Slovákom stačí na EURO bod a možno ho ani nebudú potrebovať (postupová matematika)

Peter Pekarík (vľavo) a Christopher Martins v zápase Luxembursko - Slovensko v kvalifikácii EURO 2024.
Peter Pekarík (vľavo) a Christopher Martins v zápase Luxembursko - Slovensko v kvalifikácii EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|17. okt 2023 o 07:30 (aktualizované 16. nov 2023 o 14:32)

Slováci majú otvorené dvere na EURO 2024.

BRATISLAVA. Po utrápenom víťazstve v Luxembursku už len málokto pochybuje o tom, že slovenská futbalová reprezentácia sa na budúci rok predstaví tretí raz za sebou na európskom šampionáte. 

Čo ešte Slováci potrebujú, aby sa mohli chystať na EURO? Istotu druhého miesta v tabuľke im dáva zisk jedného bodu a majú na to dva pokusy. Prvý už dnes na domácom štadióne proti Islandu a potom o tri dni neskôr na ihrisku Bosny a Hercegoviny. 

Slovákov ešte môžu teoreticky predbehnúť futbalisti Luxemburska alebo Islandu (dokonca aj obaja).

Čo rozhoduje

Pri rovnosti bodov jedného alebo viacerých tímov v skupine rozhoduje o poradí najskôr bilancia zo vzájomných zápasov (1. vyšší počet získaných bodov, 2. gólový rozdiel, 3. vyšší počet strelených gólov), až potom je ďalším kritériom gólový rozdiel zo všetkých zápasov.

Čo by sa muselo stať? Prvou podmienkou je, že Slováci vyjdú v posledných dvoch zápasoch bodovo naprázdno. Luxemburčania by museli stopercentne zabrať doma proti Bosne a Hercegovine a na záver kvalifikácie aj proti outsiderovi z Lichtenštajnska. 

Oveľa ťažšiu úlohu má Island. Okrem víťazstva v Bratislave proti Slovensku by musel vyhrať aj v poslednom zápase proti Portugalsku. Pri rovnosti bodov so Slovenskom by rozhodovala bilancia zo vzájomných zápasov (Slováci vyhrali na Islande 2:1).

Za istých okolností už Slováci nemusia získať do konca kvalifikácie ani bod a postúpia. Stačí, aby Luxembursko nevyhralo aspoň jeden z dvoch zvyšných zápasov (doma Bosna, vonku Lichtenštajnsko) alebo aby Island po výhre na Slovensku nezdolal Portugalsko. 

Kto s kým ešte hrá

Slovensko: Island (doma), Bosna a Hercegovina (vonku)
Luxembursko: Bosna a Hercegovina (doma), Lichtenštajnsko (vonku)
Island: Slovensko (vonku), Portugalsko (vonku)

Tabuľka skupiny J

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Slovákom stačí na EURO bod a možno ho ani nebudú potrebovať (postupová matematika)