Z Fína je európska trieda. Mohol reprezentovať Slovensko?

Lukáš Hrádecký, brankár Fínska.
Lukáš Hrádecký, brankár Fínska. (Autor: ig/huuhkajat - Juha Tamminen)
Pavol Spál|28. mar 2022 o 16:00

Fínsky brankár má za sebou nevšedný príbeh.

BRATISLAVA. V roku 2018 Fíni práve zdolali Bielorusko 2:0 a brankár Lukáš Hradecký za bránou ďakoval fanúšikom. Keď si potľapkával s nimi ruky, zrazu šokoval. Jeho reakcia bola rýchla.

Zrazu zobral jednému z fanúšikov z ruky polliter piva a jedným dúškom ho vypil. O niekoľko týždňov neskôr našiel ukráteného fanúšika a vrátil mu to. Aj s úrokmi.

Hradecký na Twitteri zverejnil fotografiu so spokojným fanúšikom a sadou 24 plechoviek českého piva najznámejšej značky. „Dlh je teraz splatený," napísal.

Prípravný zápas

Utorok (29. marca)

Slovensko - Fínsko (o 18.00 h vysiela RTVS na Dvojke)

/zápas sa hrá v španielskej Murcii/

Charakterizuje ho široký úsmev. A tiež silný a výrazný hlas. Hradecký je vo Fínsku národný hrdina, kapitán futbalovej reprezentácie. Adoptívny národ ho miluje.

Jeho príbeh však začína na Slovensku. Iba týždeň po vypuknutí Nežnej revolúcie. Hradecký sa narodil 24. novembra na bratislavských Kramároch.

Mohol reprezentovať Slovensko?

Slovenským rodičom. Aj Lukáš hovorí po slovensky, má slovenský pas. 

„Na 97 percent som Fín. Ale som hrdý na to, že je vo mne aj trošičku Slováka. Hlavne, že som iný než ostatní,“ vravel Hradecký.

Na druhej strane priznal, že v hokeji drukuje Slovákom.

Keď mal rok, jeho otec Vladimír prijal angažmán vo Fínsku. Kým senior bol volejbalista, Lukáš je futbalista. Na brankárskom poste patrí medzi európsku elitu. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Z Fína je európska trieda. Mohol reprezentovať Slovensko?