Škótsko
Škótsko
EURO 2024
19.06.2024, Skupina A
RheinEnergieStadion Kolín nad Rýnem
21:00
Švajčiarsko
Švajčiarsko

Sklamali seba i fanúšikov. Škóti chcú proti Švajčiarom napraviť dojem

Škótsko
Škótsko (Autor: TASR/AP)
TASR|19. jún 2024 o 00:00

Škóti vyzvú Švajčiarov v Kolíne.

KOLÍN NAD RÝNOM. Švajčiarski futbalisti sa neuspokojujú s úvodným víťazstvom na ME nad Maďarskom (3:1) a cítia, že sa v druhom súboji v A-skupine proti Škótsku potrebujú ešte zlepšiť.

Prípadný triumf v stredajšom zápase v Kolíne nad Rýnom by im dal takmer naisto postupovú definitívu. Škóti sľubujú po debakli 1:5 s Nemeckom diametrálne odlišný výkon a túžia oživiť svoje postupové šance.

Stretnutie povedú slovenskí rozhodcovia na čele s Ivanom Kružliakom, asistovať mu budú na čiarach Branislav Hancko a Ján Pozor.

Škótsko - Švajčiarsko

Streda 19. júna, 21.00 h

A-skupina, 2. kolo

Rozhodcovia: Ivan KRUŽLIAK - Branislav HANCKO, Ján POZOR (všetci SR)

RheinEnergieStadion, Kolín

Švajčiarov potiahol v úvodnom zápase za trojbodovým ziskom Michel Aebischer, stredopoliar Bologne prihral v 12. minúte na prvý gól Kwadwovi Duahovi a na konci prvého polčasu zvýšil technickou strelou na 2:0.

"Bol som trochu viac nervózny ako pred zápasmi v talianskej lige, čo však nie je nič nenormálne. Po úvodnom hvizde zo mňa nervozita opadla. Viem, čo dokážem, aj tréner vie, čo vo mne je. Po víťazstve to bol krásny pocit," uviedol Aebischer, ktorý má na svojom poste veľkú konkurenciu.

Aj preto vôbec nie je isté, či hrdina súboja s Maďarskom bude v ďalšom zápase v základnej jedenástke. "Proti Maďarom sme niečo skúšali z taktickej stránky. Škóti to budú určite analyzovať," dodal pre švajčiarske médiá.

Helvéti sa po úvodnom stretnutí rozhodli zmeniť tréningové ihrisko. Sťažovali sa totiž na zlú kvalitu hracej plochy v tréningovom kempe na štadióne štvrtoligového klubu Stuttgarter Kickers. Namiesto neho sa pripravujú v komplexe miestneho VfB. Triumf nad Maďarskom dodal mužstvu potrebné sebavedomie.

"Je dôležité, že sme šampionát odštartovali víťazne. To prinesie ďalšiu sebadôveru do našej hry. S výkonom v druhom polčase však nie som spokojný, v druhom zápase musíme hrať lepšie," vyhlásil tréner Murat Yakin.

Ten pozorne sledoval súboj Škótov s usporiadateľskou krajinou: "Nie je ľahké hrať proti Nemecku v otváracom dueli. Nemci hrali fantasticky, nie je ľahké dostať sa z takého pressingu a čeliť takej tvrdej defenzívnej práci. Zaslúžili si vyhrať, no v stredu to bude úplne iný zápas. Verím, že nás podporia aj švajčiarski fanúšikovia, v prvom zápase nám veľmi pomohli."

Škóti v ostrosledovanom otváracom dueli ME herne sklamali. Väčšinu času sa bránili na vlastnej polovici, o ich jediný gól sa postaral súperov obranca Antonio Rüdiger, ktorý si loptu zrazil hlavou do vlastnej siete. Ostrovný tím má teraz šancu na reparát, proti Švajčiarsku sľubuje zlepšenú hru.

"V prvom zápase sme sklamali nás, naše rodiny a najmä našich fanúšikov, čo je asi zo všetkého najhoršie. Je na nás, aby sme napravili dojem," uvedomuje si brankár Angus Gunn, ktorý inkasoval v piatok päť gólov.

"Dobrá správa je, že máme ďalšie dva zápasy na to, aby sme splnili náš cieľ. Samozrejme, Švajčiari dosiahli v prvom stretnutí veľmi pozitívny výsledok, takže to bude proti nim ťažké. Našou ambíciou by mali byť dve víťazstvá, vzhľadom na to, ako sme hrali v minulosti a akým spôsobom sme sa kvalifikovali na EURO. Ak ich dosiahneme, svoj cieľ sme splnili."

Škótom bude chýbať obranca Ryan Porteous. Ten okrem červenej karty za tvrdý zákrok na Ilkaya Gündogana v dueli s Nemeckom dostal následne od disciplinárnej komisie UEFA aj dvojzápasový dištanc, takže nenastúpi ani v záverečnom skupinovom stretnutí s Maďarskom. V strede defenzívy by ho mal nahradiť Grant Hanley.

"Prehru s Nemeckom sme hodili za hlavu. Mali sme pár tímových mítingov a náš tréner nakreslil za tým zápasom hrubú čiaru. Musíme sa sústrediť iba na najbližší duel," vyhlásil Hanley.

"Švajčiarsko má vo svojom strede niekoľko dobrých hráčov a disponuje veľkou kvalitou. Verím, že sa rýchlo otrasieme a predvedieme výkony, ktorými sme sa prezentovali v uplynulých rokoch. Tento tím je už dlhší čas spolu, zažili sme vrcholy aj pády, viackrát sme ukázali, že sa vieme vrátiť späť po zlých výsledkoch."

Podobne optimistický pohľad pridal aj ďalší stopér Kieran Tierney: "Vieme, že štyri body by mali stačiť na postup. Veríme, že je v našich silách ich vybojovať. Na Švajčiarov sa dobre pripravíme a vydáme zo seba maximum."

Predpokladané zostavy

Škótsko: Gunn - Ralston, Hanley, Hendry, Tierney, Robertson - McGinn, Gilmour, McGregor, McTominay - Adams

Švajčiarsko: Sommer - Schär, Akanji, Rodriguez - Widmer, Xhaka, Freuler, Ndoye - Aebischer, Vargas - Embolo

Tabuľka skupiny A na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Sklamali seba i fanúšikov. Škóti chcú proti Švajčiarom napraviť dojem