Moravčík: Nad Weissom sme možno lámali palicu. Slovan nebude v Lige majstrov outsider

Ľubomír Moravčík v drese Celtic Glasgow.

Moravčík: Nad Weissom sme možno lámali palicu. Slovan nebude v Lige majstrov outsider

Ľubomír Moravčík v drese Celtic Glasgow. (Autor: REUTERS)
Ľubomír Moravčík v drese Celtic Glasgow.
Ľubomír Moravčík v drese Celtic Glasgow. (Autor: REUTERS)
Martin Kozinka|13. sep 2024 o 09:00

Rozhovor s Ľubomírom Moravčíkom.

Futbalisti Slovana Bratislava sa po prvýkrát prebojovali do hlavnej súťaže Ligy majstrov. V nej ich čaká osem zvučných súperov. Prvým z nich je klub, ktorý sa pýši najväčším počtom trofejí v Spojenom Kráľovstve. Celtic Glasgow.

Bývalý skvelý československý a slovenský futbalový reprezentant ĽUBOMÍR MORAVČÍK (59) má k škótskemu klubu veľmi blízko.

Keď ho do Celticu Glasgow priviedol tréner Jozef Vengloš, mal už tridsaťtri. Škótsky klub ho vykúpil z nemeckého Duisburgu za 300-tisíc libier. Dodnes ho v Glasgowe fanúšikovia milujú.

Ako trávite čas na futbalovom dôchodku?

Nie som len futbalový dôchodca, ale už aj taký klasický. Aj keď na to ešte nemám vek, ale po určitom období v živote som si povedal, že budem žiť dôchodcovským životom. Tak to napĺňam a zároveň si ho užívam.

VIDEO: Rozhovor s Ľubomírom Moravčíkom.

Vraveli ste mi, že ste boli na nedávnom pohárovom zápase medzi Nitrou a Slovanom. Čo naň vravíte?

Bolo fantastické, že Slovan prišiel do Nitry. Najmä po úspechu v podobe postupu do Ligy majstrov. Ľudia boli na jeho hráčov zvedaví. Chceli ich vidieť naživo. Bola z toho krásna návšteva, päťtisíc ľudí.

O kvalite futbalu sa však dá polemizovať, najmä z môjho pohľadu futbalového fajnšmekra. Veľmi som si to neužil, bola to taká futbalová fraška, keďže sa stretol Dávid s Goliášom. Od začiatku bolo isté, ako sa to skončí. Bolo ale sympatické od hráčov Nitry, že sa snažili, bojovali. Výsledok 0:5 bol celkom prijateľný. Nebolo to až také strašné.

Ľudia si pozreli hviezdy Slovana. Konečne som cítil, že v Nitre žije futbal. Predstavujem si, že tak by to malo byť aj do budúcna. Takto by mal fungovať futbal v Nitre. Mala by sa hrať liga, na ktorú bude chodiť štyri, päťtisíc ľudí. Vtedy by som bol spokojný a šťastný. Vravím, som na dôchodku, ale dúfam, že sa toho dožijem.

V rozhovore sa tiež dozviete:

  • Čo sa mu páči na Slovane?
  • Má Slovan šancu bodovať v Lige majstrov?
  • Čo vraví na výkony Marka Toliča?
  • V čom vidí paralelu medzi Venglošom a Weissom?
  • Ako sa dostal do Celticu?
  • Prečo si ho obľúbili škótski fanúšikovia?
  • Aká je atmosféra v Celtic parku?
  • Ako si spomína na zápas proti Juventusu v Lige majstrov?
  • Komu bude fandiť v zápase Celtic - Slovan?

AC Nitru pochválil po zápase aj asistent trénera v Slovane Boris Kitka. Vraj si zaslúži byť vyššie než v šiestej lige…

Treba povedať, že v Nitre existuje ešte FC Nitra, ktorý hrá štvrtú ligu. Je tam dokonca aj FK Nitra. Z troch klubov je najvyššie FC, ktorý chvalabohu nezmizol z futbalovej mapy.

Bývalý slovenský futbalista Ľubomír Moravčík.
Bývalý slovenský futbalista Ľubomír Moravčík. (Autor: Jozef Jakubčo/SME)

Slovan sa po prvýkrát v histórii prebojoval do ligovej fázy Ligy majstrov. Čo vravíte na jeho cestu?

Klobúk dole. Gratulujem Vladovi (Weissovi st.) a jeho tímu. Dostali sa do fantastickej súťaže, medzi 36 najlepších tímov v Európe. Nový systém ligovej fázy je veľmi zaujímavý. Hráči budú cestovať krížom-krážom. Je to fantastický, atraktívny model. Tešíme sa z toho všetci.

Na domácej scéne som síce fanúšik Nitry, ale na medzinárodnej úrovni som veľký fanúšik Slovana a držím mu palce. Až na zápas proti Celticu (smiech). Tam budem musieť byť neutrálny, keďže Celtic je moja srdcovka.

Za Slovan som nikdy nehral, čo je škoda. Ani neviem prečo. Bol som dobrý hráč a nikdy ma asi nechceli (smiech). Je ale pravda, že v tom čase hrali druhú ligu, čo by bol krok späť. Slovan však má fantastickú históriu, hráčov, trénerov. Je to naša pýcha.

