Na Ronalda bude plno. Tehelné pole zaplnil aj Beckham, Česi či Weissov postupový mečbal

Futbaloví fanúšikovia na Tehelnom poli počas kvalifikačného zápasu Slovensko - Slovinsko v roku 2009.
Futbaloví fanúšikovia na Tehelnom poli počas kvalifikačného zápasu Slovensko - Slovinsko v roku 2009. (Autor: TASR)
Boris Vanya|7. sep 2023 o 13:00

Na zápas reprezentácie sa po dlhšom čase chystá vyše 20-tisíc fanúšikov.

BRATISLAVA. Atraktívny a silný súper, bývalá futbalová superstar, ktorá stále púta veľkú pozornosť a špeciálny náboj v podobe súboja o prvé miesto v skupine. To je kombinácia, ktorá v piatok večer zaplní tribúny bratislavského Tehelného poľa. 

Slovenskú futbalovú reprezentáciu, ale aj fanúšikov čaká výnimočný zápas. V dobre rozbehnutej kvalifikácii EURO 2024 nastúpia zverenci talianskeho trénera Francesca Calzonu proti Portugalsku.

Už dávno nebol o zápas slovenskej reprezentácie medzi fanúšikmi taký záujem. Dopyt po vstupenkách výrazne prevýšil ponuku. V prvej fáze sa vstupenky vypredali za 43 minút, zvyšné v druhej za desať minút. V hľadisku by malo byť 21 500 fanúšikov. Hostia z Portugalska si vypýtali 700 lístkov.

Mnoho priaznivcov sa chystá na zápas kvôli jednému mužovi. Cristiano Ronaldo už má síce 38 rokov a nehrá v žiadnom veľkoklube, ale pre generácie fanúšikov je stále symbol, futbalová ikona. 

Vstupenky sa minuli za štyri minúty

Aj v uplynulých troch desaťročiach boli najväčším lákadlom pre fanúšikov na domácich zápasoch futbalovej reprezentácie najmä hviezdni súperi. A okrem nich ešte federálne derby proti Česku. Našli sa však aj výnimky. 

Slovensko - Portugalsko

Bratislava, Tehelné pole, začiatok o 20.45.
Už od 14.00 bude otvorený Fan Park na námestí pred štadiónom s rôznymi atrakciami vrátane autogramiády Martina Škrtela. Vstup je voľný aj pre fanúšikov bez lístka na zápas.

Starý štadión na Tehelnom poli bol 10. októbra 2009 nachystaný osláviť výhru nad Slovinskom a odprevadiť zverencov Vladimíra Weissa na majstrovstvá sveta do Južnej Afriky. O vstupenky bol obrovský záujem.

Prvý pokus spustiť elektronický predaj sa nevydaril pre technologické problémy a s predajom sa začalo až na druhý deň. Vstupenky, ktoré boli k dispozícii, sa minuli za rekordné štyri minúty.

Slováci zápas nezvládli a pred očami vtedajšieho šéfa UEFA Michela Platiniho prehrali 0:2. O niekoľko dní neskôr však premenili druhý postupový mečbal v poľskom Chorzowe a po výhre 1:0 sa tešili z miestenky na svetový šampionát. 

Beckham a spol. na pudingu

V októbri 2002 zavítali na Slovensko prvý raz v ére samostatnosti futbalisti Anglicka. V kvalifikácii ME 2004 nastúpil na Tehelnom poli v Bratislave aj v tom čase jeden z najpopulárnejších hráčov na svete David Beckham.

Bolo vypredané (27 000 divákov) a Angličania vyhrali na rozmočenom trávniku, ktorý prirovnali britské médiá k pudingu, 2:1. Vstupenky, ktoré išli do oficiálneho predaja, sa rýchlo rozchytali a na obrovskom záujme sa snažili priživiť aj priekupníci na čiernom trhu. 

V médiách sa objavila aj správa o policajnom zásahu proti dvojici Bratislavčanov, ktorí ponúkali na inzerát 17 vstupeniek - každú za tisíc korún. Pôvodná cena najlacnejších lístkov v oblúkoch a v priestoroch za bránkami bola 200 korún.

Szilárd Németh prekonáva brankára Anglicka Davida Semana v zápase kvalifikácie ME 2004 v Bratislave. Hostia otočili skóre a vyhrali 2:1.
Szilárd Németh prekonáva brankára Anglicka Davida Semana v zápase kvalifikácie ME 2004 v Bratislave. Hostia otočili skóre a vyhrali 2:1. (Autor: TASR)

Angličania sa vrátili na Slovensko aj v roku 2016. Kvalifikačný zápas MS 2018 v Trnave sledovalo vyše 18-tisíc fanúšikov. Oficiálne bolo vypredané, no viacero sedadiel zostalo prázdnych.

