Prípavy ME do 21 rokov idú podľa plánov, štadión v Prešove by mali dokončiť včas

Výstavba štadióna v Prešove
Výstavba štadióna v Prešove (Autor: TASR)
TASR|20. aug 2024 o 15:46

V septembri sa uskutoční hlavná kontrola aj so zástupcami UEFA.

BRATISLAVA. Generálny sekretár Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Peter Palenčík vyjadril spokojnosť so stavom príprav na budúcoročné majstrovstvá Európy hráčov do 21 rokov.

Tie sa už nachádzajú v záverečnej fáze, okrem Prešova by už mali byť všetky ostatné štadióny pripravené na turnaj. V septembri prebehne hlavná kontrola zo strany Európskej futbalovej únie (UEFA), po ktorej organizátori budú dolaďovať už len detaily.

Prvýkrát od prechodu na model so 16-timi účastníkmi záverečného turnaja sa európsky šampionát odohrá iba v jednej krajine. Okrem výstavby štadiona v Prešove museli zmenami prejsť aj ihriská v Trenčíne a Žiline. Celý šampionát sa totiž musí odohrať na prírodných alebo hybridných trávnikoch.

"Sme v záverečnej fáze príprav. V septembri máme hlavnú kontrolu aj s ľuďmi z UEFA, prejdeme si všetky zápasové štadióny, ubytovacie kapacity a aj tréningové plochy.

Samozrejme, prejdeme si aj lokalitu žrebu, ktorý bude 4. decembra v Bratislave. Po tejto návšteve budeme ešte dolaďovať niektoré veci," uviedol Palenčík na utorkovej tlačovej konferencii v priestoroch Ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky.

Podľa generálneho sekretára SFZ by mal byť pred začiatkom turnaja (od 11. do 28. júna) pripravený aj štadión v Prešove: "Je vo fáze výstavbe. Boli sme tam minulý týždeň na kontrolnom dni, všetko ide podľa plánu a máme garanciu od dodávateľov, a aj od jeho zadávateľa (mesto Prešov), že to stihnú do stanoveného termínu.

Veríme, že ostatné štadióny sú v poriadku. V Žiline a Trenčíne prebehla úspešne výmena umelých trávnikov."

SFZ ešte očakáva finančnú dotáciu od Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, konkrétne cez Fond na podporu športu. "Bude to približne 2,5 milióna eur, ktoré chceme použiť hlavne na zlepšenie tréningovej infraštruktúry," konštatoval Palenčík.

Generálny sekretár si myslí, že ME sa zaradia medzi najväčšie podujatia z hľadiska infraštruktúry, ktoré môže Slovensko hostiť."Prvýkrát v histórii privíta taká malá krajina 16 účastníkov v ôsmich mestách. Doteraz bol taký formát v dvoch krajinách."

Okrem Trenčína, Žiliny a Prešova sa budú zápasy konať aj v Bratislave, Trnave, Dunajskej Strede, Nitre a Košiciach.

"Vnímame to z dvoch rovín. Jednou je športová, keďže sa na turnaji predstaví aj naša reprezentácia. Druhým atribútom je propagácia samotnej krajiny a rozvoj cestovného ruchu," dodal Palenčík, ktorý je spokojný s doterajšou prípravou ME: "Sme veľmi radi, že plán, ktorý máme, sa nám darí napĺňať."

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Prípavy ME do 21 rokov idú podľa plánov, štadión v Prešove by mali dokončiť včas