Rakúsko
Rakúsko
EURO 2024
17.06.2024, Skupina D
0 - 1
0:1
Francúzsko
Francúzsko

Mbappé si túži otvoriť strelecký účet na EURO, Rakúšania vsádzajú na svoje silné stránky

Hráči Rakúska sa tešia z gólu.
Hráči Rakúska sa tešia z gólu. (Autor: TASR/AP)
REUTERS|17. jún 2024 o 00:00

Zverenci Ralfa Rangnicka v posledných 16 zápasoch prehrali iba raz.

BRATISLAVA. Po šokujúcom vypadnutí z osemfinále na EURO 2020 a po tom, čo v roku 2016 skončili ako hostitelia na druhom mieste, si futbalisti Francúzska môžu vytvoriť výbornú východiskovú pozíciu pri prípadnom víťazstve nad Rakúskom.

Les Bleus vyhrali vo futbale takmer všetko, niekoľkokrát, ale majstrovstvá Európy sa Francúzsku vyhýbajú už viac ako dve desaťročia.

Tréner Didier Deschamps sa už druhýkrát pokúša stať sa prvým mužom, ktorý vyhral majstrovstvá sveta a EURO ako hráč aj ako tréner.

Rakúsko by zvyčajne nebolo pre Francúzsko žiadnym problémom, ale nemecký manažér Ralf Rangnick v posledných dvoch rokoch pretransformoval mužstvo a jeho tím je plný sebavedomia, keď v posledných 16 zápasoch prehral iba raz.

Rakúsko - Francúzsko

Pondelok 17. júna, 21.00

D-skupina, 1. kolo

/Merkur Spiel-Arena, Düsseldorf/

Najlepší strelec Francúzska Olivier Giroud vo veku 37 rokov hrá na svojom poslednom šampionáte.

Ako uviedol, dobrý štart v pondelok v Düsseldorfe by mohol zmierniť časť tlaku, ktorý je na francúzsky tím vyvíjaný na každom kroku.

Rakúsko vyhralo len jeden z posledných 10 zápasov proti Francúzsku.

"Zvykne sa hovoriť, že prvý zápas nie je rozhodujúci, ale určite je dôležitý. Môže vás dostať do dobrej pozície a pomôcť vám lepšie zvládnuť posledné dva zápasy. Keby tento zápas prehráme, boli by sme povinní vyhrať ďalšie dva," povedal Giroud.

Niektorí komentátori tvrdia, že najväčšou hrozbou pre šance Francúzska v Nemecku sú oni sami, čo bolo zrejmé, keď z EURO 2020 vypadli v osemfinále na penalty po tom, ako v závere stratili dvojgólový náskok proti Švajčiarsku.

Hoci sa pred turnajom veľa hovorilo o útočnej sile Anglicka, Francúzsko je podľa Girouda tiež favoritom.

"Nesmie nás to trápiť, musí nám to dodať sebavedomie. Ale nie príliš. Sme ostražití a budeme musieť byť pripravení," povedal.

Olivier Giroud.
Olivier Giroud. (Autor: TASR/AP)

Francúzsko v zápasoch pred turnajom nenadchlo a vylúčenie Lucasa Hernandeza z turnaja znamená, že Deschamps bude musieť byť kreatívny pri výbere obrany.

Chrípka v tíme spôsobila určitú nervozitu, pričom elitný útočník Kylian Mbappé bol minulý týždeň medzi tými, ktorí krátko chýbali na tréningu, hoci sa v sobotu vrátil a očakáva sa, že nastúpi proti Rakúsku, kde sa bude snažiť o svoj prvý gól na majstrovstvách Európy.

Francúzsko a Rakúsko sa v skupine D ešte stretnú s Holandskom a Poľskom.

Rangnick si získal pochvalu za bystrú taktiku a veľké zlepšenie útoku a očakáva sa, že sa bude držať svojho charakteristického vysokého tlaku a protiútokov, ktoré by mohli Francúzsku znepríjemniť situáciu.

"Musíme byť silní ako tím a ukázať kvalitu v prechodovej fáze a ukázať schopnosť využívať svoje šance.

Proti tímu ako Francúzsko bude dôležité zvládnuť zlomové momenty zápasu a hrať dôsledne v defenzíve. Nemôžeme čakať, že budeme mať veľa šancí na skórovanie.

Vieme, že proti nám bude jeden z najlepších svetových útočníkov Mbappe, ale stále je to len jeden z 11 hráčov silného tímu," poznamenal tréner Rakúska Ralf Rangnick pre uefa.com.

"Poznáme ich štýl, je to veľmi kvalitný tím. Budeme sa musieť vymaniť z ich pressingu," povedal v sobotu útočník Francúzska Marcus Thuram.

"Musíme byť veľmi ostražití, pretože francúzski hráči sú veľmi dobrí. Určite sa však nebudeme skrývať," uviedol rakúsky obranca Philipp Lienhart, ktorý očakáva náročný zápas v ktorom nebude chcieť Rakúsko iba brániť.

Predpokladané zostavy

Rakúsko: Lindner - Lienhart, Daniliuc, Trauner, Mwene - Seiwald, Laimer - Baumgartner, Kainz, Schmid - Gregoritsch

Francúzsko: Maignan - Kounde, Upamecano, Konate, Hernandez - Kante, Fofana, Griezmann - Kolo Muani, Thuram, Mbappé

Tabuľka skupiny D na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Mbappé si túži otvoriť strelecký účet na EURO, Rakúšania vsádzajú na svoje silné stránky