Domáci tím hral od 57. min v oslabení bez vylúčeného kapitána Martina Škrtela a dlho odolával tlaku Angličanov. Tí rozhodli z poslednej akcie zápasu o víťazstve 1:0.

Tehelné pole sa zaplnilo aj v marci 2005 na kvalifikačný zápas MS 2006 proti Portugalsku, v drese ktorého nechýbal vtedy 20-ročný Cristiano Ronaldo. Pred 27 000 divákmi sa zrodila remíza 1:1.

V 3. kvalifikačnej skupine skončilo Slovensko práve za Portugalskom. V priamom súboji o druhé miesto v poslednom kvalifikačnom kole uhralo v Bratislave pred 22 317 divákmi remízu 0:0 s Ruskom a postúpilo do baráže o postup na MS. 

V nej narazili Slováci na silné Španielsko. V Madride vyhral favorit jasne 5:1. Na odvetný súboj v Bratislave sa predalo 23 587 vstupeniek, ale divákov prišlo menej, keďže zverenci Dušana Galisa mali minimálnu šancu na úspech (doma remizovali 1:1).

Derby lákalo masy

Výnimočná atmosféra sprevádzala kvalifikačné duely Slovenska a Česka. Už prvé veľké derby v auguste 1997 (kvalifikácia MS 1998) prilákalo 26-tisíc fanúšikov. Väčšina z nich (tí domáci), oslavovala víťazstvo 2:1.

V septembri 2006 hrali oba tímy o body do tabuľky kvalifikácie ME 2008. Médiá uvádzajú návštevu 27 684 divákov, ktorí videli výhru hostí 3:0. 

O tri roky neskôr, v nádejne rozbehnutej kvalifikácii MS 2010, sledovalo federálne derby 22 000 ľudí. S remízou 2:2 boli spokojnejší Slováci. Vyše 17-tisíc fanúšikov prišlo na zápas Slovensko - Česko v Lige národov v roku 2018 v Trnave (1:2). 

Viac než 20-tisíc divákov sledovalo na Tehelnom poli zápas proti Juhoslávii v kvalifikácii MS 1998 (oficiálne 22 500, prehra 0:2).

Prehru 1:4 s Nemeckom v kvalifikácii ME 2008 si naživo pozrelo vyše 21-tisíc divákov.

Na zápas kvalifikácie ME 2000 Slovensko - Maďarsko (0:0) prišlo 19 452 fanúšikov.

Počas úspešnej kvalifikácie ME 2016 bola domovom slovenskej reprezentácie Žilina (staré Tehelné pole zbúrali v roku 2013).

Radosť slovenských futbalistov po víťazstve 2:1 nad Španielskom v kvalifikačnom zápase EURO 2016 v Žiline.
Radosť slovenských futbalistov po víťazstve 2:1 nad Španielskom v kvalifikačnom zápase EURO 2016 v Žiline. (Autor: Tlačová agentúra SR)

Hľadisko štadióna sa zaplnilo nielen na pamätný zápas proti Španielsku (2:1), ale aj neskôr proti menej atraktívnym súperom - Luxembursku, Macedónsku, Ukrajine a Bielorusku.

Všetky súboje sledovalo takmer alebo vyše 10-tisíc fanúšikov. Slováci však pečatili postup na EURO až v poslednom zápase na ihrisku Luxemburska.

Hamšíkovi tlieskal plný štadión

V posledných rokoch bolo plno v septembri 2019 v Trnave, kde hostilo Slovensko vicemajstrov sveta z Chorvátska. Súper vyhral jasne 4:0, zápas si pozrelo 18 098 divákov.

Počas pandémie sa hralo často pred prázdnymi tribúnami alebo limitovaným počtom fanúšikov. Víťazstvo v play off Ligy národov nad Írskom, ktoré priblížilo Slovákov na EURO 2020, sledovali priaznivci iba v televízii. 

Skvelú divácku kulisu mal prípravný zápas proti Chile v novembri minulého roka, ktorý bol oficiálnou rozlúčkou Mareka Hamšíka s reprezentáciou. Bývalému kapitánovi reprezentácie tlieskalo 19 700 fanúšikov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Na Ronalda bude plno. Tehelné pole zaplnil aj Beckham, Česi či Weissov postupový mečbal