Góly Ľubomíra Moravčíka v drese Celticu Glasgow

V hlavnej súťaži čaká na Slovan niekoľko zaujímavých súperov. Má podľa vás šancu uhrať aj nejaký zaujímavý výsledok ako kedysi Petržalka?

Myslím si, že Slovan je mužstvo, ktoré dokáže prekvapiť. Aj negatívne, ako proti Žiline (prehra 0:5 v zápase Niké ligy, pozn. red.). Ako sa vraví, po hodoch býva bolenie brucha.

Myslím si však, že Slovan má šancu aj na Celticu. Ten má síce vynikajúcich hráčov, ale nie sú to takí top hráči, ako napríklad v najlepších anglických kluboch. Slovan má šancu. Len musí mať správny deň, ako proti Midtjyllandu.

Neviem, čo čakať od prvého zápasu. Sú tu však aj domáce zápasy, proti Záhrebu alebo proti Stuttgartu. Prečo neprekvapiť v domácom prostredí? Možno Slovan zaskočí súpera aj v Girone. Nie je to klub, ktorý dokáže hrať každý rok na najvyššej úrovni ako Real Madrid, Barcelona či Atlético.

Videli sme, že odborníci pasujú Slovan do úlohy outsidera, ale ja si myslím, že až taký outsider nebude. Budú zápasy, v ktorých potrápia súperov.

Ako hráč ste boli pre obranu súpera obávanou desiatkou. Tou sa stal v drese Slovana v tejto sezóne Marko Tolič. Čo vravíte na jeho výkony?

Páčil sa mi hneď, ako prišiel. Ale nemal ideálnu situáciu. Do hry len naskakoval z lavičky. Možno ešte nebol fyzicky stopercentne pripravený. Teraz však prišiel jeho čas, Vlado (Weiss st.) mu dal šancu a svojimi výkonmi potvrdil, že do mužstva patrí.

Na snímke zľava Miroslav Plešivka (Nitra) a Marko Tolič (Slovan) v 2. kole Slovenského pohára - Slovnaft Cup-u vo futbale AC Nitra - ŠK Slovan Bratislava.
Na snímke zľava Miroslav Plešivka (Nitra) a Marko Tolič (Slovan) v 2. kole Slovenského pohára - Slovnaft Cup-u vo futbale AC Nitra - ŠK Slovan Bratislava. (Autor: TASR)

V systéme, ktorý Vlado používa, s dvoma defenzívnymi stredopoliarmi, Tolič výborne dopĺňa podhrotového hráča. Vlado tak má dobrý variant s jedným veľmi dobrým ofenzívnym hráčom, ktorý vie rozhodnúť zápas. Vie skórovať, vie prihrať na gól. V tejto edícii Ligy majstrov ho bude zaujímavé sledovať. 

Tolič je na svoj post pomerne vysoký. Ako by mal vyzerať, aj futbalovo, hráč na tomto poste a čo by mu nemalo chýbať?

Menší hráči sú a boli celosvetovo najlepší. Pelé, Maradona, Messi. Existujú však aj výnimky väčšieho vzrastu. Možno nie sú takí skvelí dribléri. No Tolič má jemnú techniku, vie narábať s loptou, má výbornú strelu.

V mužstve je však dôležité mať aj vysokých hráčov. Napríklad pri štandardkách. Nie je na škodu, keď vie hrať futbal a má výšku, s ktorou vie pomôcť tímu v iných situáciách.

Jozefa Vengloša, vášho bývalého trénera v Celticu, považujú za najlepšieho slovenského trénera 20. storočia. Vladimíra Weissa zasa za najlepšieho slovenského trénera súčasnosti. Obaja zanechali významnú stopu v Slovane. Vidíte medzi nimi nejaké paralely?

To je veľmi ťažká otázka. Takú som ešte nedostal (smiech). Porovnávať pána Vengloša s pánom Weissom. Dobre ste to povedali. Pán Vengloš bol osobnosť minulého storočia. Bol celosvetovo uznávaný tréner.

Bývalý futbalista a futbalový tréner Jozef Vengloš v Sieni slávy slovenského futbalu.
Bývalý futbalista a futbalový tréner Jozef Vengloš v Sieni slávy slovenského futbalu. (Autor: TASR)

V novodobej ére, počas samostatnosti Slovenska, je Vlado (Weiss st.) určite najlepší tréner. Paralela je teda v tom, že sú najlepšími v dvoch rôznych obdobiach. Ale porovnávať ich je veľmi ťažké. 

Čo majú spoločné? Vlado sa riadi trénerskými metódami, ktoré určite pochytil aj od pána Vengloša. Dnes sú mu veľmi platné. Je veľmi trpezlivý, svoju pozíciu si všade budoval. Už sme nad ním možno niekedy lámali palicu, že Slovan asi nikdy nebude hrať atraktívny futbal. A zrazu ho hrá. V tom je Vladova veľká sila.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Moravčík: Nad Weissom sme možno lámali palicu. Slovan nebude v Lige majstrov outsider