Bude to atraktívne pre divákov? Poľský tréner kritizuje formát MS

Czeslaw Michniewicz.
Czeslaw Michniewicz. (Autor: SITA/AP)
SITA|4. dec 2022 o 16:45

FIFA v roku 2017 rozhodla, že od roku 2026 sa na MS vo futbale predstaví 48 národných tímov.

DAUHA. Tréner poľskej futbalovej reprezentácie Czeslaw Michniewicz nie je fanúšik nového formátu majstrovstiev sveta vo futbale, ktorý zažije premiéru o štyri roky na na šampionáte v USA, Mexiku a Kanade.

Na MS 2026 sa prvýkrát predstaví až 48 tímov, ktoré budú rozdelené do šestnástich trojčlenných skupín.

Z každej skupiny dva najlepšie tímy postúpia do play-off. Podľa kouča Poliakov je to priveľa účastníkov a turnaj nebude taký atraktívny.

"Myslím si, že to môže pokaziť šou. Menej je niekedy viac. Čím viac tímov, tým ľahšie je postúpiť zo skupiny. Bude to pre divákov atraktívne?

Preferujem menej účastníkov. Je náročnejšie kvalifikovať sa na MS, ale pre fanúšikov je to jednoduchšie," povedal Michniewicz. Viacero trénerov sa na MS 2022 sťažuje na náročný harmonogram, no o štyri roky bude program zrejme ešte hustejší.

Pri súčasnom formáte "mundialu" súťaží 32 národných tímov rozdelených do ôsmich štvorčlenných skupín a po dva tímy z každej skupiny postupujú do osemfinále. Znamená to celkový počet 64 zápasov, no v roku 2026 bude na programe až 80 duelov.

"Keď chcete dnes vidieť všetky zápasy na turnaji, je to obrovský problém. A teraz pribudnú ďalšie stretnutia. Ako dlho bude podujatie trvať? Mesiac a pol?" pýta sa Michniewicz.

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) plánuje uskutočniť MS 2026 v priebehu 32 dní, mali by teda trvať približne rovnako dlhý čas ako doposiaľ. Formát skupinovej časti sa ešte môže zmeniť, uvažuje sa o rozdelení tímov do 12 štvorčlenných skupín.

V každom prípade 48 účastníkov znamená aj šancu pre viac výberov dostať sa na turnaj. Európa bude mať po novom istých 16 miesteniek namiesto doterajších 13, Ázia a Afrika dostanú o štyri viac.

Prezident FIFA Gianni Infantino presadil spomenuté zmeny najmä preto, aby zvýšil šance na zisk titulu krajinám z viacerých kontinentov. V celej doterajšej histórii MS vo futbale, od roku 1930, sa prebojovali do finále play-off iba mužstvá z Európy a Južnej Ameriky.

"Futbal je aj biznis a ja rozumiem tomu, že 48 tímov znamená väčší záujem z celého sveta," skonštatoval tréner poľských futbalistov Czeslaw Michniewicz.

MS vo futbale 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Bude to atraktívne pre divákov? Poľský tréner kritizuje formát MS