Slovinsko
Slovinsko
EURO 2024
16.06.2024, Skupina C
1 - 1
0:1
Dánsko
Dánsko

Uvedomujú si, že sú outsideri. Slovinci chcú proti Dánom odplatu z kvalifikácie

Christian Eriksen strieľa gól.
Christian Eriksen strieľa gól. (Autor: TASR/Ritzau Scanpix via AP)
TASR|16. jún 2024 o 00:00

V kvalifikačnej skupine ťahali Slovinci za kratší koniec.

STUTTGART. "Starí známi" z kvalifikácie sa spolu stretnú aj na finálovom turnaji EURO 2024 v Nemecku.

Futbalisti Slovinska a Dánska otvoria v nedeľu o 18.00 h v Stuttgarte zápolenia v C-skupine, pričom favoritom na trojbodový odpich je aj vzhľadom na kvalitu kádra a výsledky vzájomných zápasov tím z Jutského polostrova.

Dáni prichádzajú do Nemecka s trojzápasovou víťaznou šnúrou, no solídnu formu má aj ich protivník. Slovinsko, ktoré sa na kontinentálny šampionát prebojovalo po 24 rokoch, neprehralo šesť duelov v rade.

S Dánskom odohralo v kvalifikácii dve vyrovnané stretnutia, doma remizovalo 1:1 a vonku prehralo 1:2.

V konečnej tabuľke mali oba tímy na konte 22 bodov, Dáni vyhrali H-skupinu práve vďaka lepšej bilancii vzájomných zápasov.

Slovinsko - Dánsko

Nedeľa 16. júna, 18.00

C-skupina, 1. kolo

/Stuttgart Arena/

"Musíme byť agresívni a dominantní, ale zároveň si musíme dať pozor na kvality Slovincov. Sú mimoriadne nebezpeční v brejkových situáciách a v útoku majú Šeška, ktorý je už v mladom veku hviezda európskeho futbalu.

V bráne majú stálicu Oblaka a mužstvo vedie skúsený tréner, ktorý ho formuje už dlhší čas. Slovinci v marcovej príprave zdolali Portugalsko, takže rozhodne nič nesmieme brať na ľahkú váhu.

Som však presvedčený, že keď podáme náš štandardný výkon, máme veľkú šancu vyhrať," uviedol pre uefa.com kouč dánskeho tímu Kasper Hjulmand.

Mužstvo sa pod jeho vedením prebojovalo na ME 2020 do semifinále, kde prehralo 1:2 s Anglickom po predĺžení.

Dáni sa budú v Nemecku spoliehať na kvality brankára Kaspera Schmeichela a v poli na os hráčov z klubov Premier League - Pierre-Emile Höjbjerg, Christian Eriksen, Rasmus Höjlund.

Lekársky tím Slovincov má plné ruky práce, aby dal dokopy viacero hráčov, ktorých trápia rôzne šrámy. Otáznik visí nad štartom obrancov Petu Stojanoviča a Mihu Blažiča a stredopoliarov Benjamina Verbiča a Sandiho Lovriča.

"Od prvého zrazu bol náš cieľ čo najlepšie sa pripraviť na úvodný zápas šampionátu. Dva prípravné súboje nám poskytli informácie, čo musíme zlepšiť. Z histórie vieme, aké dôležité je úspešne začať turnaj.

Na jednej strane sa môžete odraziť k postupu do vyraďovacej fázy, no prípadná prehra môže túto snahu ´zabetónovať´ a to určite nechceme," uviedol ľavý obranca Erik Janža v rozhovore pre portál footballplanet.si.

"Sme považovaní za outsiderov skupiny. Pre našu krajinu je už postup na ME veľký úspech. Nemáme takú širokú základňu hráčov ako naši súperi v skupine, no keď dáme do hry naše tradičné zbrane srdce a zanietenie, nemusíme byť bez šance," myslí si tréner Matjaž Kek, ktorý sa bude v útoku spoliehať na Benjamina Šeška.

Dvadsaťjedenročný zakončovateľ RB Lipsko potvrdil svoj potenciál a vo svojej premiérovej sezóne v Bundeslige nastrieľal 14 gólov, pričom ďalšie dva pridal v Nemeckom pohári aj Lige majstrov.

Počas kvalifikačného cyklu bol s piatimi presnými zásahmi najlepší strelec Slovincov a formu na turnaj v Nemecku si naladil v závere klubovej sezóny sériou, keď skóroval sedemkrát za sebou.

Predpokladané zostavy

Slovinsko: Oblak - Karničnik, Brekalo, Bijol, Janža - Horvat, Elšnik, Gnezda Čerin, Mlakar - Šporar, Šeško

Dánsko: Schmeichel - Andersen, Christensen, Vestergaard - Kristiansen, Hjulmand, Eriksen, Höjbjerg, Bah - Höjlund, Wind

Tabuľka skupiny C na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Uvedomujú si, že sú outsideri. Slovinci chcú proti Dánom odplatu z kvalifikácie