Slovákov vytiahnu pri žrebe EURO 2024 z tretieho koša. Koho môžu dostať?

Slovenskí futbalisti sa tešia po výhre nad Bosnou a Hercegovinou v kvalifikácii EURO 2024.
Slovenskí futbalisti sa tešia po výhre nad Bosnou a Hercegovinou v kvalifikácii EURO 2024. (Autor: TASR)

Žreb sa uskutoční 2. decembra v Hamburgu.

BRATISLAVA. Víťazstvo 2:1 v Bosne a Hercegovine v poslednom zápase J-skupiny kvalifikácie EURO 2024 posunulo slovenskú futbalovú reprezentáciu do vyššieho koša pri žrebovaní turnaja, ktorý sa uskutoční 2. decembra v Hamburgu.

Dvadsaťštyri účastníkov majstrovstiev Európy rozdelia v osudí žrebu do štyroch košov podľa rebríčka zostaveného na základe výsledkov v kvalifikácii.

Prvým kritériom je umiestenie v skupine (desať víťazov je vyššie než desať postupujúcich z druhých miest), druhým kritériom počet získaných bodov s tým, že výsledky proti šiestemu tímu v šesťčlennej skupine sa škrtajú.

V prípade Slovenska to znamená, že v rebríčku má 16 bodov za dve víťazstvá proti Bosne a Hercegovine a dve výhry nad Islandom a výhru a remízu proti Luxembursku. Vďaka trom bodom z bosnianskej Zenice sa Slováci v rebríčku dostali pred Srbov a zabezpečili si pozíciu v treťom koši.

Kvalifikácia vyvrcholí poslednými zápasmi až v utorok, ale už teraz má viacero postupujúcich tímov isté miesto v konkrétnom koši.

Priebežný rebríček pre nasadenie do košov (Srbsko už má osem zápasov, nie sedem ako je v tabuľke, preto sa už nemôže dostať pred Slovensko). Modré tímy už majú isté miesto v koši, čierne tímy majú istý postup na EURO 2024.
Priebežný rebríček pre nasadenie do košov (Srbsko už má osem zápasov, nie sedem ako je v tabuľke, preto sa už nemôže dostať pred Slovensko). Modré tímy už majú isté miesto v koši, čierne tímy majú istý postup na EURO 2024. (Autor: X/football rankings)

Z prvého vyžrebujú v Hamburgu hostiteľov z Nemecka, víťaza našej skupiny Portugalsko, Francúzsko, Španielsko, Belgicko a s najväčšou pravdepodobnosťou Anglicko.

Angličanov by v poslednom kole teoreticky ešte mohli bodovo dostihnúť Dáni a Turci, ale ostrovania majú výrazne plusové skóre (+18), kým ich konkurenti +7, respektíve +6.

V druhom koši sa s istotou objavia naši susedia - Maďari aj Rakúšania - a oba tímy sú tak potenciálni súperi Slovenska na EURO 2024.

V treťom koši má isté miesto okrem Slovenska aj Škótsko, preto v základnej skupine proti zverencom Francesca Calzonu nebude hrať.

Rovnako by v ňom mali byť aj Holanďania. Stačí im k tomu aspoň bod z posledného zápasu proti Gibraltáru.

V štvrtom koši skončí s veľkou pravdepodobnosťou Srbsko. Z posledného koša vyžrebujú v decembri aj tri tímy, ktoré si vybojujú postup v dodatočnej baráži, play-off Ligy národov.

Zaujímavú zápletku čo sa týka nasadenia do jednotlivých košov sľubujú posledné zápasy v skupinách. V pondelok budú o postup na EURO hrať napríklad aj Česi alebo Taliani.

Česko hrá v priamom dueli o postup doma proti Moldavsku a stačí mu remíza. Teoreticky môžu Česi poskočiť ešte aj na prvé miesto v skupine, ale na vedúcich Albáncov strácajú dva body a tí hrajú doma proti Faerským ostrovom.

Aj keby Česi nad Moldavcami vyhrali (a skončia v skupine druhí), bude im to zrejme stačiť len na štvrtý kôš.

Taliani zvedú súboj o postup v Leverkusene proti Ukrajine a stačí im aj remíza. Ale v takom prípade by zrejme skončili až vo štvrtom koši. Víťazstvo by znamenalo pozíciu v treťom koši.

Taliansko, ale aj Ukrajina či Česko by v prípade neúspechu v kvalifikácii dostali šancu ešte v baráži, teda play-off Ligy národov.

Kvalifikácia EURO 2024 - tabuľka skupiny J

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Slovákov vytiahnu pri žrebe EURO 2024 z tretieho koša. Koho môžu dostať?