Čakajú nás ťažké zápasy, varuje Goljan. V kádri dvadsaťjednotky sú traja nováčikovia

Radosť slovenských reprezentantov po strelenom góle v prípravnom zápase Španielsko U21 - Slovensko U21.
Radosť slovenských reprezentantov po strelenom góle v prípravnom zápase Španielsko U21 - Slovensko U21. (Autor: Facebook Slovenský futbalový zväz)
TASR|29. máj 2024 o 19:20

Slováci odohrajú zápasy s Azerbajdžanom a Moldavskom.

BRATISLAVA. V 24-člennom kádri slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov na prípravné zápasy s Azerbajdžanom (7. júna o 18.30 h v Senci) a Moldavskom (11. júna o 18.30 h v Senci) figurujú traja nováčikovia.

Sú nimi brankári Dominik Ťapaj a Adam Danko a stredopoliar Bálint Csóka. Informoval o tom web futbalsfz.sk.

„Pri nominácii na túto júnovú akciu sme brali do úvahy potreby reprezentačného áčka, ktoré sa pripravuje na blížiace sa majstrovstvá Európy.

S nomináciou sme čakali do momentu, kým nebola známa nominácia seniorskej reprezentácie na druhú fázu prípravy,“ ozrejmil proces tvorby nominácie asistent trénera Tibor Goljan v rozhovore pre oficiálny web SFZ.

Brankársky post disponuje slušnou kvalitou

Realizačný tím okrem potrieb reprezentačného áčka musel pri nominácii zohľadniť aj zdravotný stav hráčov.

„Ešte počas marcovej akcie sme nemohli počítať so Samom Baginom, ktorý má problémy v oblasti kolena a nemôžeme s ním počítať ani na túto akciu. Už po vydaní nominácie sa nám ospravedlnil Jakub Surovčík, miesto ktorého sme museli povolať náhradníka.“

Náhradníkom, ktorý zaujal Surovčíkovo miesto, je brankár MFK Ružomberok Dominik Ťapaj, spolu s ďalším brankárom Adamom Dankom a stredopoliarom Bálintom Csókom nováčik v kádri dvadsaťjednotky.

Povolanie dvoch nováčikov na brankársky post potvrdzuje, že práve na tomto poste má dvadsaťjednotka k dispozícii širšie portfólio potenciálnych reprezentantov.

„Brankárov máme vyskautovaných viacero. Na tomto poste disponujeme slušnou kvalitou. Keďže k dispozícii okrem Surovčíka nie je ani Belko, rozhodli sme k Tomášovi Frühwaldovi nominovať Adama Danka, ktorý začal chytať za Podbrezovú a odchytal veľmi dobré zápasy, a Dominika Ťapaja, ktorý odchytal zhruba šesť zápasov za áčko Ružomberka a počínal si taktiež veľmi dobre. Okrem nich sledujeme, samozrejme, aj ďalších brankárov,“ priblížil Goljan.

Okrem troch nováčikov boli nominovaní aj Marek Ujlaky s Mátém Szolgaiom, ktorí neabsolvovali marcovú medzištátnu akciu v Španielsku a na Malte a dres dvadsaťjednotky si naposledy obliekli v dvojzápase s Chorvátskom a Českom v novembri minulého roka.

Dvadsaťjednotku nečakajú jednoduché zápasy, varuje Goljan

Súpermi "sokolíkov" počas júnovej akcie budú Azerbajdžan a Moldavsko.

„Očakávam podobné zápasy ako bol ten marcový na Malte, minimálne pokiaľ ide o rozostavenie súpera s tromi stopérmi či už 5-3-2 alebo 5-4-1 v defenzíve,“ prezradil Goljan.

Reprezentácia Azerbajdžanu do 21 rokov je už mimo hry o postup na majstrovstvá Európy, ktoré sa budúci rok uskutočnia na Slovensku.

V šiestich zápasoch svojej kvalifikačnej skupiny si pripísala len tri body a má nedostihnuteľnú 15-bodovú stratu na druhé miesto, ktoré garantuje prinajhoršom baráž o postup na Euro.

O niečo lepšie sa darí Moldavsku, ktoré zo siedmich zápasov uspelo dvakrát a na konte má šesť bodov a stále teoretickú šancu na druhé miesto v skupine.

Hoci ani jeden zo súperov nemá najzvučnejšie meno, Tibor Goljan varuje, že dvadsaťjednotku nečakajú v Senci žiadne jednoduché zápasy.

„Kvalitou nás čakajú, myslím si, ťažší súperi než je Malta. Pri výsledkoch Azerbajdžanu i Moldavska v kvalifikácii treba prihliadať aj na ich súperov v skupine. Azerbajdžan je vo veľmi ťažkej skupine s Ukrajinou, Anglickom, Srbskom či Severným Írskom.

Rovnako Moldavsko má v skupine Holandsko, Švédsko alebo Gruzínsko. Nemôžeme sa teda na súperov pozerať len cez ich bodový stav v kvalifikácii. Čakajú nás ťažké zápasy, na ktoré sa musíme dobre pripraviť," hovorí Goljan.

Cieľ je nadviazať na marcový zraz

Asistent trénera súčasne upozorňuje aj na špecifiká, ktoré so sebou nesie júnová asociačná prestávka.

„Už je týždeň po súťažiach, preto sa s nominovanými hráčmi stretneme už v nedeľu. Budeme mať tak päť dní na to, aby sme sa dobre nachystali na prvý zápas s Azerbajdžanom.

Niektorí hráči budú mať dva týždne po súťažiach, iní týždeň, niektorí prídu z dovolenky. Aj z tohto dôvodu bol s hráčmi v kontakte náš kondičný tréner Andrej Caban.

Z minulosti máme skúsenosť, že počas týchto júnových zrazov sme najmä v prvom zápase nepodali vždy ideálny výkon.

Preto verím, že tentoraz sa tomu vyhneme a herne i výsledkovo nadviažeme na úspešný marcový zraz, počas ktorého sme porazili Španielsku a Maltu,“ dodal na záver Goljan.

Nominácia Slovenska U21

brankári: Tomáš Frühwald (MFK Ružomberok), Adam Danko (FK Železiarne Podbrezová), Dominik Ťapaj (MFK Ružomberok)

obrancovia: Samuel Kopásek (1. FC Tatran Prešov), Nicolas Šikula (FK Pohronie), Filip Mielke (FK Železiarne Podbrezová), Patrik Leitner (MŠK Žilina), Tomáš Jaššo (MŠK Žilina), Marek Ujlaky (FC Spartak Trnava), Dominik Javorček (MŠK Žilina), Alexander Selecký (MFK Ružomberok)

stredopoliari: Martin Šviderský (Real Murcia CF), Sebastián Nebyla (FK Jablonec), Artur Gajdoš (AS Trenčín), Mário Sauer (MŠK Žilina), Ján Murgaš (FC Flyeralarm Admira), Máté Szolgai (Mezökövsed Zsóry FC), Bálint Csóka (FC ŠTK 1914 Šamorín), Dominik Veselovský (MFK Dukla Banksá Bystrica)

útočníci: Nino Marcelli (ŠK Slovan Bratislava), Adrián Kaprálik (Górnik Zabrze), Adam Tučný (MFK Ružomberok), Roman Čerepkai (FK Teplice), Timotej Jambor (MŠK Žilina)

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Čakajú nás ťažké zápasy, varuje Goljan. V kádri dvadsaťjednotky sú traja nováčikovia