dobre pripraviť na Srbov, pretože dnes už žiadny tím nepredá svoju kožu lacno," uviedol pre AFP stredopoliar Conor Gallagher, ktorý proti Islandu sedel na lavičke náhradníkov.

V predošlom súboji s Bosnou a Hercegovinou (3:0) však podal kvalitný výkon a zamotal hlavu trénerovi, ktorý údajne zvažuje jeho zaradenie do zostavy na úvodný súboj na šampionáte.

Predpokladané zostavy

Srbsko: V. Milinkovič-Savič - Milenkovič, Veljkovič (Gudelj), Pavlovič - Živkovič, S. Milinkovič-Savič, Lukič, Kostič - Tadič, Mitrovič, Vlahovič

Anglicko: Pickford - Walker, Stones, Guehi, Trippier - Alexander-Arnold, Rice (Gallagher) - Saka, Bellingham, Foden - Kane

Tabuľka skupiny C na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Nebojácni Srbi si veria na rozpačitý Albion. Rola favorita v zápase je však jasná