Kritika Calzonu? Je to normálne a on to vie, tvrdia experti. Chvália Kozákovu družinu

(Autor: Sportnet)
Martin Kozinka|15. jún 2024 o 10:00

Slovensko nikdy nehralo futbal, ktorý by nás pohladil na brušku, tvrdia experti.

BRATISLAVA. Po majstrovstvách sveta v hokeji sa neúprosne blíži ďalší prestížny turnaj, tentokrát si na svoje prídu fanúšikovia futbalu - Začínaju sa majstrovstvá Európy vo futbale.

Pred šampionátom, ktorého sa zúčastní aj slovenská reprezentácia sme sa porozprávali s expertmi a novinármi MICHALOM ZEMANOM A PETROM ŠURINOM.

Slovenská futbalová reprezentácia má za sebou posledné prípravné zápasy so San Marínom a s Walesom pred európskym šampionátom v Nemecku, čo nám prezradili tieto zápasy niečo?

M.Z.: Prípravným zápasom by som veľkú váhu nepripisoval. Pred veľkými turnajmi sme ani jednu generálku neprehrali. A vieme, ako následne dopadli šampionáty a najmä prvé zápasy.

Na poslednom európskom turnaji sme mali najlepší prvý zápas, no bol z toho najhorší výsledok. Tieto generálky nemajú žiaden súvis so šampionátom.

P.Š.: Nerozprávajme sa o tom, s kým sme hrali. Nemyslím si, že by boli San Maríno či Wales relevantní súperi. To, čo predviedol Wales, vyzeralo ako keby sa zasekli v 90. rokoch.

Slovenskí futbalisti sa tešia po strelenom góle v zápase Slovensko - Wales v príprave na EURO 2024.
Slovenskí futbalisti sa tešia po strelenom góle v zápase Slovensko - Wales v príprave na EURO 2024. (Autor: Slovenský futbalový zväz)

Neriešme teda súperov, ale našich. Dvakrát po štyri strelene góly, bez jediného inkasovaného je fajn vizitka. Potešilo ma, že sme sa zhodli s trénerom Calzonom, keď povedal, že s takouto hrou dieru do sveta na EURE nespravíme.

VIDEO: Rozhovor s Michalom Zemanom a Petrom Šurinom pred EURO 2024.

Ako vidíte naše šance v skupine? Druhé alebo tretie miesto?

M.Z.: Myslím si, že je v silách mužstva postúpiť, potom už bude jedno či z druhého alebo tretieho miesta.

P.Š.: Vôbec sa nemusí stať, že Belgičania suverénne prejdú našou skupinou. Môže sa stať čokoľvek. S Ukrajinou a Rumunskom sme na tom veľmi vyrovnane. Rozhodnúť môže jeden gól. Sme ale niekde medzi druhým a tretím miestom. 

Druhý zápas bude možno kľúčový, čaká nás Ukrajina. Tá ma väčšinu hráčov z domácej ligy, najmä zo Šachtaru Doneck a Dynama Kijev, ale sú tam aj hráči ako Lunin v bráne z Madridu, Mykolenko z Evertonu, Zinchenko z Arsenalu, Mudryk z Chelsea, Tsygankov a Dovbyk z Girony. Na čo si treba dať pozor pri tomto súperovi?

M.Z.: V prognózach je Ukrajina možno trocha pred nami. Bude to ale viac-menej otvorený zápas. 

Na snímke hráči Nemecka a Ukrajiny stoja počas fototermínu pred začiatkom prípravného zápasu Nemecko - Ukrajina.
Na snímke hráči Nemecka a Ukrajiny stoja počas fototermínu pred začiatkom prípravného zápasu Nemecko - Ukrajina. (Autor: TASR/AP)

P.Š.: V mojich úvahách radím Ukrajinu o niečo vyššie ako Rumunsko. Aj keď to vôbec nemusí. byť pravda. Ich štýl je ešte stále typickou starou sovietskou školou, ktorú majú v génoch. Ukrajina tak bude náročným súperom pre každého. 

Tréner Francesco Calzona má stále veľa kritikov aj napriek tomu, že dostal slovenskú reprezentáciu na EURO. Sčasti sa zdá, že je to medzi slovenskými ľudmi spôsobené aj jeho cudzím pôvodom. Vidíte takúto kritiku ako oprávnenú?

M.Z.: Mnohí so mnou nemusia súhlasiť, ale pre mňa je neprípustné, aby tréner sedel na dvoch stoličkách v jednom čase. Pre mňa je to neprípustná situácia. V jednej normálnej reprezentácii, ktorá chce patriť do tej lepšej polovice v Európe, je neprípustné, aby kouč reprezentácie viedol iný klub, v inej krajine.

Je to vec, ktorú mu vyčítam. Kľúčový problém nie je v tom, že je Talian, v istom zmysle to môže byť zaujímavejšie, ale to, že nastala táto situácia. Samozrejme sú tam aj veci, ako napríklad, keď Slováci postúpili, tak Calzona verejne prezentoval na adresu kritikov, že nemajú slovenské srdcia. To tak ale nefunguje, kritika je normálna a on to vie.

P.Š.: S tou prvou časťou nesúhlasím. To, že na tri či štyri mesiace šiel trénovať Neapol nebolo vyslovene zlé. Ak si pozrieme program reprezentácie, nebolo tam nič. Vlastne nechýbal. V dnešnej dobe pokročilej techniky to už vôbec nevidím ako problém.

S druhou časťou toho, čo povedal Mišo, ale súhlasím, keď sa prejavil ako človek. Nikomu sa samozrejme nepáči, keď je kritizovaný, ale aj od toho sú tu novinári, aby vyslovili svoj názor. 

Keď sa pozrieme do minulosti - štyri veľkolepé šampionaty, štyria tréneri. Vladimír Weiss starší na MS 2010, Ján Kozák na ME 2016, Štefan Tarkovič na ME 2020 a teraz Francesco Calzona na ME 2024. Keď sa vrátime k trom predchádzajúcim šampionátom, ktorý bol z pohľadu Slovenska najvydarenejší a prečo?

M.Z.: Taký dominantnejší postup na šampionát bol pod Kozákom. Vtedy to vyznelo skreslene, keďže sme postúpili až v poslednom zápase. Mali sme tam asi tri “matchbally” a bolo isté, že postúpime.

Ján Kozák so svojimi zverencami.
Ján Kozák so svojimi zverencami. (Autor: TASR)

Bolo len otázne kedy. Ten tím mal možno v polovici kvalifikácie isté, že sa na šampionát dostane. Porazil vonku Ukrajiny, doma Španielsko ako najväčšieho favorita a mal úžasnú sériu. Myslím si, že to bolo aj najlepšie obdobie, ktoré sme v slovenskej ére mali.

P.Š.: My sme nikdy nehrali futbal, ktorý by ste si púšťali k zmrzline či káve, aby vás to pohladilo. Nikdy. Ani pod Weissom, ani pod Kozákom a ani teraz pod Calzonom. Ale povedal by som, že najvyzretejší tím bol Kozákov v roku 2016 a najodhodlanejší bol Weissov na MS v roku 2010.

O témach Mak-Čavrič-Valjent, ako by mala vyzerať základná zostava na turnaji a mnoho ďalšieho sa dozviete vo videu…

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Kritika Calzonu? Je to normálne a on to vie, tvrdia experti. Chvália Kozákovu družinu