V Slovane nebola teplá voda. Za polroka som mal len jednu výplatu, tvrdí bývalý hráč

Tím Slovenska na OH 2000
Tím Slovenska na OH 2000 (Autor: SFZ)
Pavol Spál|6. aug 2024 o 07:30

Jediná partia Slovákov, čo dokráčala na OH. Aké majú osudy?

BRATISLAVA. Futbalisti Slovenska si v ére samostatnosti účasť na olympiáde vybojovali iba raz. Tím pod vedením trénera Dušana Radolského skončil na ME do 21 rokov (2000) na štvrtom mieste, čo znamenalo miestenku. 

Futbalové Slovensko však úspech opäť rozdelil a rozvadil. Na hry do Sydney 2000 išiel už oslabený tím bez viacerých opôr vrátane Szilárda Németha, Petra Babniča, či Ľubomíra Meszároša.

Funkcionári slovenských klubov ich odmietli pustiť, lebo hrali predkolá európskych pohárov.

„Ľudia, ktorí sa tak rozhodli, ublížili slovenskému futbalu i samotným hráčom, ktorí si mohli v životopise napísať, že boli na olympiáde,“ spomínal Radolský.

Na LOH navyše nemohol hrať ani ďalší kľúčový hráč - Vratislav Greško, ktorý si musel odpykať dištanc za červenú kartu z ME.

Slováci na olympiáde prehrali v skupine s Brazíliou na čele s fenomenálnym Ronaldinhom 1:3 a s Japonskom 1:2.

Víťazstvo 2:1 nad Južnou Afrikou nič nezmenilo na poslednom mieste v skupine.

„Nepustili nám najlepších strelcov. Som presvedčený, že ak by tam títo chlapci boli, strelili by potrebný jeden gól, ktorý nám chýbal na postup zo skupiny,“ ľutuje Radolský.

Ako sa následne vyvíjala ich kariéra. Čo dnes robia hlavní hrdinovia? Sportnet pripravil prvú časť.

Kamil Čontofalský (46)

Aj toto sa dozviete v článku

  • Čo dnes robia? Čím sa živia? V čom podnikajú?
  • Ktorý utekal pred vojnou a v Slovane zažil temné obdobie?
  • Ktorý zomrel na zákernú chorobu?
  • Ktorý vyštudoval právo a lákali ho do renomovaných firiem?

V tom čase chytal za Bohemians Praha. V roku 2003 zamieril do Zenitu Petrohrad, kde strávil šesť rokov. Ešte predtým však mal namierené do anglického Evertonu. Prestup mu však skomplikoval odchod Petra Čecha do Rennes. „Keď ho Sparta predala za 150 miliónov, Bohemiansu sa zdalo dohodnutých 40 miliónov od Evertonu málo,“ vysvetľoval Čontofalský.

V drese Zenitu vyhral šesť trofejí, vrátane Európskej ligy a Európskeho Superpohára (obe v roku 2008). Pôsobil na Cypre i v Grécku. Tri sezóne bol hráčom pražskej Slavie (2011 – 2014). 

Profesionálnu kariéru ukončil v drese floridského klubu Tampa Bay Rowdies v decembri 2015. Za Slovensko odchytal 34 zápasov. 

„Mal som krásny život plný futbalu. Aj keď som si užíval, nebol som darebák. Že by som zaspal na tréning? Nikdy. Talent som však mal na lepšiu kariéru,“ uviedol Čontofalský.

Od roku 2018 je trénerom brankárov. Momentálne pôsobí v FK Mladá Boleslav. Dlhodobo žije v Česku, pôsobí aj ako televízny expert. 

Martin Lipčák (48)

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»V Slovane nebola teplá voda. Za polroka som mal len jednu výplatu, tvrdí bývalý hráč