Xavi vychválil Lewandowského po jeho debute. Príchod Messiho podľa neho nie je na programe dňa

Robert Lewandowski v drese FC Barcelona.
Robert Lewandowski v drese FC Barcelona. (Autor: TASR/AP)
TASR|26. júl 2022 o 10:51

Poliak debutoval v drese Blaugranas v prípravnom stretnutí proti Realu Madrid.

DALLAS. Kanonier Robert Lewandowski je pre futbalistov FC Barcelona "neuveriteľná posila".

Vyhlásil to kouč katalánskeho klubu Xavi Hernandez po debute poľského útočníka vo víkendovom dueli proti Realu Madrid (1:0) na predsezónnom turné v USA.

"Adaptoval sa naozaj dobre. Hoci vyhral vo futbale takmer všetko, tak je veľmi skromný a má pokoru tvrdo pracovať pre tím. Pre nás je to neuveriteľná posila. Ukázal to proti Realu a som naozaj rád, že sme ho získali. Je to jeden z najlepších futbalistov na svete," povedal Xavi na adresu Lewandowského, ktorý do Barcelony prišiel z Bayernu Mníchov.

Barcelona si v Las Vegas poradila s Realom, keď sa El Clasico hralo štvrtýkrát mimo Španielska a po druhý raz v USA.

Lewandowski figuroval v základnej zostave, po polčase ho vystriedal Pierre-Emerick Aubameyang. Poliak mal prvú šancu zápasu, ale v 11. minúte jeho strelu vyrazil na roh brankár Thibaut Courtois.

Tridsaťtriročný Lewandowski nastrieľal v najvyššej nemeckej súťaži v dresoch Borussie Dortmund a Bayernu 312 gólov a 384 vystúpeniach.

V predchádzajúcej sezóne dal 35 gólov v 34 zápasoch a piatykrát za sebou, po siedmy raz celkovo, sa stal najlepším kanonierom Bundesligy.

S Bayernom v roku 2020 triumfoval v Lige majstrov. Na konte má (vrátane pôsobenia v Dortmunde) aj desať nemeckých titulov, štyri víťazstvá v Nemeckom pohári a titul na MS klubov. Koncom mája vyjadril túžbu odísť po ôsmich rokoch z mníchovského klubu.

Xavi sa pred utorkovým prípravným duelom s Juventusom Turín v Dallase vyjadril aj k slovám prezidenta klubu Joana Laportu, ktorý naznačil možný návrat Lionela Messiho. Ten minulé leto opustil Kataláncov po takmer 21 rokoch a zamieril do Paríža St. Germain.

"Má platný kontrakt a jeho príchod späť je momentálne nemožný. Messi je najlepší futbalista sveta v histórii. Prezident Laporta už povedal, že jeho kapitola v Barce nie je uzavretá, ale teraz nie je vhodný čas o tom hovoriť," upozornil Xavi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»La Liga»Xavi vychválil Lewandowského po jeho debute. Príchod Messiho podľa neho nie je na programe dňa