Ľudia pálili šály a permanentky. Rival Celticu pred rokmi porušil nepísané pravidlo

Momentka zo zápasu medzi Celticom Glasgow a Rangers.
Momentka zo zápasu medzi Celticom Glasgow a Rangers. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|18. sep 2024 o 09:00

Najväčší zápas v Škótsku je známy ako Old Firm derby.

BRATISLAVA. Futbalistov bratislavského Slovana už v stredu čaká debut v Lige majstrov, keď sa predstavia na pôde škótskeho majstra Celticu Glasgow.

Tréner Vladimír Weiss po žrebe ligovej fázy priznal, že na tento zápas sa veľmi teší. "Čaká nás najlepšia atmosféra na svete, lepšiu som ešte nezažil. Taká nie je ani v Barcelone, ani v Madride," zhodnotil.

Miestni fanúšikovia sú po celom svete známi svojou lojálnosťou a oduševnením. Svojich obľúbencov podporujú na sto percent, no nájdu sa aj zápasy, v ktorých ešte pridajú nejaké percentá navyše. 

Už od roku 1888 sa píše rivalita medzi klubmi, ktoré ovládli škótsky futbal.

Dokopy získali 109 titulov a naposledy ich hegemóniu prerušil v roku 1985 Aberdeen s vtedy ešte menej známym trénerom Alexom Fergusonom.

Vzájomné súboje glasgowských klubov Celticu a Rangers sú synonymom pravého futbalového derby, v ktorom si súperi absolútne nič nedarujú. 

VIDEO: Výber najkrajších gólov z derby Celtic vs. Rangers

"Nie je to obyčajný zápas. Pre hráčov aj fanúšikov má hlbší význam, ktorý presahuje futbal. Je to niečo viac a to nás na ihrisku poháňa dopredu," vravel niekdajší kapitán Celticu Scott Brown. 

Názov inšpirovala karikatúra

Existuje mnoho rebríčkov najprestížnejších futbalových derby, no iba výnimočne v nich to glasgowské chýba medzi elitnou trojicou.

Často je vyššie ako marketingovo lákavé El Clásico, milánske Derby della Madonnina, Merseyside derby v Liverpoole či bundesligový súboj Borussie Dortmund s Bayernom Mníchov (Der Klassiker).

V športovom svete je najväčší zápas v Škótsku známy ako Old Firm derby. Už niekoľko dekád sa datuje, že tento názov bol inšpirovaný karikatúrou. 

Tá vyšla v magazíne The Scottish Referee v roku 1904 pred finále pohára. Bol na nej muž s doskou a nápisom: "Patronise The Old Firm". 

Pôvodne išlo najmä o komerčné účely stretnutia, no na prelome 21. storočia si kluby dali názov patentovať na Úrade duševného vlastníctva. 

To, čo robí ich zápasy výnimočnými, sú náboženské, politické a tiež kultúrne rozdiely medzi oboma znepriatelenými tábormi.

Celtic reprezentuje katolícku komunitu, zatiaľ čo Rangers sú spájaní s protestantskou. To definuje aj vzťah k Írsku.

To je výrazne katolícka krajina a aj preto sa na šáloch Celticu vyskytuje často aj írska trikolóra. Navyše, prvý manažér klubu Willie Maley bol Ír.

Jazdci sa naopak stotožňujú s britskou anglikánskou cirkvou, pričom dlhé desaťročia existovalo nepísané pravidlo, že za klub nemohol hrať katolík.

Ľudia pálili šály a permanentky

Zmenilo sa to až 10. júla 1989. Tento dátum je aj po 35 rokoch naďalej jeden z najkontroverznejších dní v histórii škótskeho futbalu.

Maurice Johnston strávil v drese Celticu takmer tri roky a potom bol dve sezóny vo francúzskom Nantes. Následne sa zdalo, že sa vráti k zeleno-bielym farbám, klub dokonca zaplatil zálohu 400-tisíc libier.

Johnston však napokon podpísal kontrakt s rivalom. V očiach svojho bývalého klubu sa stal zradcom, prirovnávali ho k biblickému Judášovi.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Ľudia pálili šály a permanentky. Rival Celticu pred rokmi porušil nepísané pravidlo